Vágólapra másolva!
Hét gól, rengeteg sárga, egy piros lap, nagyképű Materazzi-levonulás - parázs mérkőzést hozott a Serie A 9. fordulójában a közel 100 percig tartott Milan-Inter derbi, amelyen végül a kék-feketék örülhettek.

Serie A, 9. forduló:
AC Milan - Internazionale 3-4 (0-2)
Milánó, San Siro-stadion, 78 921 néző
Milan: Dida - Cafú, Nesta, Kaladze, Jankulovski (Maldini, 46.) - Gattuso, Pirlo, Ambrosini (Oliveira, 46.) - Kaká, Seedorf - Inzaghi (Gilardino, 46.).
Inter: Julio Cesar - Maicon, Cordoba, Materazzi, Grosso (Burdisso, 61.) - Zanetti, Dacourt (Figo, 61.), Vieira, Stankovic - Ibrahimovic (Samuel, 83.), Crespo.
gól: Seedorf (50.), Gilardino (76.), Kaká (91.), illetve Crespo (17.), Stankovic (22.), Ibrahimovic (47.), Materazzi (68.)
piros lap: Materazzi (69., Internazionale)

A múlt heti Real-Barca, Manchester-Liverpool kettős után ezen a hétvégén a Milan-Inter olasz rangadóval folytatódott az európai szupercsaták sora. S tudvalevő ugyan, hogy a két csapat játékosai számára a városi rangadók az év mérkőzéseiként öltenek testet, a Milan futballistáinak most mégis lehetett plusz motivációt nyújtani. Az Olasz Olimpiai Bizottság ugyanis szombati határozatában a Juventus, a Fiorentina és a Lazio levont pontjainak számát is csökkentette, a Milan büntetéséhez viszont nem nyúlt hozzá, s az általuk igazságtalannak vélt döntés ellen a futballisták leghatásosabban egy nagyszerű győzelemmel reagálhattak volna.

A pillanatnyi forma azonban mindenképp az Inter mellett szólt. Az AC Milan négy nyeretlen meccs után a legutóbbi fordulóban 1-0-ra ugyan nyert a bajnokság legkevesebb pontját szerző, ám mégsem utolsó Chievo Verona otthonában, az Inter idei veretlenségi szériájához képest azonban a piros-feketék formája csapnivaló. Ráadásul Carlo Ancelotti fiai - a Lille elleni BL-meccset is beleszámítva - már négy mérkőzés óta képtelenek voltak gólt lőni saját pályájukon.

Ennek ellenére hazai helyzettel kezdődött a 90 perc, a grúz Kaladze pár méterről a kapu fölé lőtte a labdát. A folytatásban mérsékelt iramot diktáltak a csapatok - természetesen nem a magyar NB I-hez viszonyítva -, egészen a 17. percig, amikor némileg váratlanul megszületett az Inter vezető gólja. Stankovic szabadrúgása után Crespo megelőzte védőjét, s a hálóba fejelt.

Rögtön egyenlíthetett volna a hazai csapat, ám a gólhelyzetben kitörő Inzaghit Materazzi lerántotta - a kiállítás-büntető páros helyett kifelé járt szabad, ráadásul a csatár is sárgát kapott. A lelátón még el sem csitultak a bíró ténykedését cinikusan értékelő kórusok, amikor Stankovic bombája után máris 2-0-ra vezetett az Inter!

A továbbiakban a Milan részéről csak Kaká veszélyeztetett (igaz, ő többször is), a mérkőzést azonban a vendégek irányították. A félidő lefújása előtt aztán a svéd Ibrahimovic könnyen a szakadékba taszajthatta volna a hazaiakat, lövését azonban védte Dida.

A második félidő nagy kérdése az volt, hogy az indiszponált - és hármas cserét végrehajtó - Milan vajon képes lesz-e felállni a padlóról, és jó focival megfordítani a mérkőzés állását. Mire azonban mindezt becsülettel végiggondolta a néző, máris 3 góllal vezetett az Inter: a kilépő Ibrahimovic 13 méterről helyezett Dida kapujába.

