Vágólapra másolva!
A Juventus nyerte a 2005/2006-os olasz labdarúgó-bajnokságot, miután az utolsó fordulóban 2-0-ra legyőzte a Reggina együttesét. A torinói gárda 29. bajnoki címét ünnepelhette Bariban. Az AC Milan 2-1-re verte az AS Romát, így elúsztak a fővárosiak BL-reményei, az Internazionale pedig döntetlent játszott Cagliariban. A két milánói együttes már korábban kiharcolta a második, illetve harmadik helyet. A negyedik, BL-indulást jelentő pozíció a Fiorentináé lett a Chievo ellen aratott sikerével.

A Reggina legutóbbi hazai mérkőzésén szurkolói rendbontás volt, minek következtében bezárták a stadionját, így a találkozót semleges pályán kellett lebonyolítani. Bár eredetileg Nápolyról volt szó, a Juventusnak végül Bariban kellett bebiztosítania bajnoki címét, ami az eltiltott Vieira nélkül sem tűnt lehetetlen küldetésnek, a Reggio di Calabria-i gárda ugyanis az utolsó forduló előtt mindössze a 14. helyen állt a tabellán, legutóbb egy ötöst kapott a Fiorentinától, a nemrégiben kirobbant bundabotrány miatt vezetőség nélkül maradt zebramezeseknek pedig egy pont is elég volt, hogy a Milan-Roma meccs eredményétől függetlenül begyűjtsék a scudettót.

A 6. percben Ibrahimovic egy jó lefordulás után szerezhetett volna vezetést, míg a másik oldalon Vigiani hosszú sarkot célzó távoli lövése is kis híján beakadt a 19. percben. Ez utóbbi kísérlet leginkább arra volt jó, hogy magához térjen a Juve, aminek a 23. percben lett meg az eredménye: Nedved szögletébe Carobbio tette bele a sarkát, Pelizzoli éppen csak ki tudta tornászni a keresztléc alól a labdát, melyet így Terezeguet-nek mintegy öt centiről kellett az üres kapuba bólintania - a francia csatár pedig hiba nélkül megoldotta ezt a feldatot.

Két perc múlva Ibrahimovicnak is megjött a kedve a sarkaláshoz, Nedved megpattanó szabadrúgását továbbította ilymódon a kapu mellé. A Regginának továbbra is csak távolról volt esélye eljuttatni a labdát a Juventus kapujáig, Carobbio ígéretes szabadrúgását azonban kivédte Buffon. A félidő végéig még Camoranesi és Nedved is veszélyeztetett, sok idegeskedésre azonban nem volt okuk a vendégeknek a kihagyott helyzetek miatt.

A második játékrész a szituációnak megfelelően ünnepi hangulattal átitatott tömény unalommal telt, habár Ibrahimovic kétszer is megpróbálkozott a forduló legszebb góljának megszerzésével: a svéd csatár a 63. percben ollózva lőtt kicsivel a felső léc fölé, majd tíz percre rá megint csak a kapunak háttal emelte át Pelizzolit, egy visszaérő védő azonban a gólvonalról menteni tudott.

A 91. percben a csereként beállt Del Piero egy szép csel után kilőtte a jobb alsó sarkot, és beállította a 0-2-es végeredményt, ami után a játékvezetőnek még lefújni sem volt ideje a találkozót, a szurkolók azonnal a pályára tódultak, hogy megünnepeljék csapatuk 29. bajnoki címét.

Eközben a San Siróban a kiszolgáltatott csapatok mérkőzésén - a Milan aranyához a Juve, a Roma BL-jéhez pedig a Fiorentina bukása (is) kellett volna - Gilardino bántalmazásáért már az 5. percben büntetőhöz jutottak a hazaiak, a labda mögé Kaká állt, és biztos lábbal a jobb alsó sarokba lőtt. A 33. percben, amíg mindenki a lábtörésből felépült Totti becserélével volt elfoglalva, Mexes szabadrúgásból kiegyenlített, az utolsó percben azonban Gilardino kiharcolt egy újabb tizenegyest, amelyet ezúttal Amoroso vágott a jobb alsó sarokba. A Milan így győzelemmel búcsúzott a 2005/2006-os idénytől, ám idén is meg kellett elégednie az ezüstéremmel.

Serie A, 38. forduló:
AC Milan - AS Roma 2-1 (1-1)
gól:
Kaká (5., 11-esből), Amoroso (92.), illetve Mexes (33.)
piros lap: Bovo (90., AS Roma)

Cagliari - Internazionale 2-2 (2-2)
gól:
Capone (7.), Suazo (33.), illetve Cruz (11.), Solari (36.)

Chievo - Fiorentina 0-2 (0-1)
gól:
Toni (21.), Dainelli (84.)

Empoli - Ascoli 1-2 (1-0)
gól:
Tavano (25.), illetve Budan (74., 85.)
piros lap: Pratali (39., Empoli)

SS Lazio - AC Parma 1-0 (0-0)
gól:
Rocchi (61.)

Palermo - Messina 1-0 (1-0)
gól:
Godeas (33.)

Reggina - Juventus 0-2 (0-1)
gól:
Trezeguet (23.), Del Piero (90.)

Sampdoria - Lecce 1-3 (0-1)
gól:
Flachi (92.), illetve Del Vecchio (26.), Konan (53., 85.)

Siena - Livorno 0-0

Treviso - Udinese 2-1 (1-1)
gól:
Borriello (37., 77., az elsőt 11-esből), illetve Pieri (15.)
piros lap: Muntari (35., Udinese)

[origo]