Társoldalunk:

Dráma Bázelben, bajnok a Sahtar és a Galata

2006.05.15. 10:19

Drámaian alakult Svájcban az aranyérem sorsa, hiszen az utolsó fordulóban a listavezető FC Baselnek csak egy pontra lett volna szüksége a bajnoki címhez a második FC Zürichhel szemben - de a vendégek az utolsó percben szerzett találattal megnyerték a mérkőzést, és ezzel a bajnokságot is. A lefújást követően történt rendbontás ugyanakkor meglehetősen rossz hír volt a 2008-as Európa-bajnokság házigazdája számára.

Az idény nagy részében úgy tűnt, hogy az FC Basel megint simán nyerni meg az aranyérmet a helvéteknél: az elmúlt négy évben háromszor is a legjobbnak bizonyult klub féltávnál nyolc ponttal vezette a tabellát, és ezt a fórt sokáig tavasszal is tartani tudta. A pontvadászat vége felé azonban lassan fogyatkozni kezdett a Basel előnye: a csapat ugyan egyszer sem kapott ki, de túlságosan is sok döntetlent játszott, miközben az első számú riválissá előrelépett FC Zürich sorra nyerte meg a meccseit. A két csapat zürichi rangadóján azonban döntetlen született, és úgy tűnt, hogy ez elég lesz a címvédéshez a Baselnek. A listavezető három pontot meg tudott tartani az előnyéből, és egy elmaradt mérkőzése is volt a Young Boys ellen, ami azt jelentette, hogy utolsó két összecsapásán mindössze egyetlen pontra volt szüksége.

A Young Boys azonban megtette azt a szívességet a zürichieknek, hogy 4-2-re legyőzte a Baselt, így a trónkövetelőnek maradt esélye arra, hogy megszerezze az aranyérmet, azonban ennek végrehajtásához igazi bravúrra lett volna szüksége. Az utolsó fordulóban ugyanis az FC Zürich Bázelbe utazott, márpedig a St. Jakob Parkban a bajnokcsapat a pontvadászatban immár 59 mérkőzés óta nem kapott ki, utoljára 2002 decemberében szenvedett vereséget hazai pályán. A meccsre természetesen az összes jegy elkelt, és telt ház, 32 712 néző fogadta a csapatokat.

A hazaiaknál Philip Degen eltiltás, Hakan Yakin pedig sérülés miatt nem léphetett pályára, míg a Zürichnél mindenki a tréner, Lucian Faivre rendelkezésére állt. Legalábbis a kezdésnél: egy perc sem telt el ugyanis a meccsből, amikor a vendégek brazil támadója, César rosszul esett, és vállficam miatt le kellett cserélni. A 29. percben aztán a zürichiek másik brazilja, Rafael is kidőlt a sorból, neki a combja húzódott meg, a helyzet tehát tovább romlott a trónkövetelő számára, azonban a második csere után egy perccel mégis a Zürich szerzett vezetést, Alain Nef bal oldali beadását a gólkirályjelölt Alhassana Keita juttatta a hálóba - neki ez volt a huszadik találata a szezonban.

Az addig higgadtan futballozó Baselt teljesen sokkolta a bekapott gól, és a hazaiak csak a második félidőben kezdtek el úgy futballozni, ahogyan a drukkerek azt megszokták tőlük. A szünet után a bázeliek teljesen a kapujához szegezték ellenfelüket, de sorra kihagyták a helyzeteiket, míg végül a horvát-svájci kettős állampolgár Mladen Petric szabadrúgásával végre sikerült egalizálniuk.

Erre persze rögtön sürgősebb lett a zürichieknek, de a vendégek igazán kidolgozott támadásokat nem tudtak vezetni, így jobb híján igyekeztek felívelni a labdákat. A játékvezető háromperces hosszabbítást jelzett, és már ennek is az utolsó percében jártak a csapatok, amikor az előrehúzódó jobbhátvéd, Florian Stahel beadását a szintén elöl bóklászó román középhátvéd, Iulian Filipescu a hálóba juttatta. A bekknek ez volt az első gólja a szezonban - jobbkor nem is szerezhette volna!

Középkezdésre is alig jutott idő, és a Zürich máris ünnepelhetett: a klub utoljára 25 évvel ezelőtt volt bajnok. Az ünneplés azonban nem ment egyszerűen, és a tervezett kupaátadást nem is lehetett megrendezni a pályán, mivel a hazai drukkerek nehezen viselték, hogy az utolsó pillanatban kicsúszott a kezükből az arany: a szurkolók berohantak a pályára, megtámadták a zürichi focistákat, és a rendőrségnek könnygázt bevetve kellett "visszavernie" a fanatikusokat a lelátókra. A balhé a tribünökön (a Zürich elnökét, Sven Hotzot is megtámadták a VIP-szektorban), majd az utcákon is folytatódott, olyannyira, hogy másnap a sportminiszter, Samuel Schmid közleményben hangsúlyozta egy huligán-törvény létrehozásának szükségességét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK