Vágólapra másolva!
Az FTC csütörtöki elnökségi ülésén benyújtotta lemondását Ináncsy Miklós, a klub elnöke, a vezetőség azonban ezt nem fogadta el, mivel álláspontja szerint nem ő a felelős a kialakult helyzetért, vagyis azért, hogy a labdarúgócsapat nem kapott licencet az élvonalra.

Az ülést követő egy és háromnegyed órás sajtótájékoztatón Petró László, az egyesület ügyvédje bejelentette, hogy még a csütörtöki napon eljuttatnak egy levelet a Magyar Labdarúgó Szövetségbe (MLSZ), melyben kérik, hogy halasszák el a bajnokság első három fordulóját.

A klub ugyanis megteszi az általa szükségesnek vélt lépéseket, és az ügyészséghez, polgári bírósághoz, illetve az európai szövetséghez (UEFA) fordul jogorvoslatért. Mint mondta az ügyészséget már csütörtökön tájékoztatják arról, hogy álláspontjuk szerint milyen szabálytalanságok történtek a licenceljárás során.

"Az UEFA szabályzata egyértelműen kimondja, hogy a bajnoki idény előtt legkésőbb május 31-ig el kell bírálni a licenckérelmeket. Ez annak idején meg is történt, a Ferencváros addig megkapta az indulási jogot, ám végül az MLSZ, július 19-én hatályon kívül helyezte a döntést, ráadásul ennek az írásos határozatát csak szerdán kaptuk meg" - mondta Petró, majd hozzátette: az ügyészségtől törvényességi felügyeleti eljárást fognak kérni, míg az UEFA-nál a szabálysértést jelentik. (AZ FTC licencét a másodfokú licencadó bizottság július 13-án visszavonta, majd saját határozatát megváltoztatva 17-én mégis úja megadta. Ezt követően az MLSZ feloszlatta a testületet és hatályon kívül helyezte annak határozatait. Az új fellebbviteli testület kedden késő este döntött arról, hogy az FTC-nek nem adja meg a licencet.)

Petró elmondta: a klub azt szeretné elérni, hogy visszaállítsák a május 31-i állapotot, majd hozzátette, ha a bajnoki rajt elindul, és később kiderül, hogy az FTC-nek volt igaza, akkor "az MLSZ-nek már saját problémája lesz megoldani az ügyet".

Ezt követően Kácsor Attila, a klub gazdasági igazgatója reagált Kisteleki István kijelentésére, mely szerint csakis az FTC felelős a kialakult helyzetért. "Teljesen alaptalan, hogy mi koncepció nélkül dolgoztunk! Az üzleti stratégiánkat tudatosan az Üllői úti hat plusz két hektáros terület hasznosítására építettük fel" - mondta Kácsor, miután elemezte a Ferencváros körüli tulajdonosváltásokat egészen 2000-től.

A meghívásos közbeszerzési pályázatra jelentkezett egyetlen cég, a spanyol HI Grupo Kft. beadványa nem felelt meg teljesen az elvárásoknak, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság jövő szerdán dönti el, hogy érvényes-e a pályázat. Amennyiben érvénytelen, úgy harminc napon belül a Ferencvárosnak vissza kell szolgáltatnia a hat hektárt, amelyet feltételekkel ismét meg kell pályáztatni, míg a maradék két hektárra újabb nyílt pályázatot írnak ki.

A labdarúgók helyzetéről Tepszics Ignács cégvezető nyilatkozott, aki a sajtótájékoztatót követően lemondott posztjáról. Ináncsy Miklós ezt nem fogadta el. "A kialakult helyzet teljesen méltatlan Magyarország legpatinásabb klubjához. Szinte lehetetlen lesz együtt tartani a gárdát, egy hónappal ezelőtt rengeteg tehetséges fiatal futballista került fel a tartalékcsapatunkhoz, ám miután a másodosztályban nincsen juniorbajnokság, közölnöm kellett velük, hogy mindenki mehet amerre lát" - mondta könnyeivel küszködve Tepszics.

A sajtótájékoztató végén Gellei Imre vezetőedző is felszólalt: "Amikor meghallottam, hogy kizártak minket, úgy éreztem magam, mint egy ökölvívó, akit kiütöttek. Amennyiben a szponzorok és a vezetők is úgy gondolják, hogy kitartanak az együttes mellett és az azonnali feljutást tűzik ki célul, maradok. Azonban még azt sem tudom, kikkel dolgozhatok együtt, az imént futottam össze Vladan Filipovics menedzserrel, aki már vinné is a legjobb játékosaimat."

Az MLSZ tájékoztatása szerint csütörtökön beérkezett a Ferencváros nevezése a bajnokság másodosztályának küzdelmeire. Ennek megfelelően a zöld-fehérek szombaton 19 órakor a Jászapátit fogadják a Keleti csoportban.