Vágólapra másolva!
A Liverpool FC közelmúltjának legnagyobb közönségkedvencei érdekes módon szinte egytől egyig a nagy városi rivális, az Everton FC szurkolói voltak gyermekkorukban. Robbie Fowler, Michael Owen vagy éppen Jamie Carragher egyaránt a Toffeesért szorítottak, ám velük ellentétben a Vörösök jelenlegi legnagyobb klasszisa, a középpályás Steven Gerrard világéletében a Liverpool drukkere volt.

Gerrard a várostól mindössze nyolc mérföldre található településen, Whistonban látta meg a napvilágot 1980. május 3-án (érdekesség, hogy az egykori lányzenekar, a Spice Girls sportos tagja, a közismerten Liverpool-drukkerk Melanie C is itt született), gyermekkorát pedig egy másik Liverpool melletti városkában, Huytonban töltötte. Általános iskolába viszont már a nagyvárosban járt, jobban mondva a város West Derby nevű részébe. Itt kezdett el foglalkozni a labdarúgással, az intézmény csapatának oszlopos tagja volt. Már akkor is nagyon komolyan vette a sportágat, és a visszaemlékezések szerint gyakran előfordult, hogy elment megnézni más iskolák csapatait, hogy kifigyelje azok erősségeit és gyengéit.

Az, hogy a Liverpool FC szurkolója lett, nem a véletlen műve, hiszen a nyolcvanas évek elején a Vörösöknek fantasztikus csapatuk volt, a klub 1980 és 1988 között öt bajnoki címet szerzett, és kétszer a Bajnokcsapatok Európa-kupáját is elhódította. Gerrard az édesapjával látogatott ki először az Anfield Roadra, mégpedig alig hatévesen: 1986 novemberében az LFC a Coventry City ellen lépett pályára a ligakupában, és a kis Steve élőben láthatta, amint a gárda 3-1-es győzelmet arat. El lehet képzelni, hogy milyen boldog volt, amikor két évvel később a liverpooliak bejelentkeztek érte: a Vörösöknek kiterjedt megfigyelő-hálózatuk volt a városi iskoláknál, így szereztek tudomást a nyolcesztendős ifjú tehetségéről.

Gerrard 1988-tól kezdve tehát a Liverpool FC futballakadémiájára járt, ahol például egy korosztályban szerepelt a nála mindössze fél évvel idősebb Michael Owennel is - aki akkoriban még pár centivel magasabb is volt nála! Gerrard állítólag alacsonyabb termete miatt nem kapott meghívót 1994-ben az angol iskolaválogatottba, de nem sokkal később növekedése felgyorsult, ami nem kevés problémát okozott a számára, hiszen a szervezetét alaposan megviselte a biológiai érés: két év alatt mindössze 20 mérkőzésen lépett pályára a korosztályos együttesben. Időközben Owen felkerült a felnőttek közé, majd villámkarriert befutva a válogatottban is bemutatkozott, egyik napról a másikra igazi világsztár lett belőle. Gerrardnak mindez lassabban ment, őt csak 1998 nyarán hívták fel a klub első csapatához, Gérard Houllier együttesében a 28-as mezszámot kapta.