Vágólapra másolva!
A francia Zinédine Zidane (Real Madrid), az olasz Fabio Cannavaro (Real Madrid) és a brazil Ronaldinho (FC Barcelona) közül kerül ki a 2006-os év legjobb játékosa a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA). A névsort szerdán hozta nyilvánosságra a FIFA. A voksoláson klubedzők és szövetségi kapitányok vettek részt.

Ronaldinho a legutóbbi két évben, Zidane - aki a nyári, németországi vb után visszavonult - pedig pályafutása alatt összesen háromszor nyerte el a FIFA év játékosa címet (1998, 2000, 2003). A világbajnok Cannavaro hétfőn kapta meg az idei Aranylabdát. A díjátadó gálát december 18-án rendezik Zürichben.

Forrás: EPA

Ketten a három dobogós jelöltből

Érdekesség, hogy a minap Raymond Domenech, a franciák szövetségi kapitánya azt sugalmazta, hogy Thierry Henry fogja kapni a FIFA díját. Az Aranylabda-választás után így fogalmazott: "Fel akarnak idegesíteni? Ennek a díjnak már semmi jelentősége, mert csak azt mutatja, hogy mekkorát tudnak tévedni az újságírók. Cannavaro remek játékos, de Henry az egész szezonban brillírozott. Az igazi Aranylabdát sokkal inkább a FIFA fogja kiosztani december 18-án, és Henry fogja átvenni".

Az Aranylabda-választás képzeletbeli dobogóján Gianluigi Buffon és Thierry Henry végeztek, a France Football választásán Ronaldinho negyedik, Zidane pedig ötödik lett.

A FIFA díjkiosztóján a legjobb női játékost is kitüntetik. Ebben a kategóriában az amerikai Kristine Lilly, a német Renate Lingor és a brazil Marta közül kerül ki a győztes. Szintén kiosztják majd a FIFA Elnöki és a Fair Play-díját, valamint jutalmazzák a németországi világbajnokság legjobbjait is.

A vb legjobbja-szavazásnak a dobogósa, Zidane, Cannavaro és a szintén olasz Andrea Pirlo különdíjat vehet majd át, csakúgy, mint a góllövőlista első három helyezettje, a német Miroslav Klose, az argentin Hernan Crespo és a brazil Ronaldo. Mellettük Gianluigi Buffon, a torna kapusa szintén elismerésben részesül. A brazil és a spanyol válogatott, mint a világbajnokság legsportszerűbb együttesei vehetnek át díjat.

[origo] / (MTI)