Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi bizottsága Zürichben ítéletet hirdetett a németországi világbajnokság legnagyobb vihart keltő ügyében: Zinedine Zidane-t három, Marco Materazzit pedig két mérkőzésre tiltotta el.

Nézze meg Zidane nyilatkozatát!

Zidane a testület előtt kijelentette: megbánta tettét és három napig társadalmi munkában nehezen kezelhető gyerekek intézetében foglalkozik majd a fiatalokkal. "Amit elkövettem, arra nincs bocsánat, hárommilliárd futballszurkoló, köztük többmillió gyerek látta, ahogy elveszítem a fejem, sajnálom, hogy így fejeztem be a pályafutásom."

Paolo Maldini, az AC Milan csapatkapitánya felháborodott Materazzi eltiltása miatt. "Ilyesmire még nem volt példa a labdarúgás történetében, hogy nemcsak a kiállított játékost, hanem azt is eltiltották, aki a sportszerűtlenséget elszenvedte. Minden ütést, lefejelést megelőz egy szópárbaj, Marco az első, akit ilyesmiért büntettek. Ha nem Zidane kapja a piros lapot, akkor a FIFA egyszerűen túllépett volna az ügyön. A francia büntetése reális, bár nincs jelentősége, mert visszavonult."

A vb-döntőjében összetűzésbe került két futballistát - Zidane a 108. percben szándékosan mellkason fejelte az őt provokáló Materazzit - pénzbüntetéssel is sújtották, az előbbinek 7 500, míg az utóbbinak 5 000 svájci frankot kell fizetnie.

Materazzi múlt pénteken számolt be a történtekről a fegyelmi bizottságnak, míg Zidane csütörtökön két órán át mondhatta el a saját verzióját. A visszavonult francia klasszist a meghallgatás után hiába faggatták, egy szót sem szólt a várakozó újságíróknak.

Zidane múlt szerdán a Canal+ tévécsatornán beszélt először a történtekről, s azt állította: Materazzi rendkívül durva szavakkal sértegette az édesanyját és a lánytestvérét. Hozzátette: egyszer vagy kétszer még elengedte a füle mellett a szavakat, de amikor az olasz harmadszor is megismételte azokat, elvesztette a fejét. Megjegyezte, nem bánta meg tettét. Materazzi a nyilatkozataiban tagadta a francia klasszis állításait, de azt elismerte, hogy provokálta őt.