Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott 2-1-es máltai veresége után már csak az a kérdés: Bozsik Péter csapata elérte-e már a Mariana-árok mélységét, netán még csak félúton tart? A minap összeállítottuk a "magyarfoci" utóbbi 20 évének a top 10-es szégyentábláját, s a "friss seb", az Eb-selejtezős betli után arra kértük olvasóinkat, írják meg, mit gondolnak a sportág hazai, nem éppen rózsás viszonyairól. Több száz levelet kaptunk, az alábbiakban a legérdekesebbeket közöljük.

Attila: "Az UEFA-kupában és BL-csoportokban szereplő 72 csapat kb. 1500 játékosából 3 magyar néha kezdő, 3 szinte soha. Ha van az utánpótlásnak valami egészen halvány kis eredménye, felnőttkorra elvész az is. Meg kell szüntetni a profi labdarúgást, és teljesen elölről kezdeni külföldi szakembergárdával. Amíg félamatőr/amatőr csapatok vernek minket bucira, addig se szakvezető, se játékos ne jusson elképesztő összegekhez a magyar fociban. Ötven évig, de legalább egy teljes generációváltásig nem lesz előrelépés szerintem, utána is csak akkor, ha az ingyenélő nyilatkozgatók eltűnnek onnan."

Balázs: "Mindennemű anyagi támogatást meg KELL vonni a 'profi' magyar 'foci'-tól, és az 5-6 éves korosztályt egy teljesen más, modern nyugat-, kelet-európai (teljesen mind1) szemléletmódban elkezdeni nevelni. Ez a csapat nem égetheti az országot foci-Eb-vel sem!"

Laci: "Ki kell írni egy 'nemzeti bajnokságot'. Akárki jelentkezhet. A bajnokságot megnyerő csapatnak kell egy szövetségi kapitány, állami támogatás és edzés minden nap és éjjel! Ez lesz a munkahelyük, és csak annyi a dolguk, hogy fociznak, edzenek. Klubcsapatban nem játszhatnak, csak a válogatottra koncentrálhatnak. Két éven belül lenne ütős csapatunk! :)"

Ferenc: "Matthäus összerakott egy ütőképes csapatot, erre jön egy nagy magyar szakember, aki csak azért szétverte ezt a csapatot, hogy megmutassa, majd ő milyen ügyes lesz! Hát tévedett. Szerintem minden csapat élére szerződtetni kellene 1-1 külföldi edzőt, aki a sáját stílusában edzené a csapatokat. Milyen érdekes is lehetne a magyar foci, ha német, angol, holland (stb.) stílusban lépnének pályára egymás ellen a csapatok."

Andrea: "Hogy mit várok a magyar focitól? Lassan már csak annyit, hogy a válogatottunk tagjai ne essenek össze 60 perc után a pályán. Az egyik dolog, ami mostanában feltűnt, hogy mintha senkit nem kezelnénk egyenlő ellenfélként. Bármelyik csapattal játszunk válogatott szinten, vagy a "csak ne kapjunk ki nagyon"-, vagy az "ez a meccs simán meglesz"-hozzáállás a jellemző. Málta ellen például sima győzelmet vártunk (csak tudnám, mire fel), meg sem fordult a fejekben, hogy nem fogják tálcán átnyújtani a 3 pontot. Mindenki nagyon meglepődött, hogy ők is akarnak gólt rúgni. Sőt... Nálunk sokkal inkább. Az utánpótlás-válogatottaink jó és jobb eredményeket érnek el. Mindenképpen érdemes lenne a válogatottban komolyan szerepeltetni őket."

Forrás: MTI

Tán Gera az egyetlen, akit nem szidtak a levélírók

Balázs: "Úgy gondolom, a magyar labdarúgásnak most az utánpótlás fejlesztésére van szüksége. Nézzük meg az angolokat, spanyolokat, portugálokat, franciákat vagy például a dinamikusan fejlődő svájciakat. Tele vannak tizenéves sztárokkal. És miért, mert 8-10 évesen már profi környezetet biztosítanak nekik. Magyarországnak sem az Eb-pályazatra kéne költenie meg stadionfelújításra - minek, ha senki nem jár a mecsekre. El kéne kezdeni tudatosan építeni az utánpótlást, pénzt fektetni a fiatal gyerekek képzésébe, és akkor talán 10-15 év múlva el is érhetnénk valamit."

Raulkrisz: "Az MLSZ részére javasolnám, hogy a címeres válogatott focimezt vonultassák vissza a halhatatlanok csarnokába Mexikóig felirattal. Talán csak és kizárólag a 18-24 év körüli fiatal játékosokat kellene a válogatottban játszatni. Ők még talán lendületből, becsvággyal és a játék szeretetéért fociznának meghalva a pályán átérezve egy címeres mez értékét. Bár ha Juhász Rolandra gondolok, nem biztos!"

Zoltán: "Ha még valamit akarunk a magyar focitól, akkor sürgősen meneszteni kéne ezt a Kisteleki-féle bűnbandát, visszahívni Matthäust vagy valaki más, profiszemléletű szakembert, és a válogatottba normális focistákat válogatni be, nem pedig ilyen NO NAME-RANDOM focistákat, akiknek még saját klubjuk sincs, vagy külföldi B ligás cserék, és még bármelyik 'platzról' is jobbakat találni náluk!"

Tolmi: "Hogy fogunk-e még világszínvonalú magyar focit látni a 21. században? Mivel még csak 2006-ot írunk, a következő 94 évben bármi megtörténhet. Bár ha nem módosítják a foci néhány szabályát (pl. kézzel is lehetne játszani, vagy tilos lenne futni), akkor lehet, hogy ennyi idő sem lesz elég. Szerény javaslatom az lenne, és ezt már komolyan gondolom, hogy a válogatottba megyei bajnokságból is nyugodtan lehessen játékosokat nevezni. Nincs mit veszítenünk. A találkozók pedig legyenek ingyenesek vagy zárt kapusak. Hajrá, magyarok!"

Gábor: "Országunk fiai és lányai genetikailag alkalmasak erre a sportra, hisz fizikumban, szellemiségben, kitartásban, csapatjátékokban, térlátásban, testfelépítésben alapvetően alkalmasak vagyunk ehhez a sporthoz, de ehhez új generációnak kell átvenni a maiak helyét minden szinten."