Vágólapra másolva!
Jó négy és fél évvel ezelőtt Koplárovics Béla két rossz hetet okozott a Manchester United edzőjének, Sir Alex Fergusonnak, aki "cserébe" visszajött Magyarországra, és elmondta a magyar futballedzőknek: valójában miképp kellene ezt a focinak nevezett sportágat csinálni.

2002. augusztus 14-én Sir Alex Ferguson, a világ egyik legismertebb klubjának az "örök" menedzsere Magyarországon járt. A Beckhammel, Giggszel, Van Nistelrooyjal felálló Manchester United a magyar bajnok Zalaegerszeggel játszott BL-selejtezőt, és Koplárovics Béla utolsó másodpercekben szerzett gólja pár napra világhíressé tette az egykor valóban fényes labdarúgásunkat. A skót menedzser a meccs után csak annyit mondott: sokkolja a vereség. A magyar győzelemnek nem is volt túl nagy jelentősége, hiszen a visszavágón 5-0-ra nyert a MU, a magyar foci tehát leckét kapott a manchesteri futballiskolától.

2007. január 23-án Sir Alex Ferguson, a világ egyik legismertebb klubjának az "örök" menedzsere Magyarországon járt. Az 1941 szilveszterén született edző visszatért hazánkba, hogy folytassa a manchesteri leckét, éppen ott, ahol négy és fél éve két hetet "elvettek" az életéből. Húszéves pályafutásának persze nem ez a budapesti volt a legkellemetlenebb emléke, egy 5-1-es siker nem is lehet az, ennek ellenére mi, magyarok nagy diadalként emlékezünk vissza a ZTE "részleges" MU-verésére. A jobbtól tanulni nem szégyen.

Sir Alex Ferguson eljött tehát Budapestre, hogy a VII. szakmai napok edzői konferencia végén, Nagy-Britannia budapesti nagykövetségén előadást tartson (legalább) száz magyar edző előtt. Hogy mi a siker receptje, mi a titka a Manchester Unitednek, nem könnyű egy-két óra alatt elmondani, lehet, nem is tudná, vagy nem is szeretné közhírré tenni a Fergie-nek becézett szakember, az azonban biztos, hogy nem volt fukar a skót mester: szívesen jött Magyarországra, és - mint kedden elmondta - megtiszteltetésnek tartja, hogy ennyi edző előtt tarthatott beszédet. Ilyet nem is csinált még soha ezelőtt.

A magyar edzők végig ott lehettek, 15 percig a tévések és fotósok is megörökíthették, a követségen miként adja át tudását Ferguson a magyar futballvezetőknek. Az [origo] hozzájutott ahhoz a tízoldalas vázlathoz, amelynek tartalmát a 65 esztendős menedzser kedden "prezentálta" a követségen s amely a Manchester United futballakadémiájának a céljait, módszereit foglalja össze röviden.

Mi is összefoglaljuk röviden, amit megértettünk a kulcsszavakra felépített angol varázsfüzetből. Miért kell futballakadémia és mi is ez valójában? A legfontosabb cél, hogy Anglia előbb-utóbb ismét megnyerje a világbajnokságot, valamint, hogy az ország ismét vezető futballnemzet legyen. Az akadémiákból - ahol 8 és 21 év közötti játékosokkal foglalkoznak - világklasszis labdarúgóknak kell kikerülniük, a "focisulinak" klubon belül kell működnie. A Manchester United akadémiájában a futballt szeretetből (pontos fordításban viccből, mókából) kell művelniük a tagoknak, akiknek a személyiségfejlődésére is odafigyelnek a trénerek.

A sikerességnek több alapfeltétele is van: magas színvonalú technikai és taktikai edzések; a lehető legjobb munkakörülmények; szakértelem a táplálkozás, a gyógyítás és a pszichoterápia terén. Ezen kívül fontos a sporton kívüli tanulás, valamint a kapcsolatápolás az iskolával és a szülőkkel. Az edzőknek minimum az UEFA B licencével kell rendelkezniük, s minden korosztályt speciálisan képzett - az adott korúak nyelvén értő - szakemberek oktatják. A játékosok egyes készségeit külön edzők fejlesztik.

A prezentáció kitér az ösztöndíjas lehetőségekre, a fizikoterapeuták munkájára (sérülések kezelése, csontnövekedés vizsgálata, a játékos várható testmagasság-növekedése). Az erőnléti edző feladata, hogy hangsúlyt fektessen rá, miképp lehet megelőzni a sérüléseket, ő felel azért, hogy a fiatal futballistáknak megfelelő legyen a súlyuk, és a felsőtestedzés is hozzá tartozik. A dietetikus az italbevitel mennyiségéről és minőségéről, a test megfelelő zsírtartalmáról, az ételek minőségéről és előkészítéséről, a diétákról dönt. Érdemes még szólni a láb-, illetve a látás-specialistáról, valamint arról a manchesteri célkitűzésről, mely szerint nem csak kiváló labdarúgót kell nevelni az akadémiának, hanem egy teljesen érett személyiséget.

Tizenegy év alatt a játék még csak móka: addig szinte csak technikai fejlesztéseket kapnak a futballisták. Ezt követően fokozatosan nő a taktikai, a mentális felkészítés, és a tinédzserek esetében már a "fittség" is nagyon fontos tényező. A 6-11 év közötti időszakot aranykornak nevezik. Ekkor még nem szabad túl nagy terhet rakni a gyerekek vállára, a legfontosabb, hogy a labda legyen a középpontban, a labdakezelés és a trükkök betanítására ekkor kerül sor. Ekkor négy a négy ellen játszanak a fiatal focisták, a körülmények egyszerűek, s ekkor a labdáról szól minden, no meg arról, hogy a játékosok megtanuljanak kreatív döntéseket hozni a pályán. Ami a fegyelmet illeti, elvárják a MU-nál a pontosságot, odafigyelnek a megfelelő viselkedésre és hozzáállásra, a játékosok egymás közötti harmonikus viszonyára. "Érezzék jól magukat focizás közben a gyermekek" - ezt többször is hangsúlyozza Sir Alex Ferguson prezentációja.

"Koncentrálj, eddz keményen, játssz keményen!" - ez áll az elkötelezettség címszó alatt. Ami az életstílust illeti, a megfelelő pihenés, a jó étkezési szokások egyaránt fontos tényezők, de nem elhanyagolható, hogy a futballista személyisége is rendben legyen. A várható végeredmény a tökéletes futballista, akinek kiváló a technikája, taktikailag érett és intelligens, mentálisan (éber és óvatos) és fizikálisan (gyors és kemény) felkészült.