Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott második csoportmérkőzésén négy góllal nyert a házigazda Luxemburg ellen az U17-es Európa-bajnokságon. A magyar válogatott utolsó csoportmérkőzésén hétfőn Spanyolországgal találkozik, esetleges győzelme esetén pedig biztosan elődöntős.

Eredmény, A csoport, 2. forduló:
Magyarország - Luxemburg 4-0 (0-0)
gól:
Németh (42., 48.), Koman (64., 11-esből), Nikházy (77.)

Az oroszoktól elszenvedett vereség után válogatottunk számára csak a győzelem volt elfogadható az U-17-es Európa-bajnokság második játéknapján. Az ellenfél ezúttal a házigazda Luxemburg együttese volt, mely csapat ugyan papíron a csoport leggyengébb együttese, azonban mégsem szabad lebecsülni őket, hiszen egyrészt két játékosuk is külföldi klubban játszik, másrészt pedig mégiscsak élvezik a haza pálya előnyét, saját közönségük előtt ők is bizonyítani akarnak.

Ennek megfelelően telt ház - mintegy kétezer néző - fogadta a pályára lépőket, szerencsére a magyar szurkolók sem hagyták cserben az első játéknapon fájó vereséget szenvedett csapatukat. Azt már a mérkőzés megkezdése előtt tudni lehetett, hogy a spanyolok 3-0-ra verték az oroszokat, tehát a feladat látszólag egyszerű: hozni kell a hátralévő két meccset, és akkor számolgatás nélkül továbbjutunk.

A győzelmi kényszer szemmel láthatólag bénítóan hatott a magyarokra, hiszen az első játékrészben nem igazán tudtak vetélytársuk fölé kerekedni. Helyzetbe sem nagyon kerültek, és ettől a félidő végére vérszemet kapott a házigazda, akik egy távoli lövéssel majdnem vezetéshez is jutottak, szerencsére a magyar hálóőr, Gulácsi Péter a helyén volt.

A második félidő elején aztán beindult az addig döcögő gépezet, Németh Krisztián két gyors góllal eldöntötte a mérkőzést, ismét bizonyítva rendkívüli gólérzékenységét. A 64. percben újra a magyarok gólzsákja került helyzetbe, de ziccerben buktatták, a játékvezető habozás nélkül 11-est ítélt. A büntetőt Koman Vladimir magabiztosan gurította a kapu bal oldalába. Ekkor már meggyőző fölényben játszott csapatunk, a kérdés csak a gólkülönbség volt. A biztos vezetés tudatában aztán Both József szövetségi edző lehívta a pályáról Németh Krisztiánt, mint később kiderült azért, hogy még a veszélyét is elkerüljék annak, hogy az oroszok elleni meccs után ismét sárga lapot kapjon, ami azt jelentené, hogy nem játszhatna a spanyolok elleni létfontosságú meccsen. A gólgyártást végül Nikházi Márk zárta le egy egészen káprázatos távoli lövéssel.

A magyar csapat tehát teljesítette a kötelező feladatot, a második félidőben mutatott meggyőző játékával biztosan győzte le lelkesen küzdő, de a kapott góloktól a végére kicsit elkedvetlenedő ellenfelét.

A mérkőzés után Both József a magyarok szövetségi edzője elmondta, hogy az első mérkőzésen helyzetek sorát elpuskázó játékosait az első félidőben bénította a góllövési kényszer, emellett az sem könnyítette meg a helyzetüket, hogy a házigazdák gyakorlatilag tíz emberrel védekeztek. "Szó sincs arról" - mondta -", hogy lebecsültük volna ellenfelünket. A második félidőben aztán megtört a jég, és végül magabiztos győzelmet arattunk. Csapatom képes arra, hogy legyőzze a spanyolokat, ez az egész csapat számára életük nagy lehetősége, nincs mese, mindenkinek a maximumot kell nyújtania. A spanyol gárda klassziscsapat, de semmivel sem vagyunk gyengébbek náluk."

Hétfőn tehát minden kiderül, bízzunk benne, hogy a csapat önbizalmát helyre tette a második félidőben mutatott magabiztos játék, és hogy ezt a magabiztosságot - és főképp eredményességet - sikerül átmenteni a hispánok elleni csoportrangadóra is.

A csoport másik mérkőzésén:
Spanyolország - Oroszország 3-0

Az állás:
1. Spanyolország 6 pont
2. Magyarország 3 (4-1)
3. Oroszország 3 (1-3)
4. Luxemburg 0

B csoport, 2. forduló:
Belgium - Szerbia-Montenegró 1-1
Németország - Csehország 0-0

Az állás:
1. Németország 4 pont (4-0)
2. Csehország 4 (2-1)
3. Szerbia-Montenegró 1 (2-3)
4. Belgium 1 (1-5).