Vágólapra másolva!
A két névadó szponzor, az OTP Bank Rt. és a MOL Rt. kiszáll a Bozsik Labdarúgó Akadémia támogatásából. A két cég közös közleményében kifejti: "áttekintette a magyar labdarúgás jelenlegi állapotát és hosszas mérlegelés után úgy döntött, hogy egyelőre nem támogatja az utánpótlás-nevelési programot, illetve nem vállal szerepet annak finanszírozásában".

A két nagyvállalat 2004. októberétől 550 millió forinttal támogatta az akadémia működését, amelyet az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 2005-ben "Európa legértékesebb utánpótlás-nevelési programja" címmel tüntetett ki.

"A magyar labdarúgó-utánpótlásért eddig tevőleges szerepet vállaló két nagyvállalat ugyanakkor reményét fejezi ki, hogy a sportág helyzetének stabilizálása, illetve fejlesztése érdekében megkezdett munka a jövőben olyan helyzetet teremt, amely lehetővé teszi majd a pénzügyi források esetleges rendelkezésre bocsátásának újragondolását" - áll a közleményben.

Az OTP Bank Rt. és a MOL Rt. a döntésről kedden írásban tájékoztatta Kisteleki Istvánt, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökét. A két cég február 16-án jelezte, hogy felfüggeszti támogatását.

"Megmagyarázhatatlan ez a döntés, ráadásul hihetetlenül rossz az időzítése, elvégre Budapesten tartózkodik az európai labdarúgás teljes vezérkara, csütörtökön mi leszünk az UEFA kongresszusának vendéglátói, ahol teljes egységet kellene mutatnunk, elsősorban a 2012-es Eb-pályázatunk sikere érdekében" - nyilatkozta Kisteleki István, az MLSZ elnöke.

"Ehelyett annak a mindenki által dicsért kezdeményezésnek a támogatói hátrálnak ki éppen most a szövetség mögül, amely tavaly elnyerte az UEFA-tól a kontinens legértékesebb utánpótlás-nevelési programja címet."

Kisteleki hozzátette: többször egyeztetett Csányi Sándorral, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatójával, aki megígérte a Bozsik Akadémia további támogatását, ezért sem érti a mostani lépést.

"Csányi Sándor kétszer is nyomatékosan hangsúlyozta: a gyerekfoci támogatását fontosnak tartja, azzal semmi gondja. Ezek után talán érthető, hogy egyéb hozzáfűznivalóm nincs a történtekhez. A legnagyobb vesztesek sajnos a semmiről sem tehető gyerekek, de arra mindenképpen felhívnám a figyelmet, hogy a labdarúgás utánpótlása ezzel a lépéssel közel sincs halálra ítélve, ellehetetlenítve. A Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézeten keresztül az állam 2004-ben 330, tavaly pedig 280 millió forinttal támogatta a szövetség programjait, s erre a jövőben, hiteles szakemberek közreműködésével, pénzügyileg szigorúan ellenőrzött keretek között még fokozottabban számítunk. Ha kevésbé látványos, s bőkezű körülmények között is, mint eddig, de folytatjuk a megkezdett munkát."