Vágólapra másolva!
"Fel vagyunk készülve a legrosszabbra" - mondta a La Repubblicának Diego Piccinelli, a Brescia 1911 nevű szurkolói csoport szóvivője három nappal azután, hogy az olasz labdarúgó-bajnokság 22. fordulójában rendezett Palermo-Catania szicíliai derbi után kitört szurkolói rendbontásban több tucat ember megsebesült, egy rendőr pedig meghalt. Az olasz kormány szigorú lépéseket fontolgat a hétvégi bajnoki forduló elhalasztását eredményező erőszakos akciók után.

A hétfőn nyilvánosságra hozott olasz kormányhatározat szerint a jövőben csak a biztonságos stadionokba engedik be majd a nézőket.

Ebből azonban mindössze csak hat darab van: a római, a torinói, a genovai, a messinai, a palermói és a sienai arénák felelnek meg kizárólag minden biztonsági intézkedésnek. A szigorítások között szerepel a névre szóló jegyek, az elektronikus kapuk, illetve a belső és külső térfigyelő rendszerek bevezetése, kiépítése is.

Ugyanakkor érdekes kérdést vet fel, hogy amíg ezek az intézkedések a stadionon belüli biztonságot teremtenék elő, addig - amint az Cataniában is látszott - a nagyobb probléma az utcákon van, ahol sűrűn előfordulnak összecsapások a szurkolótáborok és a rendfenntartó erők között.

Forrás: EPA

Háború dúlt a cataniai utcákon

A vadász és a préda esete

Giuliano Amato olasz belügyminiszter szerint a pénteki szurkolói akció előre kitervelt támadás volt a rendőri erők ellen. Piccinelli szerint azonban nem csak az ultrák, hanem a kormány és a hatóságok hozzáállásával is gond van.

"A politikusok és a rendőrség nem hajlandók tudomásul venni, hogy a túlzott szigor csak tüzeli az újabb erőszakot. Olyan ez, mint a vadász és a préda esete, ami elembertelenítette a stadionokat" - mondta. Az eddigi rendezési tervek valóban nem sok eredményt hoztak. A most meghirdetett szigorítás a hatodik olyan intézkedéscsomag, amelyet az elmúlt 17 évben a szurkolói erőszak megfékezésére hoz az olasz kormány.

Ugyanakkor tagadhatatlan az is, hogy több csapat vezérszurkolói kifejezetten keresik a bajt. A Lazio ultráinak vezetői börtönben ülnek, a Roma több vezérszurkolója ellen jelenleg is eljárás folyik - írja a Repubblica. Igaz ugyanakkor az is, hogy a Catania szurkolói megbélyegzik azokat, akik részt vettek a múlt pénteki, halállal végződő erőszakban. "Undorító gyilkosok" - mondták többen a hétvégi tragédia után.

Game over

Az országos botrányt keltő szurkolói rendbontás körül kialakult vitát ráadásul szerencsétlen nyilatkozatok mérgesítették el. A Corriere della Serra publicistája egyszerűen "Game over" címmel közölt cikket Antonio Mataresséről, az olasz liga kedden leköszönt elnökéről, aki azt nyilatkozta a rendbontással kapcsolatban: "Megdöbbentettek az események, de a show-nak folytatódnia kell, a foci hatalmas üzlet."

A Corriere publicistája szerint azonban nincs mit csodálkozni Mataresse nyilatkozatán. "A holnap focija többé már nem lehet olyan, mint a tegnap focija. Úgyhogy nyugi" - írta.

"Azt el tudtam képzelni, hogy néhány sérüléssel tér haza. De azt elképzelni sem tudtam, hogy nem látjuk viszont" - küszködött könnyeivel Marisa Raciti, a pénteki verekedésben elhunyt rendőr felesége. Az özvegy szerint "éretlenül, bután" viselkedtek azok a szurkolók, akik a pénteki meccs után "gyűlölettel nekimentek a semmibe vett rendőröknek".

Raciti temetésén több ezren rótták le kegyeletüket. A szertartáson megszólalt a rendőr 15 éves lánya is. "Nem lesz könnyű az élet nélküled, mert mindenben nagyon ügyes voltál, de főleg nagyon ügyes apuka voltál. Biztos igazságot tesz majd valaki. Remélem, hogy a halálod változásra ösztönzi az embereket, mert te egy hős vagy" - mondta.

Forrás: EPA

Raciti búcsúztatása

Gianni de Felice, a legnagyobb példányszámú olasz napilap, a La Gazzetta dello Sport korábbi főszerkesztője azonban egészen máshogy látja a helyzetet. "A rácsok közé szorított foci - csakúgy, mint számos más dolog Olaszországban - a vezetőség gonoszságának (vagy a hitványságának? esetleg a cinkosságának?) áldozata... Ezért haldoklik a foci."

A kormány szerdán rendkívüli ülést tart, melyen előkészíti a stadionokra vonatkozó, várhatóan minden eddiginél szigorúbb új biztonsági előírásokat. Ezen az ülésen születhet döntés arról is, hogy mikor folytatódjanak a bajnoki küzdelmek. A klubok és a liga azt szeretnék, ha már a hétvégén pályára léphetnének a csapatok, a kormány viszont amellett van, hogy előbb a stadionok feleljenek meg az előírásoknak, de mindenképpen legalább kéthetes szünetet javasol.