Vágólapra másolva!

Mourinho először vesztett bajnokit a 'Pool ellen

A Premier League 24. fordulójának nyitómérkőzésén a Liverpool hazai pályán a vártnál sokkal simábban, 2-0-ra verte a bajnoki címvédő Chelsea együttesét.

Természetesen alaphelyzetben is szuperrangadónak számít, ha a Chelsea az Anfield Roadon vendégeskedik, azonban a londoni Kékeket egymást követően két alkalommal is bajnoki címig vezető portugál mester, José Mourinho körül kilalakult feszült helyzet még pikánsabbá tette Roman Abramovics csapatának liverpooli kirándulását.

Az excentrikus tréner körül az utóbbi hetek gyengébb szereplését követően fagyott meg a levegő, és az elmúlt napokban egymást követték a távozásáról - akár az azonnali menesztéséről - szóló hírek. Azt azért tegyük hozzá, hogy a Chelsea-nél három egymást követő döntetlen robbantotta ki a palotaforradalmat, a Stamford Bridge-en ezt jelenti a "gyengébb szereplés".

A hazaiaknál ezúttal a Crouch-Kuyt csatárkettősnak szavazott bizalmat a rotációs rendszert kedvelő spanyol menedzser, Rafa Benítez, a másik oldalon pedig már nem is keltett meglepetést, hogy Andrij Sevcsenkónak csak a kispadon jutott hely a londoni csapatnál maradandót eddig még finoman szólva sem alkotó Salomon Kalou mögött. A vendégek gondjait tovább növelte, hogy a megszokott belső védőkettős (Terry, Carvalho) egyik tagja sem léphetett pályára.

A tartalékos londoni hátvédsor összehangolatlansága már a negyedik percben nyilvánvalóvá vált, amikor Crouch továbbcsúsztatott labdáját Kuyt könnyedén maga elé tette, majd gyakorlatilag senkitől sem zavartatva magabiztosan lőtt a fejsérülés után harckocsivezető-sapkában visszatérő Petr Cech kapujába.

A gól alaposan feldobta az amúgy is nagy lendülettel kezdő hazai csapatot, míg a Chelsea nem tudta felvenni a mérkőzés ritmusát. Egyértelmű fölénybe került a 'Pool, a tizennyolcadik percben pedig a korábbit is jócskán meghaladó hangrobbanás rengette a Vörösök arénáját: egy kipattanó labdát Pennant mellel maga elé tett, majd a tizenhatos bal oldali csücskétől óriási gólt rúgott a jobb felső sarokba.

Forrás: EPA

Mourinho rezzenéstelen arccal viselte Robben kiválását




A második félidőre sem változott a játék képe, a teljesen motiválatlan, fásult csapat benyomását keltő Chelsea-nek esélye sem volt, hogy faragjon hátrányából. A pálya minden pontján felbukkanó Drogba egyedül próbálta vállára venni a Mourinho-bandát, azonban ezen a napon ő sem tudta a tőle megszokott teljesítményt nyújtani. A másik oldalon meglehetett volna a harmadik, azonban Riise jó negyven méterről megeresztett bombájánál a keresztléc kisegítette Petr Cech-t.

Az utolsó negyedórára még beállt Sevcsenko, aki ezúttal sem tudott értékelhető momentumot hozzátenni a meccshez, a végén pedig már a hazai játékosok gurigázását kísérte hangos ollézással az Anfield Road népe. A vége 2-0, és nagyon sima - a Chelsea ellen először bajnokit nyerő Benítez szempontjából történelmi - Liverpool-győzelem.

A Priskin Tamással felálló Watford nem bírta a hajrát a Villa Parkban, az 54. percben lecserélt magyar csatár már nem volt a pályán, amikor eldöntötte a meccset a birminghami gárda, előbb McCann lövése pattant be Mahonról, majd Agbonlahor csapott le egy előrevágott labdára a 92. percben, és az eldőlő kapus mellett a jobb sarokba helyezett, a Villa tizenegymeccses nyeretlenségi sorozata szakadt meg ezzel.

A Fulham zsinórban öt döntetlen után a győzelem küszöbére került, amikor Montella értékesítette a Dawson kezezése miatt megítélt büntetőt a 84. percben, de négy minutum múlva Chimbonda egalizált, így a Tottenham ponttal távozott a Craven Cottage-ről. A Middlesbrough még hibátlan idén, a Boro 5-1-re verte a Boltont, Viduka duplázott, Downing egy gólt szerzett, hármat pedig előkészített.

A West Ham hamar 2-0-s vezetést szerzett a Newcastle vendégeként, de a Szarkák előbb egy vitatott Milner-góllal szépítettek még a szünet előtt (Parker lesen állt a lövés pillanatában), aztán Solano büntetőjével egalizáltak, így 2-2 lett a vége. Az egykoron a Portsmouth-ban is megfordult Amady Fayé okozta a Pompey vesztét a Charlton ellen, Fayé 2003 óta játszik Angliában, és ez volt az első találata. Az újoncok összecsapását 3-1-re nyerte a Reading a Sheffield ellen, a parázs meccs három kiállítást hozott, a vendégektől Gillespie-t könyöklés miatt szórta ki a bíró, aki később mindkét edzőt a lelátóra küldte.

Premier League 24. forduló:
Liverpool - Chelsea 2-0 (2-0)
gól:
Kuyt (4.), Pennant (18.)

Aston Villa - Watford 2-0 (0-0)
gól
: Mahon (86., öngól), Agbonlahor (92.)

Fulham - Tottenham 1-1 (0-0)
gól:
Montella (84., 11-esből), illetve Chimbonda (88.)
piros lap: Helguson (53., Fulham)

Middlesbrough - Bolton 5-1 (4-1)
gól:
Speed (6., öngól), Abel Xavier (10.), Viduka (23., 84.), Downing (43.), illetve Nolan (25.)
piros lap: Diouf (66., Bolton)

Newcastle - West Ham 2-2 (1-2)
gól:
Milner (45.), Solano (53., 11-esből), illetve C. Cole (18.), Harewood (22.)

Reading - Sheffield United 3-1 (1-0)
gól:
Long (45.), De la Cruz (50.), Hunt (70.), illetve Nade (77.)
piros lap: Gillespie (55., Sheffield)

Portsmouth - Charlton 0-1 (0-0)
gól:
A. Fayé (77.)

Manchester City - Blackburn Rovers 0-3 (0-1)
gól: M. Pedersen (44., 61.), Derbyshire (90.)