Társoldalunk:

Schachner: bunda volt a 82-es német-osztrák

2007.01.11. 15:00

Két nappal azután, hogy a német Hans-Peter Briegel tagadta, az osztrák Walter Schachner elismerte: az 1982-es spanyolországi labdarúgó-világbajnokságon létezett egy megegyezés a két ország válogatottja között, melynek révén mindkét csapat továbbjutott a csoportjából az algériaiak rovására.

"A megállapodás a szünetben köttetett néhány sztárjátékos között. Én magam semmit sem tudtam az egészről, csak akkor értesültem a sajátos együttműködésről, amikor szóvá tettem az edzőmnek, hogy alig kaptam labdát" - nyilatkozott a Bildnek a 49 éves Schachner, aki jelenleg az 1860 München edzője. 

Az 1-0-s német sikerrel zárult találkozón Horst Hrubesch révén már a 11. percben kialakult a mindkét csapatnak megfelelő eredmény, a továbbiakban pedig - különösen a szünetet követően - gyakorlatilag baráti passzolgatás zajlott a pályán.

Briegel két napja tagadta, hogy bármiféle megállapodás lett volna, noha ő maga korábban egy arab nyelvű újságban éppen ilyen értelmű nyilatkozatot tett, sőt bocsánatot is kért a történtekért. A két ország szövetsége mind a mai napig tartja magát ahhoz, hogy nem volt egyezkedés, és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) sem látott okot arra, hogy a gijóni találkozó után vizsgálódjon, illetve valakit is elmarasztaljon.

"Egyszerűen nem bántottuk egymást egy-nullánál, hiszen tisztában voltunk vele, hogy mindkét félnek jó az eredmény, de megállapodásról nem tudok. Kölcsönös taktikai lépés volt, ami sok sportágban gyakran előfordult" - mondta Briegel.

Az osztrák Bernd Krauss - Schachnernek ellentmondva, Briegellel egyetértve - úgy nyilatkozott, hogy nem volt értelme bármiféle egyeztetésnek, mivel mindannyian tisztában voltak azzal, hogy mi a következménye az 1-0-s eredménynek.

"Természetesen számoltunk, ennek nyomán elkezdtünk passzolgatni, és hátrafelé játszani" - mesélte a Bildnek, hozzátéve, hogy éppen Schachner és Briegel próbálta gyorsítani a játékot, "de hát mire mentek"?

Az NSZK válogatottja 2-1-re kikapott az algériai csapattól, az osztrákok 2-0-ra nyertek az afrikaiak ellen, a németek pedig az utolsó mérkőzésen 1-0-ra legyőzték az osztrákokat. A körbeverés folytán mindhárom együttesnek négy pontja lett, mivel Chilét valamennyien megverték. A gólkülönbség az NSZK-nak és Ausztriának kedvezett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK