Vágólapra másolva!
Ahogy a magyaroknak kevés információjuk van Új-Zélandról, úgy a távoli ország szakvezetője, Ricki Herbert is azt nyilatkozta hazája sajtójának, sajnos nem sok mindent tud az ellenfélről, amely új edzővel, új csapattal biztosan győzelemre játszik majd. A kapitány viszont úgy véli, esélytelenként akár meglepetést is okozhatnak a Szusza Ferenc-stadionban. Természetesen győzelmet vár a magyar edzőpáros, Bozsik Péter és Détári Lajos is, akik szerdán mutatkoznak be a nemzeti együttes kispadján.

Tavaly december közepén lépett pályára utoljára a magyar válogatott, akkor még Lothar Matthäus irányításával az amerikai túrán Mexikó ellen 2-0-s vereséget szenvedtek a mieink, de Antigua és Barbuda ellen hozták a kötelezőt, és 3-0-ra nyertek. Azóta sok változás történt a magyar futballban, hosszú viaskodás után új elnök, Kisteleki István áll az MLSZ élén, és Matthäus helyett magyar szakember vette át a válogatott irányítását. Bozsik Péterre esett Kisteleki választása, akinek a munkáját szövetségi edzőként Détári Lajos segíti.

A duó az őszi Eb-selejtezők előtt barátságos mérkőzéseken keresi a megfelelő csapatot, ahol elmondásuk szerint inkább a tapasztaltabb játékosokra számítanak, ennek megfelelően hirdették ki az Új-Zéland, illetve Anglia elleni keretet. A névsorban vannak rég nem látott arcok, ilyen Sebők Vilmos, Dárdai Pál, Pető Zoltán, Lőw Zsolt, akiket Matthäus nélkülözött.

Természetesen újoncok is helyet kaptak a bő keretben, a kupagyőztes Fehérvárt erősítő Koller Ákos, a remekül szereplő MTK-ban játszó Czvitkovics Péter és Balogh Béla, valamint a kiesés szélére sodródott Vasasból Zováth János, ám ők mindannyian a szűkítés áldozatává váltak, azaz nem Új-Zéland ellen szerepelhetnek először a nemzeti tizenegyben.

A német kapitánynál alapembernek számító játékosok közül Hajnal Tamást, Bodnár Lászlót és Kenesei Krisztiánt nem hívta meg Bozsik, Stark Péter nemrég tért vissza sérülése után, míg Gyepes Gábor, Juhász Roland és Takács Ákos még lábadozik.

Forrás: MTI

Volt már Bozsik nevű kapitánya a magyar válogatottnak, a játékosként 101-szeres válogatott Bozsik József 1974-ben egy mérkőzésen, egy Ausztria elleni 0-1-es vereség alkalmával irányította a nemzeti tizenegyet, később szívproblémái miatt azonban kénytelen volt lemondani. Most fián, Péteren a sor, hogy maradandót alkosson, magyar bajnok már volt a Zalaegerszeggel, aztán a Bajnokok Ligájában emlékezetes sikert aratott a Manchester United ellen (igaz, volt egy visszavágó is...), az ősztől pedig Norvégia, Görögország, Törökország, Bosznia-Hercegovina, Moldova és Málta ellen kell majd pályára lépnie csapatának, az Eb-selejtezőre való felkészülés első állomása az Új-Zéland elleni mérkőzés.

Új-Zéland válogatottja jelenleg 118. a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) világranglistáján, azaz 42 hellyel van a magyar csapat mögött. A most kezdődő világbajnokságot megelőző selejtezőkön Új-Zéland csak a zónadöntőben kapcsolódott be, ahol előbb kikapott Ausztráliától, majd legyőzte a Salamon-szigeteket (3-0), a Fidzsi-szigeteket és Tahitit (10-0), de mivel 4-2-re kikapott Vanuatutól, így nagy meglepetésre csak a harmadik helyen végzett, azaz nem jutott be a rájátszásba.

