Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája szerdai programjából a Liverpool FC és az FC Barcelona találkozója emelkedik ki, hiszen a 2001-2002-es kiírás óta nem fordult elő, hogy a két legutolsó győztes találkozzon egymással (akkor a Bayern és a Real Madrid került szembe).

Az utóbbi napokban egyik csapatnál sem a pályán történtek voltak középpontban, mindkét félnél akadt "balhé", bár arról megoszlanak a vélemények, hogy ezek a botrányok mennyiben voltak valósak, és mekkora mértékben a sajtó "gyártmányai".

Annyi biztos, hogy sem Liverpoolban, sem Barcelonában nem a legjobb a hangulat, ami egy ilyen fontos meccs előtt nem tesz jót a csapategységnek. A katalánoknál a fő kérdés az, hogy Frank Rijkaard vajon pályára küldi-e a kameruni Samuel Eto'ót, aki állítólag megsértődött a trénerre, illetve a brazil szupersztárra, Ronaldinhóra, az UEFA hivatalos honlapja mindenesetre azt jósolja, hogy a kameruni kihagyja az ütközetet.

Mivel a meccsre Barcelonában kerül sor, így nagy esély van rá, hogy a vendégek nem fogják túlzásba vinni a támadásokat, és a középpályán a sérüléséből nemrég felépült Mohamed Sissoko, illetve a spanyol bajnokságot jól ismerő Xabi Alonso is speciális védekező feladatokat kap majd.

A Vörösöknél az elmúlt napokban az okozott felhödulést, hogy a felkészülés jegyében Portugáliában letáborozó csapat tagjai közül többen is a kelleténél több szeszt vittek a szervezetükbe, a hírek szerint Jerzy Dudeknek a rendőrséggel is meggyűlt a baja a poháremelgetés után, a köztudottan nehéz természetű Craig Bellamy pedig annyira zokon vette John Arne Riise megjegyzését, hogy ütlegelni kezdte a norvégot. Az incidens ellenére nagy valószínűséggel mindketten ott lesznek a kezdőcsapatban.

Az FC Internazionale-Valencia CF párosítás nem jelent nóvumot a nemzetközi porondon, hiszen 2001 és 2005 között a két gárda háromszor is összekerült egymással: egyszer az UEFA-kupa, egyszer pedig a BL negyeddöntőjében, majd a Bajnokok Ligája csoportkörében. Mindannyiszor az Inter jött ki jobban az összevetésből, és most is az olaszok az esélyesebbek, bár a spanyol együttes a hét végén az FC Barcelona legyőzésével jelezte, hogy képes a bravúrra.

Papíron azonban kétségtelenül a milánóiak számítanak erősebbnek, a Cagliari ellen sorozatban 16. bajnokijukat nyerték meg, Roberto Mancini pedig maximum a bőség zavara jelenthet problémát, hogy a sok jó formában lévő játékos közül ki kezdjen. A hispánoknak az jelenthet némi előnyt, hogy ők kezdenek idegenben - azt viszont nem tudni, hogy a kapuban Santiago Canizares áll-e majd, hiszen a portás sérüléssel bajlódik.

Az AS Roma-Olympique Lyon párviadal a titkos esélyesek küzdelmét hozza. A franciák az év eleji gyengélkedés után a legutóbbi két bajnokijukat megnyerték, ha nem is sziporkázó játékkal, és lassan a sérültjeik is kezdenek felépülni - bár Sylvain Wiltord, Tiago és Alou Diarra továbbra sem léphet pályára. A Románál Alberto Aquilani a legnagyobb hiányzó, a francia védő, Philippe Mexes viszont ott lehet a csapatban. A Farkasok a hét végén ugyan kikaptak az Empoli FC-től, de így is magabiztosan tartják magukat a Serie A második helyén, csapatkapitányuk, Fracesco Totti pedig remek formában van.

A program nyolcadik mérkőzése az FC Porto-Chelsea FC találkozó, amelynek szintén megvan a maga pikantériája: a londoniaktól ugyanis a mester, José Mourinho, illetve a játékosok közül Ricardo Carvalho és Paulo Ferreira is tagja volt a 2003-as BL-győztes portói együttesnek. A sokszor arrogánsan viselkedő szakvezető kifejtette: arra számít, hogy egykori csapatának közönsége megtapsolja őt (máshol vendégként aligha számíthat hasonló reakcióra), és minden bizonnyal két honfitársa is ott lesz a kezdőtizenegyben - főleg, hogy a hét végén újabb védő dőlt ki a sorból Khalid Boulahrouz személyében.

Forrás: EPA

Mourinho visszatér egykori sikerei színhelyére

A holland bekk mellett még a német középpályás, Michael Ballack is a maródiak listáját gyarapítja. A Portónál főleg a két argentin, Lisandro López és Luis González van jó formában, a hét végén, az Associacao Naval ellen 3-0-s vezetésnél le is hozta őket Jesualdo Ferreira (nem mellékesen: a három gólt éppen ez a két focista szerezte).