Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozták a France Football magazin 2006-os Aranylabda-szavazásának 50-es jelöltlistáját, melyen a legtöbben - tizenegyen - Franciaországból szerepelnek.

Az 51. alkalommal zajló voksolás végeredményét november 28-án lehet majd megismerni, szakemberek szerint a címvédő brazil Ronaldinhónak most is komoly esélye van a győzelemre, legnagyobb ellenfele az olasz Fabio Cannavaro, illetve Andrea Pirlo, de jól szerepelhet a német Miroslav Klose és Lukas Podolski, valamint a francia Thierry Henry, netán a brazil Kaká is. A BL-győztes Barcelonából a portugál Decót és a kameruni Samuel Eto'ót tartják favoritnak.

A vb-szereplés meghatározó volt a jelölésnél, az 50-es listán találhatók közül 47 játékos ott volt a németországi tornán. A világbajnok olasz együttesből heten kerültek be a legjobbak közé.

Egyetlen klub nélküliként ott van a lajstromban a már visszavonult francia Zinédine Zidane. Ő ugyan Marco Materazzi vb-döntőbeli lefejelésével nem aratott osztatlan sikert, az addig nyújtott teljesítményét ugyanakkor elismerték, hiszen az újságírók őt választották a torna legjobbjának, az Aranylabda-választáson is esélyes a "dobobóra".

Némi meglepetésre került a listára az ausztrál Tim Cahill (Everton) és az ecuadori Edison Mendez (PSV Eindhoven). A legtöbben - tizenheten - angol klubok játékosai, kilencen jelenleg a Chelsea-ben futballoznak. A listán szereplőkre újságírók szavaznak.

Az 50-es lista országonkénti bontásban:
Franciaország (11): Grégory Coupet (Olympique Lyon), William Gallas (Arsenal), Ludovic Giuly (FC Barcelona), Thierry Henry (Arsenal), Claude Makelele (Chelsea), Florent Malouda (Olympique Lyon), Franck Ribéry (Olympique Marseille), Willy Sagnol (Bayern München), Lilian Thuram (FC Barcelona), Patrick Vieira (Internazionale), Zinédine Zidane (Reald Madrid/ már visszavonult)
Olaszország (7): Gianluigi Buffon (Juventus), Fabio Cannavaro (Real Madrid), Gennaro Gattuso (AC Milan), Fabio Grosso (Internazionale), Andrea Pirlo (AC Milan), Luca Toni (Fiorentina), Gianluca Zambrotta (FC Barcelona)
Németország (6): Michael Ballack (Chelsea), Miroslav Klose (Werder Bremen), Philipp Lahm (Bayern München), Jens Lehmann (Arsenal), Lukas Podolski (Bayern München), Bastian Schweinsteiger (Bayern München)
Anglia (5): Joe Cole (Chelsea), Steven Gerrard (Liverpool), Frank Lampard (Chelsea), Wayne Rooney (Manchester United), John Terry (Chelsea)
Brazília (4): Cris (Olympique Lyon), Juninho (Olympique Lyon), Kaká (AC Milan), Ronaldinho (FC Barcelona)
Spanyolország (4): Francesc Fabregas (Arsenal), Carles Puyol (FC Barcelona), Fernando Torres (Atlético Madrid), David Villa (Valencia)
Portugália (3): Cristiano Ronaldo (Manchester United), Deco (FC Barcelona), Tiago (Olympique Lyon)
Argentína (2): Lionel Messi (FC Barcelona), Juan Roman Riquelme (Villarreal)
Hollandia (1): Arjen Robben (Chelsea)
Ausztrália (1): Tim Cahill (Everton)
Ukrajna (1): Andrij Sevcsenko (Chelsea)
Mali (1): Mahamadou Diarra (Real Madrid)
Elefántcsontpart (1): Didier Drogba (Chelsea)
Ghána (1): Michael Essien (Chelsea)
Kamerun (1): Samuel Eto'o (FC Barcelona)
Ecuador (1): Edison Mendez (PSV Eindhoven).

[origo] / (MTI)