A zónadöntőben hat gólig jutó Vaughan Coveny itt lesz Budapesten, rá jó lesz figyelni a magyar védőknek, bár remélhetőleg a Bozsik-csapat hátvédsora komolyabb színvonalat képvisel, mint az óceániai riválisoké. Az új-zélandiak két hetes túrára érkeztek Európába, a mieink után az észt és a grúz gárdával is megmérkőznek, a legnagyobb attrakció azonban a világbajnok Brazília elleni meccs lesz, Ronaldinhóék a vébén egy csoportba kerültek az ausztrálokkal, ezért kerestek egy hasonló stílusú ellenfelet, és így találtak rá Ricki Herbert csapatára.

Új-Zélandnak szurkol a magyar üzletember

Érdekes írás jelent meg a Christchurch városában megjelenő The Press című újságban. A cikk egy helyi üzletemberrel készített riportot: Joe Benczik az 1956-os forradalom idején hagyta el Magyarországot, de nagyon büszke arra, hogy játszhatott Puskás Ferenc ellen, akit a barátjának vall.

"A szívem kicsit szorít a magyarokért, de Új-Zélandnak szurkolok, mert itt élek negyven éve" - nyilatkozta Benczik, aki elmondása szerint az Aranycsapat bűvöletében nőtt fel, úgy emlékszik vissza az 1950-es évek elejére, mint amikor a "Hatalmas Magyarok" (Mighty Magyars) számítottak a világ legjobbjának.

Benczik elmondása szerint 20 éves koráig 15 alkalommal játszott a magyar juniorválogatottban, majd 1956-ban távozott külföldre, ahol az FC Bruges csapatában szerepelt, majd a belga másodosztályban szereplő Ninove játékosedzője lett, megfordult Luxemburgban is, s 1966-ban érkezett az új-zélandi Wellingtonba, ahol a magyar emigránsok által alapított Hungaria játékosedzőjeként dolgozott. Christchurchben 1970-ben telepedett le, s vette át a Cashmere Wanderers irányítását.

"Még a Haladás játékosaként játszottam a Honvéd ellen, s a meccs után elkértem Puskás melegítőjét. Amikor aztán a '80-as évek elején a South Melbourne edzője lett, segítettem neki sokat" - mesélte Benczik, aki azt is elmondta, amikor Budapestre látogat, mindig meglátogatja barátját a kórházban.




"Nem volt könnyű felkészülni erre a mérkőzésre a hektikus utazás miatt. A magyar válogatott hat nappal később Anglia ellen is pályára lép, ellenünk természetesen csak a győzelmet tartják elfogadhatónak. Nagy a csalódottság, hogy nem jutottak ki a világbajnokságra, így nagyon erős az igény a jó szereplésre és előrelépésre" - nyilatkozta Ricki Herbert.

A lap úgy tudja, 12 ezer néző is kilátogathat a Szusza Ferenc-stadionba, ahol 24 év után csap össze egymással a két együttes. 1982 februárjában Auckland és Christchurch városában is Magyarország nyert 2-1-re, Izsó Ignác a négy gólunkból kettőt vállalt, a maradékon Bodonyi Béla és Pölöskei Gábor osztozott. Érdekesség, hogy az első meccs új-zélandi találatát a válogatott jelenlegi pályaedzője, Brian Turner szerezte.

"Sajnos nem sok mindent tudunk ellenfelünkről, de új edzővel, új csapattal biztosan győzelemre játszanak majd. Mi viszont esélytelenként akár meglepetést is okozhatunk. Felkészültünk, reméljük pozitívan zárjuk az összecsapást" - mondta a szövetségi kapitány.

A Szusza Ferenc-stadionban rendezendő barátságos mérkőzésen szlovák játékvezetői hármas működik majd, a vezetőbíró Vladimir Hrinak, a két asszisztens Radomir Sluk és Milan Palusak, míg a tartalék-játékvezető a magyar Kassai Viktor lesz.

A várható kezdőcsapatok:
Magyarország: Király Gábor - Fehér Csaba, Sebők Vilmos, Pető Zoltán, Lőw Zsolt - Tóth Balázs, Dárdai Pál, Molnár Balázs, Huszti Szabolcs - Szabics Imre, Gera Zoltán.
Új-Zéland: Glen Moss - Noah Hickey, Danny Hay, Steven Old, Michael Wilson - Adrian Webster, Ivan Vicelich, Tim Brown, Jeremy Christie, Leo Bertos - Chris Killen.

Dajka Balázs, Pincési László