Vágólapra másolva!
Szerdán este a magyar labdarúgó-válogatott Máltán vívja soron következő Eb-selejtező mérkőzését. A máltaiak eddig még pontot sem szereztek a csoportban, így a mieink ebben a kvalifikációs sorozatban először léphetnek pályára úgy, hogy a papírforma alapján esélyesebbek a győzelemre aktuális ellenfelüknél. Szerdán összesen negyvennégy ország játékosai öltik magukra nemzeti színű szerelésüket, hogy tovább folytassák a küzdelmet a 2008-as Európa-bajnokságon való részvételért. A mérkőzések közül a legnagyobb várakozás talán az angol válogatott horvátországi szereplését, a lengyel-portugál, illetve ukrán-skót párharcot előzi meg.

Bozsik Péter, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a Málta elleni szerdai Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen az a legfontosabb feladat, hogy a csapat feltörje a minden bizonnyal szervezetten védekező hazai gárda hátsó alakzatát, és kihasználja helyzeteit.

"A mai futballra jellemző módon kevés helyzet alakult ki a törökök elleni meccsen. Ha jobban meggondoljuk, a vendégeknek a kilencven perc során mindössze három komolyabb lehetőségük volt. Igaz, a gól után néhány perccel ismét összezavarták a védelmünket, ám ezután már csak a végén, egy kontra után ijesztettek igazán ránk, amikor az egyenlítés reményében már teljesen nyíltan futballoztunk" - nyilatkozta a kapitány az mlsz.hu-nak.

"Ha a magunk teljesítményét nézzük: két komoly helyzetünk volt az egész mérkőzésen. Az első félidőben Gera Zoltán passza után Dárdai Pál lövése, majd a hajrában Gera szabadrúgása, amely után a keresztlécen csattant a labda. Mindezt azért érdemes végiggondolni, mert jellemző, hogy a kiélezett meccseken a helyzetek tekintetében kicsi a különbség a küzdő felek között. Nagyjából erre kell számítanunk a védekezésre és kontrákra összpontosító Málta ellen is, és arra, hogy nem tékozolhatjuk majd el adódó lehetőségeinket, minél előbb meg kell szereznünk a vezetést."

"Bizonyos értelemben mondhatjuk, hogy ezúttal teher nehezedik a játékosokra, hiszen míg a törökök elleni három pont megszerzése nagy bravúr lett volna, a Málta elleni győzelem elvárás. Sőt, ha a harmadik helyet meg kívánjuk szerezni a csoportban, oda-vissza kellene vernünk Málta mellett Boszniát és Moldovát is. Persze, nem tettünk le szebb álmainkról sem, hiszen idegenben még okozhatunk meglepetést Norvégiának, Görögországnak vagy Törökországnak is..."

"Ami a Málta elleni taktikánkat illeti, az edzéseken a felállt védelem elleni játékot, és a távoli lövéseket gyakoroltuk a leginkább. Arra számítunk, hogy nálunk lesz a labda, de mint arra a törökök máltai vendégjátékának tanulságai is figyelmeztetnek, nem egyszerű megtalálni a réseket a hazaiak védelmén. Ehhez jól szervezett, ütemes, adott esetben szellemes támadások kellenek. Biztos, hogy a széleket ki kell használnunk, és - lehetőség szerint - minél többször kell az oldalvonalak mellett ellenfeleink védői mögé kerülnünk" - fejezte be a kapitány.

Forrás: EPA

A máltai sajtó egyöntetűen úgy véli, a bosnyákok és a törökök után Magyarország verhetőbb ellenfélnek tűnik. "Málta véget vetne a szenvedésnek" - írja a Malta Star, amely kiemeli, hogy a magyar együttes sem lehet topon az önbizalom tekintetében, hiszen szombaton hazai pályán szenvedett vereséget a töröktől.

Válogatott: négy meccs, három csatorna/szorakozas/teve/20061011pattog.html

Dusan Fitzel, aki januárban vette át a csapat irányítását, még nyeretlen a máltai válogatott élén: eddig hat meccset vívott, de győzelemre nem tudta vezetni tanítványait. A cseh szakember ráadásul a Sliema Wanderers két játékosát is nélkülözi: Ian Ciantar sérült, míg Ivan Woods eltiltását tölti. Utóbbi csatára helyére a Hibernians támadója, Andrew Cohen kapott meghívást.

"Láttam a magyarok mindhárom eddigi mérkőzését, szombaton, Budapesten még újabb információkkal gazdagodtam ellenfelünket illetően. A magyarok nemcsak a csapat összetételében, de taktikájában is változásokat eszközöltek: amíg az első két meccsen 4-3-3-at játszottak, addig a törökök ellen már 4-2-3-1-et. Lehet, hogy elveszítették a meccset 1-0-ra, de a második játékrészben jobban játszottak Törökországnál" - nyilatkozta a vallettai The Timesban.

"Tudom, hogy a szurkolók mindig győzelmet várnak a csapattól, de én realista vagyok. Sohasem szabad elfeledni, hogy labdarúgóink csak félprofik, így mindig hátrányban vagyunk ellenfeleinkkel szemben. Mindig optimista vagyok, különben nem vállaltam volna el ezt a munkát. Együtt dolgozom játékosaimmal minden nap, s hiszek bennük"

A találkozó 19.15-kor a belga Johny Ver Eecke sípszavára kezdődik a Ta'Qali-stadionban (tv: SportKlub).

A várható kezdőcsapatok:
Magyarország: Király Gábor - Fehér Csaba, Juhász Roland, Vanczák Vilmos, Halmosi Péter - Gera Zoltán, Dárdai Pál, Tóth Balázs, Huszti Szabolcs - Torghelle Sándor, Szabics Imre
Málta: Justin Haber - Kenneth Scicluna (Peter Pullicino), Steve Wellman, Luke Dimech, Brian Said, Jamie Pace, Gilbert Agius, Kevin Sammut, George Mallia, Andre Schembri, Michael Mifsud.