Vágólapra másolva!
Bár a korábbi Inter-csatár Ronaldo góljával vezetést szerzett városi riválisa ellen a Milan, a bajnokságot nagy fölénnyel vezető milánói kék-feketék végül a csereként beállt Julio Cruz, valamint Zlatan Ibrahimovic találatával megfordították az állást, és ezzel megnyerték a Serie A 28. fordulójának a csúcsmérkőzését. A Bundesliga rangadóján a nagy fölényben játszó Bayern München két ponttal fizetett kihagyott helyzeteiért és Oliver Kahn rossz kifutásáért, melyek következtében a Werder Bremennek sikerült döntetlenre hoznia a mérkőzést. Az angol FA-kupában a Tottenham  kis híján kiejette a Chelsea-t, a Kékek azonban ledolgozták kétgólos hártányukat, és kicsikarták az újrajátszást. A Sevilla nagy meglepetésre kikapott a kiesés ellen küzdő Gimnastic otthonában, így jobb gólkülönbségével a Barcelona átvette a vezetést a spanyol bajnokságban.

Serie A, 28. forduló:
Internazionale - AC Milan 2-1 (0-1)
Inter: Julio Cesar - Burdisso, Cordoba, Materazzi, Grosso (Maxwell, 18.) - J. Zanetti, Dacourt (Samuel, 46.), Stankovic - Figo - Ibrahimovic, Crespo (Cruz, 54.).
Milan: Dida - Oddo (Cafú, 62.), Bonera, Maldini, Jankulovski - Gattuso (Gourcuff, 79.), Pirlo, Ambrosini, Seedorf (Gilardino, 69.) - Kaká - Ronaldo.
gól: Ronaldo (40.), Cruz (55.), Ibrahimovic (75.)

Tizennégy éve játszott utoljára délutáni meccset a két gárda: akkor a Milan nyert 2-1-re, azóta mindig este rendezték a derbiket, most viszont ismét napfényben feszülhettek egymásnak az ősi riválisok. A kék-feketék a Valencia ellenében vereség nélkül is kiestek a BL-ből, a Milan viszont - a Celtic ellen, hosszabbításban - kiharcolta a továbbjutást. Így egy csalódott és egy örömittas csapat csaphatott össze a San Siróban, igaz, a "hazaiak" annyival vezetik a tabellát, hogy - borítékolható - nemhogy a Milan, de más csapat sem veheti el a scudettót Figóéktól.

A derbi azért mégiscsak derbi, így nem csoda, hogy nagyon készültek - a játékosokon kívül - a drukkerek is a milánói csúcsmeccsre. Az Inter-hívek Ronaldóra hegyezték ki "szurkolásukat", fütyöltek és sípoltak, amint megkapta a labdát a realos évei előtt a kékeket erősítő brazil.

Az első 10 percben pontatlan, kapkodó játékot láthattak a nézők, kemény belépők, eladott labdák, veszélytelen távoli kísérletek jellemezték ekkor mindkét csapat játékát. A 14. percben Materazzi leterítette Ronaldót, s 21 méterről Pirlo egy méterrel csavart Julio Cesar kapuja mellé - ez volt a rangadó első nagy helyzete.

A 19. percben Figo a balszélen virgonckodott, beívelése azonban hosszú volt az érkező Inter-csatároknak, az ellentámadásból viszont kétszer is kapura lőhettek a rossonerók, ám Ronaldo és Oddo bombáját egyaránt blokkolta a jól helyezkedő Inter-védelem. Pár pillanattal később egy rossz hazai felszabadításra Pirlo csapott le, 20-ról egyből tüzelt, lefelé csapódó labdáját azonban bravúrral kiütötte Cesar kapus.

A másik oldalon Jankulovski a saját 16-osán belül Crespót ajándékozta meg egy majdnem-gólpasszal, Crespo ballal, ziccerhelyzetben azonban - elég csúnyán - a jobb kapufa mellé lőtt 9 méterről.

A 30. minutumban felemás jelenet volt Dida kapuja előtt - Ibrahimovicot mintha felvágták volna a Milan-védők, mindenesetre nagyot esett, ám a 11-es gyanús szituációt követően a bíró színészkedésre gyanakodott, és sárgát adott a svéd csatárnak.

A 38. percben hajszál híján vezetéshez jutott az Inter, Burdisso parádésan ívelt a jobb oldalról a kapu elé, a magasra ugró Crespo megelőzte Maldinit, és csúsztatása centikkel kerülte csak el a bal alsót. Az izgatott drukkerek az előző helyzet miatt tán még álltak a stadionban, amikor Figo bohócot csinált Carlo Ancelotti bekkjeiből, két cselt követően - a balösszekötő helyéről - 14-ről tüzelt, a hosszúra tartó löketét Dida védte.

