Vágólapra másolva!
Az őszi szezon egyik legkellemesebb meglepetése a Bundesligában a VfB Stuttgart teljesítménye volt, amely főleg saját nevelésű játékosaira támaszkodva egészen a negyedik helyig lépett előre a tabellán. A sváboknál a télen ennek megfelelően meghosszabbították a szakvezető, Armin Veh szerződését, de a játékoskeretben nagytakarítást végeztek.

A stuttgarti gárda a 2005-2006-os idény előtt nagy reményekkel szerződtette az olasz szakvezetőt, Giovanni Trapattonit, azonban a merész húzás nem jött be. A talján mester védekezésre alapuló játékstílusát a drukkerek nem fogadták el, és a rengeteg döntetlen a tabellán sem vitte túlságosan előre a csapatot, így aztán szezon közben, tavaly februárban szerződést bontottak Trappal. Utódja némi meglepetésre Armin Veh lett, aki az elmúlt idény során sokat már nem tudott javítani az együttes helyzetén, és így a Stuttgart csak kilencedik lett a tabellán - a svábok 2001 óta nem végeztek ilyen rosszul a Bundesligában.

A nyári átigazolási időszakban a keret jelentősen átalakult, de a transzferek nagy része erős optimizmussal is rizikósnak volt mondható: a két, Európában tapasztalatlan mexikói, Pavel Pardo és Ricardo Osorio megvétele, illetve a francia élvonalból kiesett RC Strasbourg játékosainak, Alexander Farnerudnak és Arthur Bokának a szerződtetése mindenképpen lutri volt.

Az mindenesetre már a szezon elején látszott, hogy Veh szakít a Trapattoni-féle felfogással, és a bátor támadójátékra helyezi a hangsúlyt, aminek a szurkolók örültek ugyan, de a középmezőnynél ezzel sem tudott feljebb lépni a csapat. Legalábbis eleinte - mert egyszer csak elkapta a fonalat az együttes, és produkált egy kilenc mérkőzésből álló veretlenségi sorozatot, aminek köszönhetően fellépett a közvetlen élmezőnybe. Külön öröm lehetett a drukkerek számára, hogy Veh bátran adott lehetőséget a saját nevelésű fiataloknak, akik többnyire éltek is a sansszal: a csatár Mario Gomez például nyolc gólt szerzett, és a fiatal Serdar Tasci és Sami Khedira is stabil csapattag lett. A fanatikusok pedig a jelenlétükkel éreztették, hogy elégedettek az együttessel, hiszen a klub átlagnézőszáma az ősszel 43 750 volt, ami majdnem hétezres emelkedés a legutóbbi pontvadászathoz képest.

Forrás: EPA

Tomasson nem váltotta be a svábok reményeit, így most Spanyolországban próbálkozhat




Egy másik döntés is csak a következő idényben érezteti majd hatását: miután a válogatott kapus, Timo Hildebrand a megadott határidőig nem adott választ arra, hogy hajlandó-e meghosszabítani nyáron lejáró kontraktusát, a klub visszavonta a szerződésajánlatot - ami azt jelenti, hogy Hildebrand a bajnokság végeztével ingyen távozhat. Tavasszal azért még valószínűleg ő véd, de a Stuttgart máris megtalálta az utódját az 1. FC Nürnberg hálóőre, Raphael Schäfer személyében, aki a hírek szerint kétmillió euróért kerül majd a VfB-hez.

Az egyesület januárban elsősorban szűkíteni akart a kereten, mivel a klubnál több olyan futballista is szerződéssel bír, aki nem fért be Veh elképzeléseibe. A veterán Silvio Meissner például csak négy percet kapott az ősszel - őt a másodosztályú 1. FC Kaiserslauternnek adták kölcsön, míg a saját nevelésű támadó, Bernd Nehrig (akit szintén csak egyszer vetettek be), hasonló módon az SpVgg Unterhachinghoz került.

A nagyobb gondot inkább azok a korábbi sztárigazolások jelentették, akik szintén nem nagyon játszottak, de fizetésük jelentősen megterhelte a kasszát. Közülük egyelőre a dán csatártól, Jon Dahl Tomassontól sikerült "megszabadulni", őt a spanyol Villarreal CF vette kölcsön (a támadó éves fizetése 2,75 millió euró volt), és hamarosan Spanyolországban, a Real Betisben köthet ki a svájci balhátvéd, Ludovic Magnin is. És hogy Vehnek azért legyen valami alternatívája a támadósorban, a stuttgartiak kölcsönvették a Hamburger SV csatárát, Benjamin Lauthot, aki sokkal jobban beleillik a stuttgarti koncepcióba, mint Tomasson, elvégre öt évvel fiatalabb, és sokkal lendületesebben futballozik.