Vágólapra másolva!
A Real Madridtól az elmúlt év végén menesztett brazil mester, Wanderley Luxemburgo a Santos FC-hez hazatérve sikeresen dolgozik, csapata jelenleg vezeti az állami pontvadászatot, de a szakember a minap megint konfliktusba került az újságírókkal. A klub ugyanis leigazolta a mexikói csatárt, Antonio de Nigrist, aminek kapcsán az egyik zsurnaliszta egy tíz évvel ezelőtti tévedésére emlékeztette Luxemburgót.

De Nigrist a minap mutatták be Sao Paulóban, és a sajtótájékoztatón Luxemburgo természetesen dicsérte az új szerzeményt. Az egyik újságírói kérdésnél azonban felment benne a pumpa, és magából kikelve kezdett el kiabálni a zsurnalisztával, aki persze sejthette, hogy ez lesz a következmény, elvégre meglehetősen provokatív kérdést tett fel. Arra kérdezett rá, hogy Luxemburgo biztosan ezt a játékost akarta-e megvenni, nem pedig az öccsét, Aldo de Nigrist.

Való igaz, a mexikói pontvadászatban jelenleg két De Nigris nevű futballista is szerepel, akik közül azonban Antonio az ismertebb és a rutinosabb. Az 1978-as születésű támadó pályafutását a Monterreyben kezdte, 1999-ben az év újoncának választották meg, és 2001-ben éppen a brazilok ellen debütált a válogatottban.

A címeres mezt 11 alkalommal húzhatta fel, és a 2002-2003-as pontvadászat második felében a spanyol élvonalban szerepelt a Villarreal CF gárdájában. Később megfordult a kolumbiai Once Caldasban és a kínai Shandong Lunengben is, legutóbb pedig a mexikói UNAM-ban, közismertebb nevén a Pumasban focizott.

A tesó, Aldo de Nigris 1983-ban látta meg a napvilágot, és pályafutása során csak a monterreyi UANL-ben, azaz a Tigresben szerepelt. A korosztályos válogatottban már játszott, de egyelőre még korántsem olyan sikeres, mint a bátyja, hiszen eddig még egyetlen bajnokságban sem tudott két gólnál többet szerezni, a 2006-os aperturában pedig egy találatnál jár, igaz, ő legalább már pályára lépett az idén, ellentétben testvérével.

A két játékos összecserélése persze ennek megfelelően nem is valószínű a Santos részéről, ugyanakkor az újságíró nyilvánvalóan arra akart utalni kérdésével, hogy a múltban bizony már történt hasonló eset Luxemburgóval. 1996-ban, amikor szintén a Santos FC mestere volt, leigazolta a paraguayi támadót, Edgar Báezt - miközben valójában nem is őt, hanem honfitársát, Richart Báezt szerette volna szerződtetni.

A két Báez abban az időben egyaránt paraguayi válogatott volt, 1996 júniusában például ők alkották a nemzeti tizenegy csatársorát az Uruguay elleni vb-selejtezőn, de kettejük közül Richart volt a jobb játékos, és ő futott be nagyobb karriert, még a 2002-es vébén is ott volt. Edgar Báez nem is zavart sok vizet a Santosban, egy évig sem játszott a brazil egyesületben, majd hazatért a Cerro Portenóba.