Vágólapra másolva!
Fülöp Márton, a magyar labdarúgó-válogatott 23 éves kapusa a világ egyik legerősebb bajnokságában (Premier League), Európa egyik legszebb városában (London) és Anglia egyik legpatinásabb élcsapatában (Tottenham Hotspur) véd. Legalábbis a szezon előtti edzőmeccseken többször ő állt a tavaly a BL-ről épphogy lemaradt, kétszeres angol bajnok Spurs kapujában, a helyi kedvenc Paul Robinsont azonban idén a szakértők szerint (még) aligha tudja kiszorítani. Így hát nem meglepő, hogy a fiatal hálóőr, ha nem is bárhová, de mondjuk az egy osztállyal lejjebb szereplő Coventrybe örömmel átigazolt volna, mivel idény közben is védeni szeretne. Martin Jol menedzser azonban ragaszkodik hozzá, Fülöp ezért bosszús, és már alig várja, hogy a téli átigazolási szezonban új csapatot kereshessen magának. De hogy addig se unatkozzon, megpróbálja a lehetetlent: kiszorítani az angol válogatott kapusát.

A Premier League ötödik helyezett londoni sztárcsapatának a keretében szerepelni óriási dolog, pláne egy magyar futballista számára, ám úgy tűnik, nem mindenki ájul el egy ilyen lehetőségtől. Jelenleg úgy néz ki, hogy a Watford által megszerzett Priskin Tamáson kívül Fülöp Márton, a Tottenham kapuvédője lesz csak az angol elitbajnokság következő szezonjának a magyar szereplője (Gera Zoltán és Király Gábor azért még erre rácáfolhat), a Spurs egyese mégsem boldog. Sokan talán csodálkoznak ezen, pedig teljesen érthető a 23 esztendős hálóőr álláspontja, mégpedig azért, mert Martin Jol menedzser UEFA-kupában induló csapatában az angol válogatottnál (is) "number one" a "number one", Fülöp - a cseh Radek Cernyvel karöltve - maximum a kispados helyért lehet harcban.

No de mi lehet az a nyomós érv, ami Fülöp Mártont ennyire elégedetlenné teszi a White Hart Lane-en? "Sajnos az a helyzet, hogy nem enged el a Tottenham még kölcsönbe sem, ami miatt nagyon csalódott vagyok, hiszen folyamatosan szeretnék védeni, mégpedig azért, hogy bent legyek a válogatott keretben" - mondta a kapus az [origo]-nak.

Az egykori MTK-s tehetség amúgy bent van a válogatott keretben, de úgy sejlik, Király Gábor - csakúgy, mint Robinson a White Hart Lane-en - kirobbanthatatlan Bozsik Péter csapatának a kapujából. Pedig Fülöp egy ligával feljebb szerepel, igaz, a rutin mindenképp a 30 esztendős, "pizsamás hálóőr" mellett szól, a trónkövetelő pedig érdekes módon szívesen helyet, illetőleg osztályt cserélne Királlyal (tudniillik Gábor korábban leszögezte: újra a PL-be szerződne, míg Mártont a Coventry újra kölcsönvette volna).

A 197 centiméter magas Spurs-hálóőr tavaly remekül helytállt a Coventry Cityben - sőt az élvonalbeli Wigan is csábította -, így nem csoda, hogy a Ricoh Arenában, ahol az év fiatal játékosának választották, újra kivetették rá a hálót. A Tottenhamnél viszont nagyon, talán túlságosan is ragaszkodnak hozzá: "Több klub is megvett volna, ami nagyon jó érzés. Már csak egy évig érvényes a szerződésem, a Spurs felajánlotta a szerződéshosszabbítást, amit én elutasítottam, hiszen jövőre ingyen igazolható leszek, de remélem, már januárban elengednek, mert akkor még kaphatnak értem pénzt. A vezetőség azzal indokolta döntését - mármint, hogy most nem adnak el -, miszerint indul a csapat az UEFA-kupában, és ezért kell nekik három, bármikor bevethető kapus. A döntésüket elfogadtam, bár nem voltam kifejezetten boldog, hiszen így nem sok játéklehetőséghez juthatok, mert Paul Robinson az első számú portás, és nincs is okuk most változtatni."

Forrás: [origo]

Az angliai magyar kapuslégió: Király és Fülöp

Ilyenkor pedig csakis azt teheti egy cserekapus, hogy keményen dolgozik az edzéseken, és amennyi lehetőséget kap az első csapatban, azt megpróbálja megragadni - vázolta a közeljövőt Fülöp, de makacsságát és céltudatosságát bizonyítandó érdemes idézni a futballista azon szavait, amelyet a Tottenham hivatalos oldalának nyilatkozott a minap. "Célom, hogy nyomás alatt tartsam Robbót és Radeket, hiszen nem lennék igazi kapus, ha megelégednék a kispaddal, noha tudom, hogy egyelőre mindketten előttem állnak a ranglétrán. Mindketten remek kapuvédők, és sokat tanultam már tőlük az edzéseken, de elértem azt a kort, amikor már fel kell vennem a kesztyűt, hogy kiszorítsam őket. Az idő nekem dolgozik - 23 éves vagyok, ami nagyon fiatal kor egy hálóőr számára, de tény, hogy mindhárman csapattagok akarunk lenni. Mindent meg fogok tenni, hogy amikor csak lehet, velem kezdődjön a Tottenham összeállítása."