Vágólapra másolva!
Kialakult a legjobb 32 mezőnye a Bajnokok Ligájában, nagy meglepetésre a holland Ajax kiesett a dán Köbenhavn ellen, az olasz Chievo nem tudta ledolgozni hátrányát a bolgár Levszki Szófia ellen, és összesen hat kelet-európai gárda jutott a legjobb 32 közé, ami rekord a BL történetében.

A játéknap legnagyobb meglepetését a dán Köbenhavn okozta, amely a hazai 0-2 után Amszterdamban tudta megleckézetni az Ajaxot. Henk Ten Cate csapata az első félidőben sorra dolgozta ki, majd hagyta ki a helyzeteket, a második félidőben azonban nagyon feljavultak a dánok, és Silberbauer fejese, valamint Vermaelen öngólja azt jelentette, hogy az amszterdamiak ezúttal hiányozni fognak a BL-küzdelmeiből.

Az Arsenal nem követett el hasonló hibát, az Ágyúsok már Zágrábban bebiztosították magukat, így még az is belefért, hogy a Dinamo sokáig vezetett Londonban, aztán a hajrában fordított a Wenger-brigád, és ezzel helyreállt a világ rendje.

Az olasz Chievo a bundabotránynak köszönhetően először küzdhetett az elitligába jutásért, nem sikerült a debütálás, a bolgár Levszki Szófia odahaza 2-0-ra nyert, Veronában pedig 2-2-t ért el, és ezzel az első bolgár csapat lett, amely bejutotott a csoportkörbe.

A cseh Liberec azzal a reménnyel utazott Moszkvába, hogy a hazai 0-0 után sikerül kiharcolni a továbbjutást, ennek ellenére az első félidő az oroszokról szólt, akik a brazil Mozart bombagóljával szereztek vezetést.

A szünet után is a Szpartak dominált, de a helyzetek kimaradtak, a másik oldalon pedig Blázek olyan látványosan dőlt el Jiránek mellett, hogy Medina Cantalejo megette a mutatványt, és Hodur büntetője után már az emberhátrányban lévő csehek álltak a történelmi siker küszöbén. A moszkvaiak nagy kapkodásba kezdtek, és végül egy fura góllal vívták ki a diadalt, Kovalcsuk "eltört" lövését Pavljucsenko fejelte a kimozduló Cech kapust megelőzve a hálóba.

A másik cseh gárda sem járt sikerrel, a Mladá Boleslav Isztambulban 5-2-es zakót kapott, és otthon csak egy 1-1-es döntetlenre futotta, így a Galatasaray került a főtáblára. A Fenerbahce-drukkereknek nem volt oka az örömre szerdán, a Dinamo Kijev végig kézben tartotta a meccset, és bár a törökök kihozták döntetlenre a visszavágót, ez maximum szépségtapasznak volt elég. A másik ukrán kirakatcsapat, a Sahtar Doneck is sikerrel vette az akadályt, ugyan Wlodarczyk és Marica gólpárbaja remivel végződött, de a Sahtar Varsóban is nyerni tudott a Legia vendégeként.

Forrás: EPA
A Köbenhavn-játékosok öröme

Brazil légiósai repítették a CSZKA Moszkvát Rózsahegyen, Daniel Carvalho és Vágner Love találatai fölényessé tették a 2005-ös UEFA-kupa-győztes továbbjutását, összesítésben 5-0-val zárult a párharc. A román Steaua az előző idényben az UEFA-kupában az elődöntőig jutott, hogy a bukaresti együttes idén mire megy a BL-ben az még a jövő zenéje, mindenesetre a belgiumi döntetlen után odahaza nyertek a piros-kékek a Standard Liege ellen Badea duplájával, azaz újabb kelet-európai klub jutott a 32 közé, ráadásul a Steaua tíz év után játszhat ismét a csoportkörben.

A Debrecen-verő Rabotnickinek csodát kellett volna tennie a Lille ellen az első meccsen elszenvedett 3-0-s vereség után, a franciák azonban semmit nem bíztak a véletlenre, Szkopjéban is nyertek, és 4-0-s összesítéssel mentek tovább. Tőzsér Dániel a 72. percben állt be az AEK Athénba, amely ekkor már kettős emberelőnyben játszott a skót Hearts ellen, és a görögök végül a hajrában szerzett gólokkal padlóra és az UEFA-kupába küldték a briteket.

Bajnokok Ligája-selejtező, 3. forduló, visszavágó:
Szpartak Moszkva (orosz) - Liberec (cseh) 2-1 (1-0)
gól:
Mozart (23.), Pavljucsenko (78.), illetve Hodur (72., 11-esből)
kiállítva: Zapotocny (57., Liberec)
továbbjutott: a Szpartak Moszkva, 2-1-es összesítéssel

Mladá Boleslav (cseh) - Galatasaray (török) 1-1 (0-0)
gól: Palát (88.), illetve Hasan Sas (73.)
továbbjutott: Galatasaray, kettős győzelemmel, 6-3-as összesítéssel

Steaua Bucuresti (román) - Standard (belga) 2-1 (1-1)
gól: Badea (35., 51.), illetve Jovanovic (2.)
kiállítva: Sá Pinto (82., Standard)
továbbjutott: a Steaua, 4-3-as összesítéssel

Rabotnicki (macedón) - Lille (francia) 0-1
gól: Audel (18.)
kiállítva: Jakovlevski (Rabotnicki, 83.)
továbbjutott: a Lille, kettős győzelemmel, 4-0-s összesítéssel

Fenerbahce (török) - Dinamo Kijev (ukrán) 2-2 (1-2)
gól: Appiah (36.), Kerim (57.), illetve Sackih (5., 42.)
továbbjutott: a Dinamo Kijev, 5-3-as összesítéssel

Ajax (holland) - FC Köbenhavn (dán) 0-2 (0-0)
gól: Silberbauer (59.), Vermaelen (77., öngól)
továbbjutott: a Köbenhavn, 3-2-es összesítéssel

Ruzomberok (szlovák) - CSZKA Moszkva (orosz) 0-2 (0-2)
gól: Daniel Carvalho (8.), Vágner Love (32.)
továbbjutott: a CSZKA, kettős győzelemmel, 5-0-s összesítéssel

Legia Warszawa (lengyel) - Sahtar Doneck (ukrán) 2-3 (1-3)
gól: Wlodarczyk (19., 88.), illetve Marica (25., 45+5.), Fernandinho (29.)
továbbjutott: a Sahtar Doneck, kettős győzelemmel, 4-2-es összesítéssel

AEK Athén (görög) - Hearts FC (skót) 3-0 (0-0)
gól: Julio Cesar (79., 11-esből, 86.), Liberopulosz (82.)
kiállítva: Brellier (30., Hearts), McCann (63., Hearts)
továbbjutott: az AEK, kettős győzelemmel, 5-1-es összesítéssel

Arsenal (angol) - Dinamo Zagreb (horvát) 2-1 (0-1)
gól: Ljungberg (77.), Flamini (91.), illetve Da Silva (12.)
továbbjutott: az Arsenal, kettős győzelemmel, 5-1-es összesítéssel

Chievo (olasz) - Levszki Szófia (bolgár) 2-2 (0-1)
gól: Amauri (48., 81.), illetve Telkijszkij (34.), Bardon (46.)
kiállítva: Lanna (83.), illetve Lucio (90.)
továbbjutott: a Levszki, 4-2-es összesítéssel