Vágólapra másolva!
A France Football magazin által nyilvánosságra hozott 50-es jelöltlistát böngészve megállapíthatjuk, néhány játékos esélyesebb a díjra a többinél, mert ezen a szavazáson a képességek mellett fontos szerepet játszik az adott évi teljesítmény is. Idén világbajnokságot rendeztek, és ilyenkor a vb-n nyújtott produkció különösen sokat nyom a latba - gondoljunk Ronaldo 2002-es, illetve Zidane 1998-as Aranylabdájára - ezért elmondható, hogy az olaszok ezúttal joggal reménykedhetnek abban, hogy Roberto Baggio 1993-as győzelme után Olaszország újra aranylabdás játékossal büszkélkedhet majd a november végén esedékes voksolás után.

Az olasz válogatottból hét futballista neve olvasható a listán. Közülük kiemelkedik Andrea Pirlo, a Milan középpályása és Fabio Cannavaro, aki a válogatott csapatkapitányaként emelhette magasba a világbajnoki trófeát. Az olaszok ezzel a győzelemmel újból régi rangjára emelték labdarúgásukat, ami az utóbbi időben ezer sebből vérzett a bundabotrány miatt. A bundaügy azonban legalább annyira lehet érv olasz játékos befutása mellett, mint ellene, hiszen ezáltal biztosítani lehetne Olaszországot arról, hogy nem egyes klubok, illetve klubvezetők tevékenysége alapján ítélik meg labdarúgásukat.

A 27 esztendős Pirlo sokak szerint Olaszország legjobb játékosa volt a vb-n, remekül szervezte a támadásokat, fogta össze a csapatot, ahogy 2001 óta teszi ezt klubjában, az AC Milanban, amely hosszú ideje a világ egyik meghatározó csapata, és amellyel olasz bajnoknak, illetve Bajnokok Ligája győztesnek mondhatja magát. Jó eséllyel indult a vb legjobbja címért is, amelyet végül Zinedine Zidane nyert el.

Forrás: EPA

Andrea Pirlo

Cannavaro a bundaügyben leginkább érintett csapat, a Juventus játékosa volt egészen idén nyárig, amikor Madridba tette át székhelyét, mert klubját a második ligába száműzték. Az Aranylabda-szavazáson mellette szól, hogy az újdonsült világbajnok gárda csapatkapitánya, és évek óta a világ egyik legjobb hátvédjeként tartják számon, azonban nem jellemző, hogy ezzel a díjjal egy védőjátékost jutalmaznának az újságírók, mert egy támadó szellemű játékos csillogása jóval látványosabb, főleg ha ez a csillogás gólokkal párosul.

Ráadásul Cannavaro részese az új bajnoki szezonban továbbra is vergődő Real Madridnak, amely a legutóbbi fordulóban a Getafe vendégeként bukott el.