Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) örökre eltiltaná az angliai csúszópénzbotrány vétkeseit. A szövetség szerint a kétéves eltiltásnak nem lenne elrettentő ereje.

"Aki becstelenül viselkedett, annak semmi keresnivalója sincs a futballban" - jelentette ki William Gaillard, az UEFA szóvivője. "Biztosak vagyunk benne, hogy nemcsak Angliában cserélnek gazdát komoly összegek a szabályok áthágásával. A világ legnépszerűbb sportága csak úgy őrizheti meg vezető szerepét és hitelességét, ha örökre száműzzük belőle a csalókat. A kétéves eltiltásnak nincs elég visszatartó ereje."

Gaillard hozzátette: a jelenlegi törvények nem teszik lehetővé, hogy a nemzeti szövetségek, illetve az UEFA minden pénzmozgást ellenőrizni tudjon a futballban, ezért az európai szövetség a kormányok segítségét kéri, hogy törvénymódosításokkal biztosítsák ezt a lehetőséget.

Angliában, a BBC televíziós csatorna múlt keddi műsorában, rejtett kamerás felvételekkel több visszaélésre is fény derült. A szigetországi szövetség (FA) már korábban értesült arról, hogy egy-egy átigazolás alkalmával csúszópénzek kifizetésére is sor került.

Az FA ezért már januárban megbízta John Stevenst, a Scotland Yard korábbi főnyomozóját az elmúlt két év angliai átigazolásainak felülvizsgálatára. Stevens a jövő hét elején hozza nyilvánosságra jelentését, brit médiaértesülések szerint a nyomozás során a rendőrségi szakember legalább 80 esetben talált bizonyítékot visszaélésekre.