Vágólapra másolva!
Hetente jelentkező új sorozatunkban olyan egyesületek rövid történetével ismertetjük meg olvasóinkat, amelyek ugyan nem tartoznak a sztárklubok közé, azaz nem nyertek sok bajnokságot, kontinentális kupákat, viszont ennek ellenére több klasszist, ismert játékost neveltek, adtak a futballvilágnak.

Az olaszországi Como és az argentin Buenos Aires után Európa egyik legjelentősebb fővárosában, Berlinben folytatjuk kalandozásunkat nagy játékosok kis klubjait keresgélve. A német metropolisz futballtérképén igen kevés fehér foltot találni, hiszen a városban 360 klubban közel 100 000-en kergetik a labdát.

Minden kétséget kizáróan a Hertha BSC a legismertebb közülük, ám múltját tekintve az FC Hertha 03 Zehlendorfra is büszkék lehetnek az ottaniak. A Berlin délnyugati részén fekvő Zehlendorf futballklubjának jelenleg 11 felnőtt és 29 korosztályos férficsapata van, de a lányok-asszonyok is hat csapatban hódolhatnak a szenvedélyüknek. A számokból egyértelműen kiderül, hogy alaposan melléfogott, aki egy vegetáló, kültelki klubként képzeli el a "kis Herthát", pedig az egylet első csapata napjainkban csak a berlini bajnokságban szerepel.

Forrás: EPA

Szintén Berlinből indult a világbajnok Pierre Littbarski (képen Lothar Matthäusszal)

Aligha gondolták a több,mint száz éve klubot alapító német fiatalok, hogy az általunk 1903. március 10-én Tor- und Fussballclub Germania 03 Zehlendorf életre hívott egylet a következő évszázadban is működik. A klub sorozatos fúziók, átalakulások után 1919 januárjában vette fel ma is használatos nevét.

A csapat legnagyobb sikerét 1969-ben és 1970-ben érte el, amikor egyaránt megnyerte a Regionalliga Berlin küzdelmeit (ez akkoriban a másodosztálynak felelt meg), ám a nagy álom, a Bundesliga nem adatott meg, az osztályozót elbukta a klub. A bajnoki rendszer átalakítása után 1974-től a harmadik vonalban folytatta a Hertha Zehlendorf, amely 1989-ben kiesett a Regionalliga Nordostból is.

A zuhanás nem átmeneti volt, két esztendővel később már csak az ötödik ligában versenyzett a kék-fehér együttes. Ami a felnőtteknek soha nem adatott meg, azt elérték a klub ifjúsági csapatai, 1970-ben a Junior-A, 1988-ban a Junior-B együttes lett bajnok, valamint mindkét korosztályban még két ezüstérem (1978, 1990, ill. 1978, 1989) került a klub vitrinjébe.