Vágólapra másolva!
Szerdán a szóvivője még cáfolta, csütörtökre azonban biztossá vált: a 2006-2007-es Primera División-szezon végén David Beckham elhagyja a Real Madridot. A 31 esztendős középpályást Olaszországba és Angliába is hívták, de végül nem egy topcsapatnak, hanem az amerikai Los Angeles Galaxy együttesének sikerült elcsábítania a Manchester United korábbi klasszisát. A hírek szerint 2007 augusztusától öt év alatt 250 millió dollárt fog keresni az angol válogatott egykori csapatkapitánya.

Mielőtt Madridba szerződött, David Beckham talán a legnépszerűbb s - a jobb oldali középpályás posztján - a világ egyik legjobb labdarúgója volt. A Realnál eltöltött három idénye alatt egyetlen trófeát sem sikerült begyűjtenie - nem úgy, mint korábban a Manchester Unitednél, amellyel a bajnoki címek halmozása mellett a Bajnokok Ligájában is a csúcsra ért.

A spanyol fővárosi csapatnál az olasz Fabio Capello nem kedvelte igazán Beckhamet, a királyi gárda idénybeli 25 meccséből mindössze hétszer szerepelt a kezdőcsapatban. Hívták Itáliába, míg Angliában épp csütörtökön nyilatkozott a Manchester City menedzsere, Stuart Pearce, hogy szívesen látná a United városi riválisának a világoskék mezében Beckset, aki nagy meglepetésre inkább fogta magát, és aláírt egy ötéves szerződést az amerikai profibajnokságban (MLS) szereplő Los Angeles Galaxy csapatához.

Tény: a divatdiktátornak (is) tartott futballista minden földrészen óriási népszerűségnek örvend, Európán kívül főképp a Távol-Keleten. Az Egyesült Államokban azonban még mindig elég csekély a népszerűsége nemcsak neki, de még a labdarúgásnak is, így a tengerentúlon még Beckham sem vetekedhet a baseballosok, amerikaifocisták, kosarasok, hokisok ismertségével. Talán most ez megváltozhat - gondolhatja a még csak 31 esztendős futballista, aki nyáron fog Los Angelesbe költözni, hogy augusztustól az angyalok városát is meghódítsa.

David Robert Joseph Beckham

Születési idő, hely: 1975. május 2., Leytonstone
Magasság, testsúly: 182 cm, 75 kg
felesége: Victoria Caroline Adams Beckham
fiai: Brooklyn Joseph Beckham, Romeo Beckham
legnagyobb sikerei: BL-győztes (1999), Világkupa-győztes (1999), hatszoros bajnok (1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003), kétszeres FA-kupa győztes (1996, 1999), kétszeres Charity Shield-győztes (1996, 1997).
Az év legjobb európai középpályása és legértékesebb játékosa (1999), az év labdarúgója Angliában (2000), az év brit sportembere (2001), az év embere a BBC szerint (2001).



"Ezen a héten arra kért a Real Madrid vezetősége, hogy döntsem el, miképp képzelem el a jövőmet, miközben kétéves szerződéshosszabbítást ajánlottak fel. Átgondoltam az összes szóba jövő lehetőséget, egyeztettem a családommal és a tanácsadóimmal, megbeszéltük, mi lenne a legjobb: ha Madridban maradnék, netán Angliába vagy egy másik európai országba igazolnék, de végül úgy döntöttem, hogy a Los Angeles Galaxy csapatában akarok szerepelni az idei esztendő augusztusától" - tette közhírré klubváltásának részleteit Beckham.

Aztán jöttek a tiszeletkörök, de ezúttal nem a pályán, hanem a közleményben: "Szeretnék köszönetet mondani a szurkolóknak és az összes madridinak, akik mindannyian nagyon sokat tettek értem és a családomért, hogy otthon érezzük magunkat a városban. Nagyon nehezen hoztam meg a mai döntésemet. Rendkívül jól éreztem magam Spanyolországban, és nagyon hálás vagyok a klubnak azért, hogy egy ilyen remek csapat tagja lehettem, amelynek rendkívüliek a szurkolói."

Forrás: EPA

Persze Beckham arról sem feledkezett meg, hogy a szívéhez legközelebb álló csapatról, a MU-ról is szóljon: "Büszke vagyok rá, hogy a labdarúgás két legnagyszerűbb csapatában, a Real Madridban és a Manchester Unitedben játszhattam, most pedig már alig várom, hogy egy olyan országban is kipróbáljam magam, amelyben hatalmas gyorsasággal terjed a futball népszerűsége s ahol az emberek ugyanannyira szenvedélyesek a sportok iránt, mint amilyen én magam is vagyok. A spanyol szezon hátralévő részében minden erőmmel a Madridot fogom segíteni, az edzőmet, a társakat, a drukkereket. Biztos vagyok benne, hogy Fabio Capellóval a csapat meg fogja nyerni azokat a trófeákat, amelyeket a szurkolók igazán megérdemelnének."

Az MLS-ben nemrég változtatták meg a fizetési sapkák szabályzatát, éppen azért, hogy a fociliga is képes legyen európai sztárok elhódítására. Beckham angliai hírek szerint öt év alatt 250 millió dollárt keres majd új klubjánál, azaz évente 50 millióval lesz gazdagabb.