Vágólapra másolva!
A világbajnokság ugyan véget ért, de mindez nem jelenti azt, hogy a labdarúgásban megállt volna az élet: lassan már a topligákban is elkezdődnek a küzdelmek. Egészen a szezon kezdetéig igyekszünk nap mint nap beszámolni arról, hogy egy-egy sztárklubnál miként zajlik a felkészülési időszak - ma az FC Schalke 04 kerül sorra.

A gelsenkircheniek az előző idényben negyedikek lettek a Bundesligában, ami az egy évvel korábbi második helyhez képest egyértelműen visszalépés volt, ráadásul azt jelentette, hogy a Bajnokok Ligája helyett "csak" az UEFA-kupában indulhat a gárda.

A Királykékeknél a nyáron a legnagyobb változást azonban az jelentette, hogy a klub menedzsere, Rudi Assauer távozott a klubtól - a sportvezető személye az elmúlt években valósággal összeforrott az egyesülettel, és bár a Schalke nagyon sokat köszönhetett neki, autokratikus vezetési stílusa miatt sokan kritizálták.

Assauer helyét a csapat egykori focistája, Andreas Müller vette át, és az új idény transzfereit már ő intézte, de ugyanazokat az elveket követte, mint elődje az elmúlt években, aminek megfelelően csupa ingyen igazolható futballista érkezett. Előbb azonban a távozókat érdemes felsorolni, mert belőlük jóval több volt.

Elsőként a három visszavonulóról érdemes szólni: a dán csatár, Ebbe Sand, a lengyel hátvéd, Tomasz Waldoch, valamint a holland bekk, Marco van Hoogdalem is szögre akasztotta a futballcipőt, tőlük külön gálamérkőzéssel búcsúztak el, amelyre természetesen megtelt a Veltins Arena.

A dán védekező középpályás, Christian Poulsen szerződése lejártával ingyen igazolt a Sevilla FC-hez, és hasonló módon váltak meg a kiegészítő embernek számító Thomas Kläsenertől. A cserekapus Christofer Heimeroth 750 ezer euróért a Borussia Mönchengladbachba került, a középpályás Mimoun Azaouaghot pedig az FSV Mainznak adták kölcsön.

Az igazolásoknál Poulsen helyére senki sem érkezett, az ő pótlását a már meglévő keretből próbálják megoldani, és tulajdonképpen Sand posztjára sem vettek új focistát. A két érkező támadó ugyanis inkább szélső, mint középcsatár: a skót Rangers FC-től szerződtetett dán Peter Lövenkrands elsősorban a bal, az 1. FC Kaiserslauterntől megszerzett török Halil Altintop pedig leginkább a jobb oldalon bevethető - az ő megszerzésük is jelzi, hogy Mirko Slomka mester elsősorban a 4-3-3-as taktikát favorizálja.

A harmadik komoly új szerzemény, az FSV Mainztól leigazolt Matthias Abel a hátvédsorba érkezett, ő a védelem közepén és a jobb oldalon is képes jó teljesítményre. Rajtuk kívül még több saját nevelésű fiatal is felkerült a profi keretbe, akik közül elsősorban a török származású, 18 esztendős Mesut Özilt érdemes említeni - a ligakupában mindkét meccsen ő pótolta a brazil Lincolnt.

Utóbbi sorozatban az elődöntőig jutott a gárda: a negyeddöntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel kiverte a Bayer Leverkusent, a döntőbe kerülésért viszont a Bayern München büntetőpárbajban búcsúztatta a Schalkét. Összességében egyébként az előkészületi mérkőzések során a Schalke veretlen maradt, a két fenti döntetlen mellett még a szlovén Mariborral ikszelt, legyőzte viszont a másodosztályú Karlsruher SC-t, a cseh Sigma Olomoucot és a francia Girondins Bordeaux-t is.