Vágólapra másolva!
Középcsapat léte ellenére az Udinesénél az egyesülethez kötődők elmondhatják szeretett klubjukról, hogy a németországi világbajnokságon a jelenlegi keret három játékosa is pályára lépett, sőt, Vincenzo Iaquinta személyében egy vb-győztes is rendre a kezdőben szerepel az idei szezonban. A nyár koncepcióváltást is hozott az együttesnél, hiszen a Zebráknál az átigazolási időszak az idősebb labdarúgók elküldésével és számos fiatal tehetség leigazolásával telt - a csapat pedig 11 foruló után ugyanúgy a 11. helyet foglalja el a tabellán, mint az előző idény végén.

A legutóbbi, meglehetősen eseménydús szezon után Udinében nyugodtabb, de egyúttal valamivel örömtelibb időszakra vágynak, amin nem is csodálkozunk, ha áttekintjük a 2005-2006-os idény történéseit. A bajnokságot a csapat még Serse Cosmival kezdte meg, de az extravagáns kopasz tréner nem tudott megfelelő eredményeket produkálni, így februárban a kispadra a gárda veterán argentin középhátvédje, Roberto Néstor Sensini ült le, aki egyébként januárban még betalált a Cagliari ellen, amivel minden idők legidősebb külföldi gólszerzője lett a Serie A-ban, 39 esztendősen.

Edzőként azonban semmi tapasztalata nem volt, sőt, megfelelő licence sem, így "melléültették" még a szükséges iratokkal rendelkező Loris Dominissinit. Kettejük munkakapcsolata nem tartott sokáig, hiszen a válság tovább fokozódott, így márciusban Sensini lemondott az akkor már szinte biztos kiesőnek számító Udinese vezetőedzői posztjáról.

Utódául a vezetőség a klubhoz ezer szállal kötődő veteránt trénert, az "Adriai Próféta" névvel illetett Giovanni Galeonét nevezte ki, aki szinte csodával határos módon megmentette a Zebrákat a kieséstől. A 65 esztendős szakember így elmondhatja magáról, hogy ma ő a Serie A legidősebb edzője, miközben az egyik legfiatalabb átlagéletkorú játékoskerettel dolgozik.

Tavasszal persze még más volt a helyzet, de a nyáron a Friuliban komoly változtatásokat eszközöltek a klub játékospolitikájában, ami az utóbbi hetek rossz eredményei ellenére is kifizetődőnek tűnik, hiszen a megfiatalított csapat jelenleg semmivel sem teljesít rosszabbul, mint az előző idényben szerepelt gárda. Amelyből a nyáron többek között távozott a 30 felett járó Valerio Bertotto, Vincent Candela, José Luis Vidigal, Juárez és Alberto is.

Ennek köszönhetően a jelenlegi keretben mindössze öt, 1980 előtt született futballista található a kapus Morgan de Sanctis, a védő Damiano Zenoni és Cesare Natali, valamint a két csatár, Vincenzo Iaquinta és Antonio di Natale személyében, akik azonban egytől egyig alapemberei a csapatnak. Sőt, a vb-n gólt szerzett Iaquinta mellett immár Di Natale is elmondhatja magáról, hogy betalált a válogatott színeiben - emlékezetőül, Németországban ott volt még a csapatból a paraguayi José Montiel és a ghánai Asamoah Gyan is.

A legkiemelkedőbb tehetség az ifjak közül kétségtelenül a 20 esztendős kolumbiai középhátvéd, Cristián Eduardo Zapata, akit máris olasz élcsapatok üldöznek ajánlataikkal - a téli mercato egyik legkeresettebb futballistája minden bizonnyal ő lesz. Döntésében, jelesül, hogy marad-e legalább az idény végéig Udinében, mindenképpen fontos tényező lesz majd az együttes tabellán elfoglalt pozíciója, ami viszont még szinte megjósolhatatlan, tekintve, hogy a Zebrák ugyan nem kezdték rosszul az idényt, de nyerni a hatodik forduló óta nem tudtak. Ebben pedig a ludas leginkább a vészes gólínség, hiszen a többek között éppen Galeone által a 80-as években kitalált és tökéletesített támadó felfogású, 4-3-3-as játékrendszer éppen a látványos és eredményes futballról szól. Azóta a bizonyos Parma FC elleni idegenbeli 3-0 óta azonban sem Iaquinta, sem Di Natale nem tudott betalálni, a gárda legutóbbi öt mérkőzésén mindössze egy gólra volt képes, és visszaesett a tabella második felébe, legutóbb a Lazio otthonában pedig beleszaladt egy csúfos, ötgólos zakóba.

A helyzet persze - most még - nem nevezhető elkeserítőnek, hiszen a Serie A élbolya (FC Internazionale, AS Roma, Palermo) mögött nagy a tülekedés, a negyedik AC Sienával szemben az Udinese hátránya mindössze három pont. A kisebb hullámvölgy tehát úgymond "belefér", a javítás lehetősége pedig adott; vasárnap ugyanis a Zebrák ellenfele az imént említett Siena lesz, majd Iaquintáék sorban a "verhető" kategóriába eső Chievo Veronával, Regginával, Cataniával és Cagliarival mérkőznek meg - innentől pedig csak Galeone fiain múlik, hogy a táblázat hányadik helyén töltik a karácsonyt.