Vágólapra másolva!
Harmadik Eb-selejtezőjén a török nemzeti tizenegyet fogadta a magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Ferenc-stadionban, és 1-0-s vereséget szenvedett, amivel nagyon nehéz helyzetbe került a továbbjutást illetően.

Eb-selejtező, C csoport, 3. forduló:
Magyarország - Törökország 0-1 (0-1)
Budapest, Puskás Ferenc-stadion, 6000 néző
v.: Hamer (luxemburgi)
Magyarország: Király - Fehér Cs., Éger, Juhász, Vanczák - Dárdai, Tóth B., Huszti, Halmosi (Kabát, 46. (Komlósi, 76.)) - Gera - Torghelle (Szabics, 83.).
Törökország: Rüstü - Hamit Altintop, Servet, Gökhan, Üzülmez - Gökdeniz (Hüseyin, 64.), Sabri, Aurelio, Arda (Mehmet Topuz, 91.) - Hakan Sükür, Tuncay (Can, 94.).
gól: Tuncay (39.)
sárga lap: Aurelio (30.), Halmosi (36.), Vanczák (45+1.), Dárdai (80.)

Ahogy azt Bozsik Péter előre kijelentette, nem volt meglepetés a magyar válogatott kezdőcsapatában, a bosnyákok elleni győztes felálláshoz képest annyi változás volt, hogy mivel Lőw ezúttal nem kapott meghívót, így Juhász visszakerült a védelem közepére, és Vanczák ment ki a bal oldalra, a középpályán pedig a sérült Molnár Balázs hiányzott, így Tóth Balázsnak kellett megszűrnie a török támadásokat, és Halmosi lett a bal oldali középpályás.

Elöl a tétmeccsen hosszú ideje gólínségben szenvedő Torghellének szavazott bizalmat Bozsik Péter, Gerának pedig a középpálya előtt kellett összeszednie a labdákat, és fazont szabnia a magyar támadásoknak.

A vendégeknél az előzetesen megadott kezdőcsapat futott ki a Puskás-stadion gyepére, azaz a török média által mostanság gyakran kritizált Hakan Sükür, és a nagy tehetségnek tartott Arda Turan is bekerült. A kezdés előtt mindössze 6000 néző foglalt helyet a Puskás-stadion lelátóján (ebből mintegy ezer török), de ezen nem kell csodálkozni, hiszen "jó érzékkel" a legolcsóbb jegyet is 5000 forintos áron árulták...

Első félidő

7. perc: az első helyzet a félholdasok előtt adódott, Hakan Sükür csúsztatott Tuncay elé, aki Juhász szorításában emelt kapura, de Királynak nem kellett védenie.

12. perc: Sabri tekert be egy szögletet jobbról, amit a berobbanó Gökhan csúsztatott jócskán a kapu mellé.

16. perc: gyors labdaszerzés után Torghelle indult a bal oldalon, jól ívelt keresztbe Gerának, aki szépen levette a labdát, majd egy csellel már helyzetbe került, de visszagurított Dárdainak, aki azonban 15 méterről a kapu fölé lőtt.

19. perc: Huszti szabadrúgása után Rüstü kiejtette a labdát, Torghelle egyből megpróbálta kapura húzni, de Rüstü javított, és így felszabadult a török kapu.

30. perc: Aurelio rúgta fel Husztit hátulról, övé a meccs első sárgája. A szabadrúgást Huszti 35 méterről is elvállalta, de méterekkel a léc fölé bombázott.

36. perc: Halmosi csúszott rá Hamit Altintopra, ez is sárga.

39. perc: megszerezték a vezetést a törökök, egy szabadrúgás után Servet nyert fejpárbajt Juhász ellen, és a lefejelt labdába Tuncay a kapu előtt becsúszva még belekapott, ami nagy ívben behullott a kapuba, 0-1.

40. perc: Király nagy védése kellett ahhoz, hogy ne kerüljünk kétgólos hátrányba, Gökdeniz 12 méterről lövését hárította.

45+1. perc: Vanczák is besárgult. Ez volt az első félidő utolsó momentuma.

Jóval aktívabban kezdték a mérkőzést a törökök, az első percekben többször is veszélyesen kevergettek a 16-osunk előtt, de komolyabb helyzetig nem jutottak. A mieink érezhetően óvatosabban játszottak, a biztonságos védekezést tartották szem előtt Dárdaiék, de éppen a csapatkapitány volt az, aki a félidő egyetlen magyar lehetőségét gólra válthatta volna, de Gera passza után eltörte a labdát.

