Vágólapra másolva!
Remek játékkal rukkolt elő Manchesterben a magyar labdarúgó-válogatott, amely egy tízperces rövidzárlatot leszámítva végig méltó ellenfele volt a világbajnokságra készülő angol nemzeti csapatnak. A második félidő elején Gerrard és Terry fejesgóljai azonban eldöntötték a találkozót, a legszebb találatot azonban Dárdai Pál vágta a hazaiak hálójába. A 3-1-es végeredményt a hajrában Crouch állította be.

Eredmény:
Anglia - Magyarország 3-1 (0-0)
Manchester, Old Trafford, 56 323 néző
v.: Pietet Vink (holland)
Anglia: Robinson - Gary Neville (Hargreaves , a szünetben), Ferdinand, Terry (Campbell, 76.), Ashley Cole - Carragher, Beckham, Lampard, Gerrard (Walcott, 65.) - Joe Cole, Owen (Crouch, 65.)
Magyarország: Király - Fehér Cs., Éger, Komlósi (Vanczák, 9.), Halmosi - Molnár B. (Vadócz, 83.), Dárdai, Tóth B. (Torghelle, 62.) - Gera, Huszti - Szabics (Polonkai, 73.)
gól: Gerrard (47.), Terry (51.), Crouch (84.), illetve Dárdai (55.)

A találkozó kezdete előtt a magyar legendák közül Grosics Gyula parolázott a két csapat játékosaival - de ott volt Kisteleki István MLSZ-elnök is -, majd az angol akcentussal elénekelt magyar, illetve angol himnusz után kezdődhette a találkozó.

Bozsik Péter a délelőtt kihirdetett csapatán nem változtatott, a hazaiaknál azonban a hírekkel ellentétben mégis a kezdőbe állította Michael Owent az angolok svéd szövetségi kapitánya, Sven-Göran Eriksson.

A 17. másodpercben máris Halmosinak kellett mentenie Beckham elől, majd a Real Madrid középpályása kiváló szögletet csavart középre, Terry kevéssel fejelt a kapu fölé. A 9. percben cserére kényszerült Bozsik Péter: a megsérült Komlósi Ádámot Vanczák Vilmos váltotta.

Meglepően okosan játszott a magyar válogatott az első negyedórában, labdaszerzésekkel, jó passzokkal fékezte a hazaiak lendületét. Sőt, a 13. percben Huszti a bal szélről keresztbe ívelt labdáját Gera 15 méterről kapásból lőtte el, a mozdulat szépsége és a lövés hatékonysága azonban már nem volt összehangban egymással.

A középpályán Dárdai és Tóth Balázs sok labdát szerzett, az első húsz percben nem érződött, hogy a másik oldalon Gerrard és Lampard szervezi a játékot. A 21. percben Huszti 20 méteres bombája alig kerülte el a bal alsó sarkot. A 28. percben Éger mentett nagy helyzetben Owen elől, ám az ezt követő szöglet sem okozott nagyobb riadalmat a magyar kapu előtt.

Öröm volt nézni a megszervezett magyar védelem hatékony munkáját, azt, hogy a vébére készülő, elvileg már csúcsforma közelében lévő angolok az első félórában semmit sem tudtak kezdeni csapatunkkal. A 39. percben Éger buktatta Joe Cole-t a 16-os bal oldali sarkánál, Beckham szabadrúgása azonban elkerülte a kaput.

Forrás: MTI

A játékrész utolsó öt percében nagy offenzíva indult hazai részről. A 40. percben Beckham jobbról középre lőtt labdáját Owen öt méterről fejelte kapura, Király elképesztő bravúrral védett, ám védőink nem tudtak felszabadítani, sőt, Fehér ellen szabálytalanságot fújt a holland játékvezető. Lampard büntetőjét azonban Király védte a jobb sarok elől, az ismétlés, Joe Cole fejese a lécről pattant a kapu mögé.

Egy perccel később Beckham bal oldali beadását Joe Cole csúsztatta a jobb kapufára, a kipattanó labdát Éger úgy találta el, hogy az előbb a felső lécre pattant, s csak úgy vágódott ki a mezőnybe. Az első félidő gól nélküli döntetlennel zárult.

A félidőben érdemes volt beleolvasni a BBC szakkommentátorainak véleményébe. Az egykori Arsenal-klasszis, Ian Wright szerint egyedül a szurkolók mexikói hullámzását lehetett értékelni a 45 perc során. Alan Hansen, a BBC Sport szakírója az első 40 percet élete legrosszabb angol játékaként jellemezte, s Michael Carricket követelte a csapatba. Az egykori szövetségi kapitány, Graham Taylor azt jegyezte meg, Michael Owen azt sem tudja, hol van, nem neki való ez az előretolt csatár szerep.

Rosszul kezdődött a második játékrész: a 47. percben Beckham 45 méterről ívelt a magyar kapu elé egy szabadrúgást, Gerrard megelőzte Molnár Balázst, s okosan fejelt a kapu jobb alsó sarkába (1-0). Megzavarodott az együttes, négy perccel később ismét Beckham csavarhatott középre egy pontrúgást, ezúttal Terry érkezett, s tétova Vanczákot megelőzve a rosszul kimozduló Király mellett fejelte a hazaiak második gólját (2-0).

Forrás: MTI

Az 55. percben váratlanul szépített a magyar együttes, de micsoda találattal! Dárdai a kaputól 25 méterre lerázta magáról a csereként pályára lépő Hargreavest, majd jobbal csodálatosan csavart a bal felső sarokba - Robinsonnak esélye sem volt... (2-1).

A 61. percben Terry fejesét Király védte, a másik oldalon Gera szabadrúgása a lelátón landolt. Fáradni látszott a magyar együttes, ám ami még meglepőbb, nem tündökölt erőnlétileg Anglia sem. Az egyenlítés reményében előbb Torghelle, majd Polonkai is játéklehetőséget kapott. A 76. percben éppen Torghelle került helyzetbe, ám lövése csúnyán keresztbe ment Robinson kapuja előtt. A 78. percben Éger 18 méteres bombáját szedte ki a léc alól a Tottenham kapusa.

A 84. percben eldőlt a mérkőzés: a csereként beállt Crouch 16 méterről lőtt a jobb alsó sarokba, Királynak esélye sem volt a hárításra (3-1). Hajrában még Walcott hagyott ki egy helyzetet (labdája elgurult a kapu előtt), az eredmény így nem változott.

Anglia 3-1-re nyert, de a magyar együttesnek sem kell szégyenkeznie, kifejezetten jól játszott. Igaz, a futballt még mindig gólokra, s győzelemre játsszák...

Bozsik Péter, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Negyedórányi gyengébb teljesítmény miatt veszítettük el a mérkőzést. A másik 75 percben jól futballoztunk. A 2-1-es eredményt sem védtük, hanem próbáltunk támadni az egyenlítésért. Kicsit bosszús vagyok, mert a harmadik gólért kár volt."

Sven-Göran Eriksson, az angol válogatott szövetségi kapitánya: "A szünetben megbeszéltük, hogy türelmesebben kell játszanunk, mert az ellenfél kilenc futballistája is hátrament védekezni. Azt is figyelembe kell venni, hogy a játékosok fáradtak, így összességében elégedett vagyok a mutatott teljesítményünkkel".