Vágólapra másolva!
A világbajnokság ugyan véget ért, de mindez nem jelenti azt, hogy a labdarúgásban megállt volna az élet: lassan már a topligákban szereplő egyesületek is megkezdik a felkészülést a következő szezonra. Mostantól egészen a szezon kezdetéig igyekszünk nap mint nap beszámolni arról, hogy egy-egy sztárklubnál miként zajlik a felkészülési időszak - ma az Olympique Marseille került sorra.

A patinás egyesületnél csalódásként érték meg az előző szezont, mert a gárdának az utolsó forduló előtt még arra is volt esélye, hogy megszerezze a bronzérmet, amivel kiharcolta volna a Bajnokok Ligája selejtezőjében való szereplést - de mivel az utolsó játéknapon csak egy döntetlenre volt képes a Girondins Bordeaux ellen, így csak ötödik lett, és még az UEFA-kupáról is lecsúszott.

Nem sokkal később aztán a tréner, Jean Fernandez bejelentette, hogy távozik az OM kispadjáról, így a vezetőség első feladata az új szakvezető megtalálása volt. Neves klubról lévén szó a Marseille-t sorra hozták kapcsolatba a híres edzőkkel Didier Deschamps-tól kezdve Zdenek Zemanig, de a megoldás végül az az Albert Emon lett, aki az előző idényben Fernandez asszisztense volt, és ezer szállal kötődik az egyesülethez, hiszen volt játékosa és vezetőedzője is.

Ami az erősítéseket illeti, a rengeteg kölcsönjátékos közül az argentin védőt, Renato Civellit, valamint a csatár Toifilou Maoulidát tartották meg, megváltak viszont a brazil André Luistól. Az OM által kölcsönadott labdarúgók közül visszatért, és egyelőre nem is távozott Pegguy Luyindula, Habib Bamogo és Koke - akik mindannyian támadók.

Konkrétan új igazolást jelentett a harmadosztály legjobb focistájának megválasztott Matthieu Valbuena, a másodosztályú SM Caen középhátvédje, Ronald Zubar, illetve az AJ Auxerre kapusa, Sébastian Hamel - aki a klubot elhagyó Fabien Barthezt kell, hogy pótolja. A legnagyobb név az új szerzemények között a Liverpool FC csatára, Djibril Cissé, aki viszont egyelőre sérült, és lehet, hogy csak az idény második felében léphet majd pályára.

Jól látható tehát, hogy az OM-nél korábban megszokott sztárigazolások egyelőre elmaradtak, és a klub már le is játszotta az első tétmeccsét az új szezonban - az UEFA-Intertotó-kupa harmadik fordulójának első mérkőzésén az ukrán Dnipro Dnipropetrovszkot fogadta. A nem Marseille-ben, hanem Istres-ben megrendezett találkozón 6884 néző előtt a francia gárda csak egy gól nélküli döntetlenre volt képes, és az újak közül a kezdőben csak Zubar játszott.

Nem szerepelt a csapatban a világbajnokság egyik nagy felfedezettje, Franck Ribéry sem, aki egyelőre megérdemelt pihenését tölti - és könnyen lehet, hogy nem is fog visszatérni a Vélodrome-stadionba, hiszen több sztárklub (Arsenal FC, Bayern München, Olympique Lyon) is érdeklődik iránta. A marseille-iek váltig állítják, hogy nem fogják eladni a középpályást, de minden bizonnyal lesz olyan ajánlat, amelynek nem fognak tudni ellenállni.