A törökök semmi különöset nem csináltak, mégis vezetést szereztek a 39. percben, amikor Servet lefejelt labdáját Tuncay emelte becsúszva a kapunkba. A középkezdés után Király bal lába akadályozta meg a második vendéggólt, nagyot védett kapusunk Gökdeniz lövése után. Összességében elmondható volt az első játékrészről, hogy inkább Fatih Terim csapata irányította a játékot, de mégis váratlanul került előnybe.

Forrás: MTI
Gera látványos labdalevétele - kevés ilyen momentumunk volt

Második félidő

46. perc: Bozsik Péter cserélt a szünetben, Halmosi helyére Kabát jött.

52. perc: Arda adott be balról, Király öklözve tisztázott Hakan Sükür elől, de a labda éppen Sabri elé került, aki kapásból tüzelt, szerencsénkre fölé.

56. perc: Gera csavart a bal felső sarok felé egy szabadrúgást 21 méterről, Rüstü ujjheggyel belepiszkált, és így a lécen csattant a labda, a kipattanót Juhász éles szögből mellévágta.

58. perc: Arda csinált meg egy cselt Dárdai mellett, aztán 23 méterről emeléssel próbálkozott, sikertelenül.

64. perc: első török csere, Hüseyin jött Gökdeniz helyére.

65. perc: Kabát csapta be Gökhant, aztán jobbal lőtt 15 méterről, de a léc fölött hagyta el a labda a játékteret.

66. perc: Hamit Altintop szúrta rá 25 méterről, Király könnyen védett.

73. perc: két török is átlépte a labdát a 16-osnál, de Vanczák becsúszva mentett, mielőtt nagy baj lett volna.

75. perc: Hamit Altintop ment el a jobb oldalon, majd visszaemelt a 16-osnál álló Tuncaynak, aki félfordulásból tüzelt, de csak a hálótartó vasat találta el.

76. perc: a megsérült Kabátot Komlósi váltotta, így Juhász ment fel a csatársorba, és a debreceni védő foglalta el az Anderlecht légiósának helyét.

80. perc: Dárdai csúszott oda Hamit Altintopnak, sárgát kapott a bírótól.

81. perc: Tuncay lőtt jó messziről, Király volt a végállomás.

83. perc: harmadik magyar csere, Torghelle le, Szabics be.

84. perc: egy török szöglet Hakan Sükür lábáról pattant a magyar kapu felé, de Király jól reagált, és felszedte a labdát.

90. perc: Huszti beadását egy török védő kikanalazta, az érkező Fehér kapásból lőtt, de középre ment a labda, így Rüstü zsákmánya lett.

91. perc: török csere, Mehmet Topuz jött Arda helyére.

93. perc: Tuncay lőtt nagy ziccerben a jobb kapufa mellé Sabri beadása után, aztán a gólszerzőt Can váltotta.

94. perc: Vége, 1-0-ra nyert Törökország.

A második félidőben Gera szabadrúgásánál csak pár centi hiányzott az egyenlítéshez, de ezzel szinte el is lőtte összes puskaporát csapatunk, mert Rüstünek nem kellett idegeskednie a török kapuban. Az utolsó tíz percben Kabát sérülése miatt Juhász is fellépett a csatársorba, de így sem lett veszélyesebb a támadójátékunk, amely az egész mérkőzésen nagyon vérszegénynek bizonyult. Az kiderült, hogy a törökök jobb csapatot alkotnak, de ezen az estén ők sem mutattak be álomfocit, a magyarok kritikája, hogy így is begyűjtötték a három pontot.

Bozsik Péter, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
"Hiányérzetem van. Az első félidőben a védekezésre figyeltünk, és a támadásban nem mertünk kockáztatni. Keveset mozgattuk meg a török csapatot. A hajrában már csak a felíveléseket erőltettük, de egyenlíteni nem sikerült. Látni lehetett, hogy a török csapat jobb nálunk, dinamikusabb, képzettebb."

Fatih Terim, a török válogatott szövetségi kapitánya: "Elégedett vagyok a csapat teljesítményével, ugyanakkor tapasztaltam egy-két negatívumot is, amin mindenképpen javítanunk kell. Óriási nyomás nehezedik ránk, így különösen értékes a mostani győzelem. Remélem, ahogy jönnek a sikerek, úgy lesz egyre jobb a játékunk is."

A csoport másik két mérkőzésén:
Moldova - Bosznia-Hercegovina 2-2 (2-0)
gól: Rogaciov (13., 32., utóbbit 11-esből), illetve Misimovic (62.), Grlic (66.)

Görögország - Norvégia 1-0 (1-0)
gól: Kacuranisz (33.)

Az állás:
1. Norvégia 6 pont/3 mérkőzés (6-2)
2. Törökország 6/2 (3-0)
3. Görögország 6/2 (2-0)
4. Bosznia-Hercegovina 4/3
5. MAGYARORSZÁG 3/3
6. Moldova 1/3
7. Málta 0/2