Vágólapra másolva!
Nem járhat rosszul, aki az előttünk álló hétvégén, kikapcsolódásként néhány európai focimeccs megtekintését választja. Angliából például láthatja a Chelsea birminghami vendégjátékát, és nem ígérkezik unalmasnak a Tottenham-Blackburn összecsapás sem. Németországban a listavezető Bayern München a harmadik helyen álló Hamburgot fogadja, az olaszoknál az AS Roma az Internazionale elleni rangadón javíthatja tovább bajnoki rekordját, míg Spanyolországban a madridi derbit egy Barca-Depor mérkőzés követi.

A Premier League 28. fordulójának nyitómérkőzésén a kiesés ellen küzdő West Bromwich Albion a gyakorlatilag már bajnoknak tekinthető Chelsea-t fogadja. A legutóbbi sérülése után ismét edzésbe állt Gera Zoltánt egyelőre valószínűleg jegeli Bryan Robson menedzser, nem növelve ezzel a birminghamiek amúgy is csekély pontszerzési esélyeit.

A Hawthornsban idén már kapitulált az Arsenal és az Everton is, a londoni Kékek azonban az idén (is) más kategóriát kiépviselnek. A Barcelona elleni, idegenbeli BL-visszavágóra készülő vendégcsapat az őszi idényben 4-0-ra verte a Stamford Bridge-en a WBA-t, hasonló eredmény most sem lenne túlzottan nagy meglepetés.

Az idei szezonját minden bizonnyal gyorsan elfelejtené a bajnokság előtt még nagyratörő terveket szövögető Aston Villa, a hátralévő mérkőzéseket azonban - más választása nem lévén - muszáj lejátszania. Szombaton éppen az ellen a Portsmouth ellen, amelyet nagy valószínűséggel a rutinos menedzser, Harry Redknapp visszatérése, valamint a dúsgazdag orosz üzletember, a Milan Mandaric mellé társtulajdonosként beszálló Alekszandr Gajdamak sem tud megmenteni a kieséstől.

Az Arsenalnak létfontosságú a három pont begyűjtése a Craven Cottagge-en, a Fulham vendégeként, ellenkező esetben az Ágyúsok könnyen behozhatatlan hátrányba kerülhetnek az európai kupaszereplésért folytatott harcban. A BL-ben még áll Arsene Wenger csapata (mi több, idegenben szerzett előnyt a Real Madrid elleni nyolcaddöntő első mérkőzésén), így lehet, hogy éppen a legrangosabb európai kupa megnyerése jelenti majd a megoldást Henryék számára.

A végsőkig kiélezett kiesési rangadóra kerül sor a Riverside-on, ahol az idei szezonban a Villához hasonlóan katasztrofális teljesítményt nyújtó (az UEFA-kupában azonban még versenyben lévő) Middlesbrough a Birmingham Cityt fogadja. Steve McLaren együttese az utóbbi időben valamelyest javuló formát mutat, így hazai pályán talán valamivel esélyesebb, mint a hagyományosan második számú birminghami csapat.

A Glenn Roeder által alaposan ráncbaszedett Newcastle United a vesztett pontok tekintetében a BL-selejtezőt érő negyedik helyen álló Boltont fogadja. Figyelembe véve, hogy a Szarkák jó formában vannak, és a Souness-szel történt esés-kelést követően immáron lőtávolba került számukra a nemzetközi kupaszereplést jelentő helyek valamelyike, valamint, hogy az első nemzetközi kupaszereplését teljesítő Bolton első nekifutásra a legjobb 32-ig jutott az UEFA-kupában, igen jó mérkőzésre van kilátás.

Ugyancsak a nemzetközi kupaszereplés lesz a tét a West Ham-Everton összecsapáson, ahol a várakozáson felül szereplő újonc, a pocsék rajt után magát immáron az élmezőny végére feltornázó Evertont fogadja. A jobbára saját nevelésű játékosokkal operáló Kalapácsosok győzelméért sokat tehet a tavasszal negyvenedik életévét betöltő egykori válogatott csatár, Teddy Sheringham, aki ráadásul az ilyen korban már jócskán szokásos visszavonulás helyett a szerződés-hosszabbítással kacérkodik.

Vasárnap kerül sor a forduló legnagyobb rangadójára: a Tottenham a White Hart Lane-en fogadja a Blackburnt. A bajnokság megkezdése előtt valószínűleg kevesen fogadtak volna arra, hogy a 28. fordulóban ez a párosítás BL-selejtezőt érő helyről hivatott majd dönteni, aztán tessék. Az egykori walesi szövetségi kapitány, Mark Hughes által más kluboktól eltanácsolt, veterán, ismeretlen fiatal, valamint renitensnek elkönyvelt játékosokból összegyúrt csapata a legjobb úton halad afelé, hogy tizenegy év elteltével ismét eljusson a Bajnokok Ligájába. Ehhez egy pontra feltétlenül szükségük van Savage-éknek a Hotspur otthonában, amelyhez viszont nyilván a hazaiaknak is lesz egy-két szavuk. Martin Jol együttese egyébként már gyakorlatilag bebiztosíthatta volna negyedik helyét, ha nem szór el jó néhány pontot kötelező győzelemnek elkönyvelt ellenfelekkel szemben a mérkőzések hajrájában.

Pár szóban pedig a többi találkozóról: a Liverpool kötelező győzelemre készül az Anfielden a Charlton ellen, míg a Manchester City a sereghajtó Sunderlandet fogadja, a Wigan pedig hétfő este hazai pályán vághat vissza a Manchester Unitednek a Ligakupa-döntőjében elszenvedett vereségért.

[origo]