Vágólapra másolva!
A magyar U17-es labdarúgó-válogatott 1-0-ra kikapott Oroszországtól a luxemburgi Európa-bajnokság első mérkőzésén.

U17-es Eb-döntő, A csoport, első forduló:
Magyarország - Oroszország 0-1 (0-0)
Mondorf
v.: Collum (skót)
Magyarország: Balikó - Szekeres, Lengyel, Debreceni, Simon Á. (Nikházi, 75.) - Busai, Gál (Simon A., 79.), Dudás (Tóth P., 61.), Koman - Szabó, Németh
Oroszország: Pomazan - Morozov, Szamszonov, Vlaszov, Amirhanov - Gaglojev, Fomin, Kasijev, Gorbatyenko - Prudnyikov (Korotajev, 50.), Rizsov (Marenyics, 66.).
gól: Morozov (78.)

Nagy várakozás előzte meg a magyar U17-es válogatott fellépését, mivel a csapat impozáns teljesítménnyel (1-1 Portugália, illetve 4-0 Svédország és Ukrajna ellen) jutott be a korosztályos Európa-bajnokság nyolcas döntőjébe, ahol a mienkre Oroszország, Spanyolország, illetve a házigazda Luxemburg legjobbjai vártak.

A mérkőzésen a mieink érezhették magukat hazai pályán, mivel a nézőtéren szép számban jelen voltak Luxemburgban dolgozó magyar EU-tisztviselők is. Ennek megfelelően bátran kezdtek a mieink, főleg a selejtezőkön a góllövésben holtversenyben legeredményesebbnek bizonyult támadónk, Németh Krisztián előtt adódtak lehetőségek, amelyeket azonban nem sikerült kihasználnia.

Az első orosz helyzetre mintegy 15 percet kellet várni, ekkor Fomin keresztlabdáját Lengyel Dániel fejelte saját kapujának keresztlécére. A magyar csapat ennek ellenére a mérkőzés e szakaszában uralta a játékot, egy támadáson belül két lehetőségünk is adódott, melyeket azonban a ragyogóan védő orosz hálóőr hatástalanított. A félidő vége előtt ismét az orosz kapus remekelt, ezúttal Németh lövését védte.

A helyszínen lévő magyarok egyöntetű véleménye szerint a magyar csapat első félidei játékával rászolgált volna a vezetésre, sajnos a helyzeteket nem sikerült érékesíteni. A második félidő mezőnyjátékkal kezdődött, egy akció végén csapatunk legjobbja Németh is besárgult műesés miatt.

Az oroszok átlövésekkel próbálkoztak, különösen Gorbatyenko szabadrúgása volt veszélyes. A magyarok technikásabbnak tűntek, az orosz csapat viszont rendkívül fegyelmezetten és keményen játszott, elől pedig villámgyors támadóik állandó veszélyt jelentettek. Bár a mieink láthatóan - és az edzői utasítások alapján hallhatóan is - győzelemre törekedtek, egyre inkább azt lehetett érezni, hogy a döntetlennel mindkét csapat kiegyezne, a spanyolok elleni meccsekre bízva a döntést.

Sajnos két perccel a vége előtt jött a feketeleves. Egy vitatható szöglet után Korotajevhez került a labda, akinek beadását Morozov fejelte a magyar kapu bal sarkába. Az orosz csatár gólörömében majdnem kifutott a nagyhercegségből, a mieink pedig szomorúan ballaghattak az öltözőbe.

"Nagyon csalódott vagyok, az első félidőben jól játszott a csapat, a második játékrészben kissé elfáradtunk és a szerencsésebb csapat győzött" - mondta Both József, a magyarok szövetségi edzője.

A tréner Dudás, Németh és Busai első félidei teljesítményét emelte ki, hozzátéve, hogy hozni kell a hátralévő meccseket, és akkor lehet még reménykedni. A játékosok elmondták, hogy belülről nyerhetőnek tűnt a meccs az előzetesen valamivel esélyesebbnek kikiáltott vetélytárssal szemben.

Mindenesetre nem szabad feladni, pénteken Luxemburg következik, őket a hazai pálya ellenére meg kell verni, aztán jöhet a spanyolok elleni sorsdöntő meccs. A hispánok 7-1-re verték a nyitómeccsen a házigazdát, bizonyítva, hogy nem véletlenül tartják őket titkos esélyesnek, bár Luxemburg sosem volt híres utánpótláscsapatairól.

A csoport másik mérkőzésén:
Spanyolország - Luxemburg 7-1

A másik csoportban:
Németország - Belgium 4-0
Csehország - Szerbia-Montenegró 2-1