Vágólapra másolva!
Közös megegyezéssel szerződést bontott a Magyar Labdarúgó Szövetség Bozsik Péter szövetségi kapitánnyal. A szakvezetőt március 16-án nevezték ki a nemzeti csapat élére. Új jelölt még nincsen, a november 15-i, Kanada elleni barátságos mérkőzésen minden bizonnyal megbízott szakvezető irányítja majd az együttest.

Bozsik Péter csütörtöki beszámolóját nem fogadta el az MLSZ elnöksége, így a kapitány végül közös megegyezéssel távozott. Utódját egyelőre nem nevezték meg, Kisteleki István, az MLSZ elnöke úgy nyilatkozott, hogy 20 nap van még a Kanada elleni barátságos mérkőzésig, addigra orvosolják a problémát, de nem akarják elkapkodni a döntést.

Kisteleki azt is elmondta, hogy az állam segítségét kéri, hogy anyagi támogatáshoz jusson a magyar futball, december 15-ig vár a válaszra, ha addig nem kap pozitív visszajelzést, akkor elgondolkozik rajta, hogy érdemes -e folytatni.

"Sajnálom, hogy így alakult, hiszen ez részben az én személyes kudarcom is. Bozsik Péter nagyon becsületes munkát végzett, de sajnos követett el szakmai hibákat is, és az elnökség nem úgy képzeli el a jövőt, mint ahogyan azt a kapitány beszámolója körvonalazta. A szakmai kérdések mellett azonban a jövő szempontjából nagyon fontos, hogy az állam is szerepet vállaljon a magyar labdarúgás fejlődésében" - mondta Kisteleki.

Bozsik Péter nem mondott neveket, hogy kikkel nem volt elégedett, mert eddig sem volt szokása, hogy kiemeljen embereket a csapatból, de úgy nyilatkozott, hogy szívesen belenézett volna pár játékos szemébe a következő edzőtábor alkalmával. Más kérdés, hogy erre már nem lesz lehetősége...

Forrás: MTI

"Lemondásom legfőbb oka az, hogy a jövőre vonatkozó szakmai elképzeléseink nem egyeznek meg az elnökségi tagok elvárásaival" - nyilatkozta bejelentése után az mlsz.hu-nak Bozsik Péter. "Úgy érzem, szövetségi kapitányi ténykedésem ideje alatt megtettem mindent, amit lehetett. Becsülettel végeztem munkámat, lelkiismeretem minden szempontból tiszta. Sajnálom, hogy így alakult, bízom abban, hogy a jövőben a válogatott jobb eredményeket ér majd el."

Az elnökség nem határozott a szakmai stáb többi tagjának jövőjéről. "Velem még senki sem beszélt, ezért nem tudom, hogyan alakul a sorsom" - mondta az MTI-nek Détári Lajos, a válogatott szövetségi edzője. "Sajnálom, hogy nem tudtuk végigvinni, amit elkezdtünk."

Egyelőre nincs új jelölt a szövetségi kapitányi posztra, a november 15-i, Kanada elleni barátságos mérkőzésen minden bizonnyal megbízott szakvezető irányítja majd az együttest, s az új kapitány kinevezése csak a találkozó után kerül napirendre.

Bozsik Péter összesen hét mérkőzésen irányította a magyar válogatottat, a nyitány jól sikerült, mert Új-Zélandot legyőzte a csapat 2-0-ra, aztán a vébére készülő Angliától szenvedtünk 3-1-es vereséget, de Dárdaiék nem játszottak alárendelt szerepet, igaz, nem is nagyon törték össze magukat a szigetországiak.

Augusztusban 2-1-re nyertünk Ausztriában, az Eb-selejtezők főpróbájának számító találkozón, de aztán a premier nagy bukást hozott, a norvégok kihasználták a hatlamas magyar hibákat, és 4-1-re lemostak minket a Megyeri úton.

Négy nappal később talpra állt nemzeti csapatunk, és 3-1-re nyert a kissé nagyképűen futballozó bosnyák csapat otthonában, de így sem éltek sokáig a remények. A törökök ellen magyar szurkolóból kevés volt, de helyzetből még kevesebb, így nem csoda, hogy az amúgy nem parádézó félholdasok elvitték a három pontot, ami meg Máltán történt, arról elég annyi, hogy 2-1-re nyert ellenünk a szigatlakók amatőröket is felvonultató, Eb-selejtezőn 24 éve nyeretlen gárdája...

A Bozsik-éra mérlege:

meccs

győzelem

döntetlen

vereség

gólkül.

pont

összes

7

3

0

4

10-12

9

tét

4

1

0

3

5-8

3

barátságos

3

2

0

1

5-4

6