A sok Inter-támadás után - ki más, mint - a lesipuskás Ronaldo gondolt egyet (volt ideje, mert senki nem támadta meg), nyolc méteren át vezette a labdát, majd jobb lábáról a balra tette a lasztit (amelyet tanárian fedezett a testével), és 20-ról laposan és parádésan lőtt a jobb alsóba (0-1).

Lendületes Inter-támadás után - immáron a második játékrész ötödik percében - Ibrahimovic kapott remek labdát a 16-os jobbszélén, szép csel után éles szögből lőtt kapura, Dida védett.

A másik oldalon szinte ugyanez volt a helyzet, Ronaldo finom passzát Gattuso szintén cimbalomszögből ellőtte Cesar kapuja előtt.

Crespót lecserélte Mancini mester az 54. minutumban, helyére jött a honfitárs argentin Julio Cruz, aki azonnal meghálálta a bizalmat: Ibrahimovic látványosan átvergődte magát a jobbszélen, az oldalvonal mentéről nagy erővel bekanyarított labdáját Dida kiütötte éppen az érkező Cruz elé, a rutinos dél-amerikai csatár pedig nem hibázott, közelről a kapuba gurított (1-1).

Forrás: EPA

A veterán Maldini nem mindig bírta követni az Ibrahimovic által diktál iramot

Az erőre kapott vendéglátók majdnem a vezetést is megszerezték, s a főszereplő ismét Cruz volt, aki az ötös vonalánál a balról felé érkező labdát sarokkal továbbította centikkel a meglepett Dida kapuja fölé - rendkívül látványos mozdulat volt, és milliméterek hiányoztak csak ahhoz, hogy eredménye is legyen a kísérletnek.

A félidő derekán Ibrahimovic gólt szerzett (fordulásból lőtt a hálóba), de a találatot nem adták meg, mivel a labda úgy került a csatárhoz, hogy Cordoba meglökte Didát.

A 75. percben aztán csak szerzett egy érvényes gólt a mezőny egyik legjobbja, Zlatan: a kapu előtt ügyetlenkedő Jankulovskitól egyszerűen elvette a labdát Cruz, majd visszagurított Ibrahimovic elé, aki 13 méterről, Dida hasa alatt lőtt a kapuba (2-1). Három perccel a rendes játékidő vége előtt megint Ibrahimovic veszélyeztetett, de cselsorozat után az ötös jobb sarkáról leadott lövését a Milan-hálóőr ezúttal hárítani tudta.

Az Inter megérdemelten nyert a derbin, és a három ponttal vigasztalódhat a BL-búcsút követően. A Milannak főleg a védelme volt ingatag, és ha jövőre is a legrangosabb európai kupában akar szerepelni, össze kell kapnia magát, hiszen 40 pontjával mindössze hatodik a Serie A-ban.

A Lazio viszont egyre jobban áll a tabellán, a Reggina vendégeként 3-2-re diadalmaskodó római együttes már dobogós - a Fiorentinával otthon ikszelő Palermót előzte meg.

A második AS Roma két góllal nyert az Udinese ellen, a Farkasok hátránya tizenhat pont a listavezető mögött, viszont tizeneggyel gyűjtöttek többet a Laziónál.

További eredmények:
AS Roma - Udinese 3-1 (2-0)
gól:
Totti (33., 60., az elsőt 11-esből), Perrotta (40.), illetve Asamoah (69.)

Atalanta - Parma 1-1 (0-0)
gól: Defendi (52.), illetve Coly (87.)

Chievo - Messina 1-1 (0-0)
gól: Sammarco (73.), illetve Rigano (87.,11-esből)
piros lap: Rea (54., Messina)

Empoli - Livorno 2-2 (2-0)
gól: Pratali (28.), Almiron (45.), illetve Rezaei (58.), C. Lucarelli (93.)
piros lap: Pasquale (26., Livorno)

Palermo - Fiorentina 1-1 (0-1)
gól: Cavani (71.), illetve Mutu (33.)
piros lap: Zaccardo (70., Palermo)

Reggina - SS Lazio 2-3
gól: Tedesco (26.), Foggia (65.), illetve Manfredini (45.), Pandev (45+1.), Makinwa (79.)

Siena - Ascoli 0-1 (0-1)
gól: Bertotto (öngól, 22.)

Torino - Catania 1-0 (0-0)
gól: Rosina (77.)

Pontot szerzett Genovában a Cagliarihttp://www.origo.hu/sport/focivilag/20070310husztiek.html?pIdx=3