Vágólapra másolva!
A Juventus FC kizárásával, illetve az AC Milan büntetésével a Serie A jelenlegi szezonjában a szokásosnál izgalmasabbnak ígérkezik a scudettóért folyó küzdelem. Öt forduló után az AS Roma áll az élen, amelyben rengeteg saját nevelésű focista szerepel, de a klub vezetősége a hírek szerint januárban szeretné tovább erősíteni a csapatot annak érdekében, hogy komolyan legyen esélyük az aranyéremre.

A Farkasok legutóbb 2001-ben nyertek bajnoki címet, és ahhoz alaposan hozzájárult, hogy a bajnoki szezon alatt a római egyesület 70 millió eurót költött új focistákra: a három sztárigazolás, azaz Emerson, Walter Samuel és Gabriel Batistuta pontosan ennyibe került.

A klub anyagi lehetőségei azóta sokkal rosszabbak lettek, bár azért évről évre akadtak drága szerzemények. Ez előző szezon előtt azonban ez megszakadt, és az elmúlt két holtidényben már csak egy-egy, viszonylag költségesebb transzfert hajtott végre az egyesület: tavaly a Ternana marokkói középpályásáért, Huszin Kardzsáért fizettek ki négymilliót (a focista egy év elteltével egyébként visszatért a Ternanához), idén pedig az FC Internazionale chilei középpályása, Davide Pizarro jött hatmillióért.

A római egyesület inkább a saját nevelésű fiatalokra támaszkodott, és a jelek szerint ez a játékospolitika is eredményes, elvégre a legutóbbi pontvadászatban a csapat ötödik lett (hogy aztán a kizárások miatt még előbbre lépjen, és elindulhasson a BL-ben), most pedig öt forduló után az élen áll a pontvadászatban, miközben akadt olyan bajnokija, hogy a kezdő tizenegyben négy saját nevelésű futballista szerepelt.

Úgy tűnik azonban, hogy a klub vezetősége nem akarja kihasználatlanul hagyni a lehetőséget a bajnoki aranyra, mert a Farkasok alelnöke, Rosella Sensi (a tulajdonos Francesco Sensi lánya) kijelentette: a télen a Roma új játékosokat vásárol majd annak érdekében, hogy versenyben maradhasson a scudettóért.

Az ehhez szükséges anyagi fedezetet egy lehetőséges új mezszponzor jelentheti (a Roma mostanában is tárgyal egy fapados légitársasággal), és az átigazolási időszak utolsó napjaiban a Tottenham Hotspurnak eladott Midóért kapott hatmillió euró is nem várt pluszbevétel volt. Ami a lehetséges érkezőket illeti, az olasz sajtó szerint két poszt van, amely erősítésre szorul a rómaiaknál: a balhátvéd, illetve szélső középpályások pozíciója.

A védelem bal oldalán ebben a szezon eddig a legtöbbször a nyáron igazolt Max Tonetto szerepelt, aki meglepően jól megoldotta a feladatot, de ő alapvetően nem hátvéd, hanem középpályás. Nem csoda, hogy a rómaiak szeretnének igazolni valakit ebben a pozícióba, és a klubnak két kiszemeltje is van. Az egyik a fiatal brazil Marcelo, aki a Fluminense játékosa, és a múlt hónapban góllal mutatkozott be a brazil válogatottban Wales ellen.

A mindössze 18 esztendős játékosnak azonban ezzel jelentősen megnőtt a piaci értéke: a Flu már a nyáron is közel hárommillió eurót szeretett volna kapni érte, és immár ennek a dupláját is elkérheti. Ha ezt a Roma túl soknak tartja, akkor jöhet a másik alternatíva, aki nem más, mint a francia Toulouse FC utánpótlás-válogatott játékosa, Jérémy Mathieu, aki sokkal rutinosabb Marcelónál, 23 éves korára több mint száz élvonalbeli meccs van a háta mögött - és ő aligha kerül többe négymilliónál.

Ami szélső középpályások posztját illeti, itt is két labdarúgót emlegetnek a rómaiak kapcsán: a Cagliari focistáját, Mauro Espositót, illetve a Chievo Verona játékosát, Franco Semiolit. Mind a ketten kifejezetten támadó felfogású labdarúgónak számítanak, és Semiolit már a nyáron is szerette volna megszerezte a Roma, de a Chievo akkor a BL-selejtezőre való tekintettel nem engedte el.

A veronaiak azonban nem hogy a BL-be, de még az UEFA-kupa csoportkörébe sem jutottak be - viszont Semioli mindkettőn szerepelt, így a Roma ha meg is veszi, a nemzetközi porondon akkor sem szerepeltetheti. Ebből a szempontból Esposito jobb befektetés lenne: a 27 esztendős focista szerepelhetne a BL-ben vagy az UEFA-kupában. További érv Esposito mellett, hogy a középpálya mindkét oldalán bevethető, míg Semioli csak a jobb oldalon képes jó teljesítményre.