Vágólapra másolva!
Puskás Ferenc emlékére vetíti le A csodacsatár című filmet a hét végén a Puskin mozi.

Az 1956-ban készült vígjátékban a legendás Aranycsapat kapitánya önmagát játszotta. Az alkotást Keleti Márton rendezte, a főbb szerepeket Feleki Kamill, Kiss Manyi, Mányai Lajos, Pongrácz Imre, Sinkovits Imre, Ungváry László, Schubert Éva és Gózon Gyula alakítja.

A vasárnapi vetítés után a Puskin mozi vendége lesz Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat két tagja, valamint Szepesi György, a kor kiemelkedő sportriportere. Puskás Ferenc hosszan tartó, súlyos betegség után, 79 éves korában, múlt pénteken hunyt el a Kútvölgyi Kórházban.

A történelem egyik legnagyobb labdarúgójának nevezte hétfői megemlékezésében a Le Monde című francia napilap Puskás Ferencet. A párizsi újság szerint a magyar válogatott és a Real Madrid legendás focistája manapság "fura anakronizmusként" hatna a pályán alacsony és kövérkés termetével, pedig összehasonlíthatatlan ballábas lövései és góllövő leleményei ma már a labdarúgás klasszikus pillanataihoz tartoznak.

Puskás Ferenc 25 éves pályafutása alatt a világ magas színvonalú labdarúgása visszafordíthatatlan folyamaton ment át: a professzionalizmus Nyugaton több lett egyetlen szónál, míg Keleten az amatőrizmus ideológiai takaróvá vált. Puskás sportkarrierje jól tükrözi a korszak lehetőségeit: a védelmi minisztérium alá tartozó Honvédban nevelték az ország legjobb játékosait a válogatott számára. Puskás innen kapta a "Száguldó Őrnagy" becenevet.

Az ötvenes években támadásra koncentráló gyors játékával a magyar válogatottnak nem volt vetélytársa - emlékeztet a Le Monde, felidézve a Helsinkiben aratott olimpiai győzelmet, az angolok elleni 6-3-at - amely a mai napig "referencia mérkőzésnek" számít -, valamint a németektől az 1954-es világbajnokság döntőjében elszenvedett vereséget.

A Le Monde szerint, miután nem tért haza az 1956-os forradalom után, az addig hősként tisztelt Puskásból áruló lett Magyarországon. Spanyolországban találta meg új hazáját és aratott újabb győzelmeket addig, amíg nem térhetett végleg vissza Magyarországra.