Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott szombaton, Podgoricában elsőként méri össze erejét az önállóvá lett montenegrói állam futballcsapatával egy barátságos mérkőzés keretében, majd jövő szerdán a mieink a Megyeri úton Moldova ellen gyűjtögethetnek pontokat a - mi szempontunkból már lefutott - 2008-as Európa-bajnokság C jelű selejtezőcsoportjában. Várhidi Péter szövetségi kapitány a Margitszigeten kijelentette: fiatal csapata számára a folyamatos fejlődés a legfontosabb, de az eredmény sem másodlagos, éppen ezért mindkét meccsen a győzelem a kitűzött cél.

Mint a tyúkanyó kiscsibéi, úgy ültek Várhidi Péter mögött a szombati barátságos, valamint a jövő szerdai, sokak által már csak tét nélkülinek nevezett meccsre készülő magyar labdarúgó-válogatott tagjai, akik közül a többség a nyolcvanas évek közepén született. Az egyik végletet a Stoke Cityben (nem) játszó Vass Ádám (1988. április 24-én jött világra), míg a másikat - szigorúan csak a mezőnyjátékosok születési évét nézve s az 1979-es, sérült Gera Zoltánt leszámítva - Hajnal Tamás, a Kaiserslautern középpályása jelenti, aki épp a nemzeti ünnepen töltötte be 26. életévét.

Tényleg fiatal tehát a magyar válogatott, Várhidi Péter szövetségi kapitány pedig olyannyira "feláldozza" a jelenkorban tán még egyértelműen válogatott szintű, ámde idősebb futballistákat, hogy - például - a berlini Herthában alapembernek számító, 31 éves Dárdai Pálnak 2007-ben esélye sincs a csapatba kerülésre. Tudniillik a tréner nem ígér rövid időn belüli megváltást, három év "türelmi időt" kért, szerinte ennyi idő kell, míg fiatal csapatából ütőképes gárda lesz - Dárdai pedig akkor már 34 éves lesz...

A csikócsapat kakukktojása amúgy a kapus Végh Zoltán, a soron következő két meccs után nem sokkal - április 7-én - már a 36. születésnapját ünnepli majd az MTK egyese. Persze az ő posztjára is van fiatal alternatíva, a Sunderlandben profiskodó hálóőr Fülöp Márton "korelőnye" ugyanis egy tucat esztendő.

A margitszigeti Thermal Hotelben egyébként - legalábbis a Magyar Labdarúgó Szövetség szempontjából - nem is a válogatott két meccse volt a legfőbb apropója a csütörtöki sajtótájékoztatónak, hanem egy szponzori szerződés aláírása. Az adidas már 1964 óta támogatja a szövetséget, ám úgy tűnt, nemsokára elköszön a válogatottól, minthogy a Nike lesz az új szponzor. A minap már a nike-s sajtótájékoztató időpontját is közhírré tették, ám valami történhetett a háttérben, mivel csütörtökön nem pipás, hanem háromcsíkos kontraktust írtak alá a felek.

Kisteleki István MLSZ-elnök szerint a legjobb szerződést kötötte a szövetség, a média munkatársai pedig hiába kíváncsiskodtak, hogy mi volt az igazi oka a pálfordulásnak, a sportvezető csak annyit árult el: az adidas 2012. december 31-ig 1,2 milliárd forinttal támogatja a fociszervezetet akkor (is), ha egy lépést sem teszünk előre, ám, ha netán Eb-t rendezhetünk vagy kijutunk egy világeseményre, még mélyebben a zsebébe nyúl a sportszergyártó...

A "céges buli" után Várhidi Péter kért és kapott szót, és szerencsére csak a focival foglalkozott. Már mindenki tudja, miért fiatalít a szövetségi kapitány, aki azért még egyszer, minden bizonnyal nem utoljára elmondta, hogyan is képzeli. "A folyamatos építkezés a cél, és megismétlem, hogy nem egy hónap, fél év, hanem három év múlva lehet ütőképes a mostani fiatal csapat. Harmincöt-negyvenes kerettel dolgozok, ám megvannak azok az értékrendek, rangsorok, ami alapján előzések, változások történhetnek. Örülük, hogy végre Hajnal Tamás is velünk lehet, s bár Gera Zoltán betegséggel bajlódik, ő talán, Juhász Roland viszont biztosan felépül a jövő heti Eb-selejtezőre" - mondta a tréner.

Forrás: [origo]

A fiatal kerettagok talán már a taktikáról sugdolóztak

Bár a magyar csapatnak már fikarcnyi esélye sincs arra, hogy kivívja az Európa-bajnoki szereplést, azért nem mindegy, hogy mit játszunk Moldovával, vélekedett a kapitány: "Természetesen az eredményesség is fontos, meg akarjuk nyerni mindkét meccset. Történelmi összecsapást vívunk Podgoricában az ellenünk debütáló Montenegróval, de nem szabad elfelejteni, hogy az ellenfél a szerb iskola miatt nagyon erős együttes, persze ezzel együtt sem féltem csapatomat. Minél több meccset játszunk, annál jobb, hiszen így idővel kiderül, ki lesz a kerettagok közül a tétmeccseken is nyugodt szívvel bevethető játékos."