Vágólapra másolva!
A világbajnokság ugyan véget ért, de mindez nem jelenti azt, hogy a labdarúgásban megállt volna az élet: lassan már a topligákban szereplő egyesületek is megkezdik a felkészülést a következő szezonra. Mostantól egészen a szezon kezdetéig igyekszünk nap mint nap beszámolni arról, hogy egy-egy sztárklubnál miként zajlik a felkészülési időszak - elsőként a német bajnokcsapatnál, a Bayern Münchennél néztünk szét.

A bajoroknál már a bajnokság vége felé sejteni lehetett, hogy a nyáron kissé átalakul a játékoskeret. A rengeteg lejáró kontraktusú futballista közül végül többel is szerződést hosszabbított a klubvezetés, de néhány kulcsfigurát nem sikerült megtartani. Michael Ballack végül a Chelsea FC-ben kötött ki, és a brazil Zé Roberto is távozott, bár ő egyelőre még nem talált új klubot magának. Rajtuk kívül bejelentette visszavonulását Jens Jeremies és a francia Bixente Lizarazu, akik amúgy is csak kiegészítő emberek voltak, a fiatal perui támadót, Paolo Guerrerót pedig eladták a Hamburger SV-nek.

Ami az érkezőket illeti, az 1. FC Kölnnek kölcsönadott Christian Lell visszatérése nem hozta lázba a szurkolókat, de a csapat menedzsere, a minden hájjal megkent Uli Hoeness végül nem hazudtolta meg önmagát, és máris két nagy fogással rukkolt elő. A Bayerntől megszokott átigazolási politikának megfelelően igyekezett két legyet ütni egy csapásra, és saját gárdájának megerősítésével egyben az ellenfelet gyengítette, amikor elcsábította a hamburgiak belga középhátvédjét, Daniel van Buytent - igaz, a bekk meglehetősen drága volt, 10,5 millió euróba került. De az 1. FC Kölntől elhappolt sztár, Lukas Podolski leigazolása is sokba került, bár a világbajnokság után valószínűleg a Kecskéseknek kifizetett 11 millió euró is kevés lett volna érte.

Felix Magath együttese ugyan már a múlt héten megkezdte az edzéseket, a szakvezető eleinte csak erősen hiányos kerettel dolgozhatott, hiszen a világbajnokságon szerepelt focisták extra pihenőt kaptak, mint ahogyan a sérültek (Valérien Ismael, Martín Demichelis, Sebastian Deisler) sem voltak ott az első edzésen. Szép fokozatosan azért mindenki bekapcsolódik majd a munkába, és a július 29-ei japán túrára már a komplett keret utazik. Augusztus 2-án, a Ligakupa elődöntőjében a Bayer Leverkusen-FC Schalke 04 mérkőzés győztese lesz a Bayern ellenfele, augusztus 8-án egy 1860 München elleni gálameccsel búcsúztatják a csapat egykori klasszisát, Giovane Élbert, 11-én pedig már a bajnoki küzdelmek kezdődnek.

Addig persze még történhet játékosmozgás. A világbajnokság egyik nagy felfedezettjének számító balhátvédet, Philipp Lahmot állítólag a Chelsea FC szeretné megszerezni, de őt aligha engedik el a bajorok - az angol középpályás, Owen Hargreaves eladásának (őt a Manchester United hívja) már nagyobb a valószínűsége. Főleg, hogy a bajorok a MU egyik játékosát, jelesül a holland középcsatárt, Ruud van Nistelrooyt szemelték ki. Erre a posztra a jelek szerint mindenképpen szeretnének valakit Münchenben üdvözölni, hiszen a hírek szerint a Fiorentina gólzsákjával, Luca Tonival is felvették a kapcsolatot.