Vágólapra másolva!
A legbefolyásosabb európai klubokat tömörítő szervezet, a G14 a múltban már többször is megpróbált egy külön európai Szuperligát létrehozni, de mindannyiszor kudarcot vallott, és a jelek szerint már le is tett erről - inkább a már meglévő "szuperligát", azaz a Bajnokok Ligáját szeretné megreformálni. Míg a G14 pár éve még azért tiltakozott, mert túl sok a mérkőzés a sorozatban, tagjai most inkább növelni szeretnék a találkozók számát.

A G14-et eredetileg (ahogyan az az elnevezésben is áll) 14 egyesület hozta létre, hogy amolyan érdekvédelmi szervezetként működjön. Az alapító klubok a következők voltak: Manchester United, Liverpool FC, Real Madrid, FC Barcelona, Juventus FC, AC Milan, FC Internazionale, Bayern München, Borussia Dortmund, Olympique Marseille, Paris-SG, Ajax Amsterdam, PSV Eindhoven, FC Porto.

Ehhez a társasághoz a későbbiekben további négy klub csatlakozott (a Valencia CF, az Arsenal FC, a Bayer Leverkusen és az Olympique Lyon), így a G14-et jelenleg 18 egyesület alkotja, és aligha lehet tagadni, hogy ezek a klubok többé-kevésbé lefedik a legsikeresebb és leggazdagabb európai csapatok névsorát - talán csak a Chelsea FC hiányzik a névsorból, amelynek a jelentősége azonban csak Roman Abramovics szerepvállalása után vált kiemelkedővé. A Bajnokok Ligájában a legjobb nyolc közé jutott gárdák közül csupán a Benfica és a Villarreal CF nem tagja a szervezetnek.

A társaság eredetileg bőszen próbálkozott egy önálló európai "szuperbajnokság" létrehozásával, de a terveknél nem jutottak tovább, és idővel belátták, hogy a sportág európai szervezete, az UEFA irányítása alól nem vonhatják ki magukat. A jelek szerint tehát inkább azt szeretnék elérni, hogy beleszólásuk legyen az UEFA döntéseibe, amire korábban nem volt példa: amikor például a Bajnokok Ligája kiírását megváltoztatták, és kiiktatták a második csoportkört, akkor azt a klubok és a G14 megkérdezése nélkül tették, ami érthető módon nem tetszett a szervezetnek. Éppen ezért azt szeretnék, hogy két-három éven belül az ő szájízük szerint módosítsanak a BL-en, mégpedig úgy, hogy növeljék a mérkőzések számát.

Ebben az az érdekes, hogy a legutóbbi változtatás elsődleges oka éppen az volt, hogy az egyesületek panaszkodtak a túl sok összecsapás miatt: amíg két csoportkör volt a BL-ben, addig a döntőbe kerüléshez egy gárdának 16 mérkőzést kellett játszania. A jelenleg is érvényes rendszerben már "csak" 12 összecsapás szükséges ahhoz, hogy egy csapat a csoportkör kezdetétől eljusson a fináléba - de a G14 szerint ez kevés.

A szervezet nevében az FC Barcelona alelnöke, Ferran Soriano nyilatkozott a BBC-nek, és kifejtette, hogy véleménye szerint egy-két mérkőzéssel többre lenne szükség (valószínűleg a televíziós bevételek növelése érdekében), és a G14 azt is szeretné elérni, hogy ne fordulhasson elő: az utolsó csoportmérkőzéseknek már nincsen semmilyen tétjük, és így a találkozók érdektelenné válnak. Utóbbit meglehetősen nehéz elérni, előbbi pedig a csoportkörben résztvevő csapatok számának növelésével lehetséges - öt- vagy hatfős csoportokkal. Soriano a részletekbe nem ment bele, de annyit elárult, hogy legkésőbb 2009-ig szeretnék elérni a céljukat.