A kissé megzavarodott "hazaiak" hamar rendezni tudták soraikat, s hat percen belül két gólt is lőttek - a bíró azonban csak az elsőt adta meg (az 50. percben Seedorf vette be Julio Cesar hálóját), a másodikat les miatt érvénytelenítette. A Milan formába lendült, s erre kettős cserével reagált az Inter mestere, Roberto Mancini: bejött Burdisso és Figo is, s amennyiben a tréner célja a játék lassítása, az ellenfél megállítása volt, jó lapokat húzott. A Milanból hirtelen kifogyott az első 10 perc mindent elsöprő lendülete, a mezőnyfölény pedig 1-3-nál nem sokat hozott a konyhára az Inter ellen.

A 68. percben a vendégek - a második játékrészben - szinte először jutottak el Dida kapujához: Vieirát rúgták fel a kaputól 25 méterre, a labda mögé Figo állt, beívelését Materazzi az elalvó védők gyűrűjéből hálóba fejelte. A brutális belépőiről is ismert védő azonban nem sokáig örülhetett, túlzott gólöröm miatt megkapta második sárgáját, s vele együtt a pirosat is. Levonulása közben hergelte a Milan-szurkolókat, a bekiabálásokkal pedig nemigen törődött; ekkor úgy tűnt, hogy gólja megpecsételte a piros-feketék sorsát.

Forrás: EPA

Nestának és Cafúnak meggyűlt a baja Ibrahimovicékkal

A Milan - kihasználva emberelőnyét - ismét áttelepedett az Internazionale térfelére, egy nagyon komoly Oliveira-bombát még védeni tudott Julio Cesar, Gilardino fejesénél azonban már ő is tehetetlen volt, a 76. percben 2-4-re módosult az állás. A megint csak vérszemet kapó hazaiak újabb ostromot indítottak az Inter-kapu ellen, ám próbálkozásaikat percekig nem koronázta siker.

A 83. percben Julio Cesar mentette meg kétszer is csapatát a góltól, előbb Cafú lövését védte nagy bravúrral, majd a kipattanót ismét kapura küldő Seedorf löketébe úszott bele a levegőben. Az utolsó 5 percre Mancini teljesen feladva a támadások lehetőségét még Ibrahimovicot is lehozta, helyére Samuel, azaz egy védő állt be. A 87. minutumban a tovább támadó Milan Seedorf 30 méteres szabadrúgásából veszélyeztetett, amit Julio Cesar ütött ki bravúrral - folyamatosan benne volt a gól a hazaiak játékában.

A 90. percben aztán épphogy csak beharangozták az 5 perces hosszabbítást, a Milan feljött egy gólra: az addig emberfelettit produkáló Julio Cesar rosszul mozdult ki a kapujából, Kaká átemelte rajta a labdát, s mivel Stankovic nem tudta azt kiollózni a kapufa alól, gólt ünnepelhetett a szombaton már többször reményét vesztett publikum.

Az utolsó percek óriási izgalmakat és feszültséget hoztak: a Milan letámadta riválisát, minden játékos előre ment, az Inter képtelen volt akár csak másodpercekre is magánál tartani a labdát. A 96. percben Pirlo végezhetett el 30 méterről szabadrúgást, s a számbeli fölény teljessé tételéhez még Dida kapus is felfutott Julio Cesar "portájához". A beívelés azonban nem eredményezett gólt, maradt a 4-3-as Inter-siker - a Milan drukkerei azonban méltán lehetnek büszkék a második félidőt végighajtó, az egyoldalú Inter-foci helyett egy fantasztikus estét elénk varázsoló játékosaikra.

A 9. forduló másik találkozóján:
Udinese - AS Roma 0-1 (0-0)
gól: Ferrari (66.)
piros lap: Muntari (70., Udinese)

Pirisi Marcell