Vágólapra másolva!
"Amennyiben a horvát labdarúgó-szurkolók továbbra is rasszista megnyilvánulásokat tesznek, az azt is eredményezheti, hogy a válogatott nem vehet részt a 2008-as Európa-bajnokságon" - írta figyelmeztetető levelében az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA).

William Gaillard, az UEFA szóvivője hozzátette: a szankciók a pontlevonástól kezdve a selejtezősorozatból történő kizárásig terjedhetnek: "Az egyértelmű, hogy az első megrovás mértéke nem lehet ugyanolyan, mint második vagy a harmadik esetben" - mondta Gaillard.

Augusztusban a horvát szurkolók horogkeresztet formáltak a világbajnok olaszok elleni idegenbeli barátságos-mérkőzésen, és többen náci karlendítéssel hergelték a hazaiak. Elmondásuk szerint ez válasz volt arra, hogy az olasz drukkerek jugoszláv zászlót lengettek.

A 2004-es portugáliai Eb-n a horvát válogatott összecsapásait rasszista bekiabálások zavarták meg, és a szurkolók számos szidalmazó feliratot függesztettek ki.

Az UEFA-figyelmeztetés a szerdai horvát-angol Eb-selejtező előtt érkezett Zágrábba. Gaillard azt is megjegyezte, nem kizárólag a horvát válogatottal volt eddig baj: "Szankciókat már hoztunk Szlovákia ellen, valamint római, cseh, magyar, bolgár és horvát klubokkal szemben is."

Az európai szövetség levele rossz fényt vett a 2012-es Európa-bajnokság megrendezésére benyújtott magyar-horvát pályázatra. Vlatko Markovic, a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke hétfőn a kormány segítségét kérte, mert szerinte a huligánok szabotálni akarják a kandidálást. A sportvezető személy szerint Ivica Kirin belügyminiszterhez fordult, mert az utóbbi időben a drukkerek a horvát csapatok nemzetközi mérkőzésein rendre botrányt okoztak.

Gyárfás Tamás, a magyar-horvát kandidálás hazai irányítója szerint mindkét oldalon a többség odaadó híve az Eb-rendezésnek, de egy kisebbség szét tudja rombolni a terveket. "Kicsiben mi is átéltük, ami most a horvátokkal történik, amikor az UEFA szemlebizottsága Budapesten járt és a szurkolók egy csoportja demonstrációt szervezett. Kettős felelősségérzetet jelent ez, hiszen a mi belső problémánkkal sújtottuk horvát sportbarátainkat. Most fordított a helyzet, de megértőknek kell lennünk, hiszen ők is azok voltak velünk. Horvátországban az első felmérések is azt bizonyították, hogy a döntő többség az Eb-rendezés híve, azóta szerencsére mi is utolértük őket ebben. Sajnos van néhány száz, magáról megfeledkező ember, akik szétverhetik sokak munkáját."