Vágólapra másolva!
Ha a négy legrangosabb európai pontvadászatot (angol, német, olasz spanyol) tekintjük topligának, akkor 2001 után először fordul elő, hogy megint két topligás klub került be az UEFA-kupa fináléjába. Akkor is egy angol és egy spanyol csapat vívta a döntőt, és ha most a Middlesbrough FC és a Sevilla FC csak megközelítőleg olyan jó mérkőzést játszik, mint anno a Deportivo Alavés és a Liverpool FC, akkor nem panaszkodhatunk majd az összecsapásra...

A sorozat előtt a végül döntőbe jutott klubok egyikét sem tartották esélyesnek a végső győzelemre, de azért túlzás lenne azt állítani, hogy outsiderek lépnek majd a Philips-stadion gyepére, hiszen mégiscsak két olyan együttes találkozik Eindhovenben, amelyek Európa legerősebb bajnokságaiban szerepelnek - még ha korábban egyikük sem ért el hasonló sikert a nemzetközi porondon.

A két együttes közül a Middlesbrough FC számít a kevésbé patinásnak, a brit klub a nyolcvanas évek közepén kis híján megszűnt, a harmadosztályban szerepelt, és csak az elmúlt években vált stabil élvonalbeli gárdává. Ebben nagy szerepe volt, van a menedzsernek, Steve McClarennek, aki korábban a Manchester Unitednél Sir Alex Ferguson asszisztense volt, és ilyen minőségében kivette a részét a MU 1999-es BL-győzelméből. A szakember később az angol válogatottnál Sven-Göran Eriksson munkáját segítette, és a nyártól ő lesz a háromoroszlánosok szövetségi kapitánya - az UEFA-kupa döntője tehát egyben búcsúmeccse is lesz a Borónál.

A klub az irányítása alatt érte el legnagyobb sikerét, amikor 2004-ben Ligakupát nyert, és most ezt is felülmúlhatja. Az egyesület szép lassan feltöltötte a keretét nemzetközileg is ismert futballistákkal, mint például a spanyol Gaizka Mendieta, a holland Jimmy Floyd Hasselbaink, a brazil Fábio Rochemback, az ausztrál Mark Viduka vagy az angol Gareth Southgate - ugyanakkor ebben a szezonban rengeteg saját nevelésű fiatal is lehetőséget kapott. A bő keretre szükség is volt az erőltetett menet miatt (a gárda a múlt héten nyolc nap alatt négy mérkőzést játszott, és az UEFA-kupa-döntő a 64. összecsapása lesz a szezonban), a Premier League-ben végül a Boro vetette be a legtöbb labdarúgót, szám szerint 37-et - amihez persze az is jelentősen hozzájárult, hogy az utolsó, a klub számára már tét nélküli fordulókban McLaren pihentette a sztárjait.

Az utolsó két bajnokit kihagyott Stuart Downing, Derek Boateng, Viduka vagy Rochemback a döntőben valószínűleg játszani fognak, és arra sem érdemes fogadni, hogy a sérüléssel bajlódó Southgate vagy Hasselbaink nem lesz ott a kezdő tizenegyben. Sőt, valószínűleg a pár hete arccsont-törést szenvedett Mark Schwarzer is játékra jelentkezik, mégpedig egy speciális védőmaszkban.

Ami a Sevilla FC-t illeti, az andalúziai gárda spanyol bajnoknak és háromszoros kupagyőztes, de utolsó trófeáját még 1948-ban szerezte, és a kilencvenes években az első- és másodosztály között liftezett. A remek utánpótlás-nevelésnek, na meg a jó érzékű igazolásoknak köszönhetően azonban a klubnak az előző idényben sikerült kvalifikálni az UEFA-kupába, és most is jól áll a bajnokságban, még a Bajnokok Ligáját érő negyedik helyet is megszerezheti.

Pedig Juande Ramos edző sem küldte valamennyi sztárját pályára az elmúlt bajnoki mérkőzéseken, a hét végén például Javier Saviola, Enzo Maresca, Daniel Alves, Javi Navarro, David és Adriano Correia sem játszott, pedig ők alapembernek számítanak. A klub egyébként idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, és a centenáriumot egy kupagyőzelemmel tehetné igazán emlékezetessé.

A csapat döntőbe kerülése csak a spanyol ligának okozott igazi problémát, amely így egyszerűen nem tudott időpontot találni az FC Barcelona elleni elmaradt mérkőzésnek - most szerdán a Sevilla, egy hét múlva a Barca játszik európai kupadöntőt, viszont a FIFA előírása szerint az országos bajnokságoknak május 14-én véget kell érniük. A nemzetközi szervezet azonban végül hozzájárult ahhoz, hogy a spanyol pontvadászat csak május 20-án érjen véget.

A várható kezdőcsapatok:
FC Middlesbrough: Schwarzer - Riggott, Southgate, Queudrue, Parnaby - Rochemback, Boateng, Downing, Taylor - Hasselbaink, Viduka.
Sevilla FC: Palop - Daniel Alves, Javi Navarro, Escudé, David - Castedo - Jesús Navas, Martí, Maresca, Adriano - Saviola, Kanouté
vezeti: Herbert Fandel (német).

(FOCIVILÁG)