Vágólapra másolva!
Csaknem másfél éves késéssel, de elkészült az új Wembley-stadion, amelynek kulcsait hivatalosan szombaton vette át az angol labdarúgó szövetség (FA) A világhírű londoni stadion teljes átépítését négy éve kezdte el egy ausztrál fővállalkozó cég, azzal az ígérettel, hogy 2005 novemberére szerkezetkész állapotba hozza az arénát, és 2006 januárjától átadja használatra.

Mindazonáltal már 2005 végén egyértelmű volt, hogy az új Wembley még 2006-ra sem lesz kész, és egészen az utolsó pillanatig nem volt biztos, hogy egyáltalán az idei angol labdarúgó kupadöntőre elkészül-e.

Az FA szombati közleménye szerint a szövetség még mindig nem kötelezte el magát amellett, hogy a Wembley-ben tartják a május 19-én esedékes idei döntőt, mert előbb "próbaüzemeket" kell tartani. A nyilatkozat úgy fogalmaz, hogy az átadás "komoly lépés az idei FA-kupa-döntő Wembley-ben történő megrendezése felé".

A Wembley átépítését végző ausztrál fővállalkozó, a Multiplex először 2006 januárjára, majd ugyanazon év márciusának végére módosította a munka befejezésének határidejét; később már nem is volt hivatalosan kijelölt átadási időpont.

Az építkezést elsősorban az alvállalkozókkal támadt jogi viták sora hátráltatta. Emellett komoly technikai fennakadások is voltak: éppen egy éve a tetőszerkezetet tartó egyik 50 tonnás acélgerenda hegesztés közben hirtelen - kilométerekre hangzó óriási csattanással - megroskadt, és egy métert zuhant. Az incidens után háromezer építőmunkást menekítettek ki a stadionból, és a statikai biztonsági vizsgálatok miatt napokig állt a munka.

Forrás: EPA

Nem sokkal később az egyik alvállalkozó 120 alkalmazottja sztrájkba lépett, mert nem kaptak fizetést; a cég pénzügyi nehézségekre hivatkozva a sztrájkolókat el is bocsátotta.

A hivatalos avatómérkőzést az angol és a magyar válogatott vívta volna az újjáépített stadionban tavaly május 30-án; ezt a találkozót Manchesterbe helyezték át.

Mindemellett több megakoncertet is át kellett helyezni: a Wembleyben lépett volna fel tavaly nyáron a Bon Jovi, a Take That, valamint Robbie Williams és a Rolling Stones is.

A Wembley 757 millió font (295 milliárd forint) költséggel tervezett - a költségvetést azonban állítólag jóval túllépő - felújítása, ami gyakorlatilag egy teljesen új stadion felépítését jelentette, 2003. február 7-én kezdődött a két híres egykori bejárati ikertorony bontásával.

Az új stadionba 90 ezer férőhelyet építettek be; az új Wembley a világ legnagyobb olyan szabadtéri sportlétesítménye, amelynek minden ülőhelye tetővel védett. A mozgatható tetőszerkezetet egy 133 méter magas, dőlt acél boltív tartja, amely London területének jelentős részéről jól látható, főleg éjszakánként, amikor ki van világítva.

Az átépítés kezdetéig a 85 éves nemzeti intézményben rendezték 1923 óta az összes angol labdarúgó kupadöntőt, és a London által elnyert 2012-es nyári olimpiai játékok labdarúgó tornájának fő helyszíne is a Wembley lesz.