Vágólapra másolva!
Giuliano Amato olasz belügyminiszter parlamenti felszólalásában megígérte, ellenáll a nyomásnak, és mindent elkövet annak érdekében, hogy a futballhoz kötődő erőszaknak a szigorú biztonsági előírások betartatásával véget vessen. A klubok a hétvégén szeretnék folytatni a bajnoki küzdelmeket, ifjúsági és serdülő mérkőzéseket már rendezhetnek az országban.

"Nyilvánvalóan sokan fognak annak érdekében megnyilvánulni, hogy a bajnokság minél hamarabb folytatódjon, mivel a klubok érdeke ezt diktálja, és az állam bevétele is részben ettől függ. Nekünk azonban kötelességünk megvédeni rendőrségünket és állampolgárainkat" - fogalmazott a tárcavezető.

Pénteken a Catania-Palermo mérkőzés alatt, illetve az után szurkolói rendbontásra került sor, a randalírozásban életét vesztette egy rendőr.

A tragédia nyomán a kormány képviselőinek, az olimpiai bizottságnak és a labdarúgó-szövetségnek a képviselői hétfő este közösen arról határoztak, hogy a jövőben csak azokban a stadionokban lehet majd nézők előtt mérkőzéseket rendezni, melyek minden szempontból megfelelnek a biztonsági előírásoknak. A kormány szerdán rendkívüli ülést tart, melyen előkészíti a stadionokra vonatkozó, várhatóan minden eddiginél szigorúbb új szabályozást.

A jelenleg érvényben lévő rendelkezés szerint is csak olyan stadionban lehetne élvonalbeli bajnokit rendezni, amelyben névre szólóak a jegyek, a nézőket pedig elektromos beléptető kapukon, illetve forgóajtókon keresztül engedik be a lelátóra. A 10 ezer férőhelyesnél nagyobb stadionokban kötelező a belső, illetve a külső teret lefedő videorendszer. Különböző források eltérő adatot közöltek arról, hogy jelenleg hány stadion felel meg az előírásoknak, de hatnál többet egyik sem említett.

Forrás: EPA

Giuliano Amato belügyminiszter sajtótájékoztatója

"A polgárok nyugalma többet nyom a latban, mint a gazdasági érdekek, melyek azt mondatják egyesekkel, hogy a show-nak folytatódnia kell" - utalt Amato Antonio Matarresének, az Olasz Labdarúgó Liga elnökének kijelentésére, mely szerint az ideiglenesen felfüggesztett bajnoki pontvadászatnak minél hamarabb újra kell indulnia.

"A labdarúgás hatalmas üzlet, remekül működő rendszer, melyhez sajnos hozzátartoznak a fájdalmas halálesetek is. Nem szabad ezért megsemmisíteni egy sportágat. A futball egy külön iparág, a népszerűség sajnos nemcsak örömmel jár együtt, de a fájdalmat is el kell viselni. El tud valaki képzelni egy működő ipart, melyben egyszer csak bezárják a gyárakat anélkül, hogy tudnák, mikor nyitják ki őket újra?" - nyilatkozott korábban a ligaelnök.

Amato kedden többek között arról beszélt, hogy az elmúlt években számos klub nem tekintette magára nézve kötelezőnek a biztonsági előírások betartását, közülük néhány úgy bújt ki a kötelezettségek teljesítése alól, hogy papíron 9999 férőhelyesnek tűntette fel az egyébként nagyobb stadionját. A belügyminiszter még hozzátette: hibát követett el, amikor tavaly decemberben lehetővé tette a prefektusoknak, hogy könnyítéseket adjanak a stadionok szabályokat betartani képtelen üzemeltetőinek, tulajdonosainak.

Amato ugyancsak keddi közlése szerint eddig 34 személyt, köztük 11 kiskorút állítottak elő a pénteki randalírozók közül.

A klubok azonnal folytatnák a bajnokságot

A klubok már a hétvégén szeretnék folytatni a bajnoki küzdelmeket, de nem zárt kapuk mögött - mondta Maurizio Zamparini, a Palermo elnöke közvetlenül az Olasz Labdarúgó Liga keddi, római ülése után. A szervezet és annak tagjai ezzel egyértelműen a kormány törekvéseivel szemben foglaltak állást.

A liga ülését követően azt is bejelentették, hogy az első és másodosztályú egyesületek összesen 420 ezer eurót adományoznak a pénteki, Catania-Palermo meccs után elhunyt rendőr, valamint a bő egy hete rendezett, alacsonyabb osztályú Sammartinese-Cancellese találkozón agyonvert klubmenedzser hozzátartozóinak.

A fiatalok pályára léphetnek

Az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) kedden engedélyezte, hogy ifjúsági és serdülő mérkőzéseket rendezzenek az országban.

A döntésnek köszönhetően meg lehet rendezni az 59. alkalommal kiírt Karnevál-kupa nemzetközi tornát, amelyre Viareggióban kerül sor. A nagyszabású rendezvényen részt vesz szinte valamennyi első és másodosztályú klub utánpótláscsapata, külföldről pedig, olyan együttesek érkeztek, mint az izraeli Maccabi Haifa, a belga Anderlecht, az orosz Szpartak Moszkva vagy a szerb Crvena zvezda, de afrikai, észak-, közép- és dél-amerikai, valamint ázsiai csapatok is indulnak.

Arról, hogy a Serie A folytatódik -e a hétvégén, a FIGC szerda délután, a kormányülést követően dönt. A La Repubblica című napilap információja szerint amennyiben folytatják a pontvadászatot, akkor a negyedik tavaszi fordulóra kerül sor, míg a múlt heti harmadik játéknapot áprilisban pótolják. Ugyanakkor csak azokba a stadionokba engedik be a szurkolókat, ahol megfelelőek a biztonsági feltételek, így minden bizonnyal a szombati Messina-Catania szicíliai rangadóra zárt kapuk mögött kerül sor.

Újabb előállítások

Újabb négy - csupa kiskorú - futballhuligánt állítottak elő a rendőrök a cataniai rendbontással összefüggésben. Az újabb előállításokra az összecsapásokról készült videofelvételek, illetve fotók elemzése alapján került sor.

Olasz sajtóértesülések szerint az egyik felvételen jól látható egy fiatalember, aki vascsővel a kezében éppen a rendbontás áldozatát, Filippo Racitit készül leütni. A nyomozók egyelőre nem tudják, hogy ez volt-e az a végzetes ütés, amely a 38 éves rendőr halálát okozta.

A rendőrségnek hallatlanul nehéz a dolga, mert szinte senki sem akar együttműködni a Catania-Palermo mérkőzés alatt, illetve után kirobbant tragédia felderítésében.