Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott barátságos mérkőzésen 2-1-es vereséget szenvedett az első hivatalos nemzetek közötti találkozóját teljesítő Montenegró vendégeként. Várhidi Péter csapata már a találkozó harmincadik másodpercében vezetett, a hazaiak azonban a második félidőben két tizenegyesgóllal a maguk javára fordították az összecsapást.

Forrás: [origo]
Nézze meg a meccs összefoglalóját!

Barátságos mérkőzés:
Montenegró - Magyarország 2-1 (0-1)
Podgorica, 15 ezer néző
v: Krajnc (szlovén)
Montenegró: Poleksic - Jovanovic, Batak, Tanasijevic (Jeknic, 85.), Pavicevic (Lakic, 90.) - Raicevic (Tumbasevic, 57.), V. Bozovic (Purovic, a szüneben), Vukcevic, Boskovic (Jekic, 85.) - Burzanovic (Vujovic, 88.), Vucinic (Jovetic, 85.)
Magyarország: Végh (Fülöp, a szünetben) - Csizmadia, Vaskó, Balogh, Bodor - Vadócz (Farkas, 85.), Tóth B., Tőzsér - Hajnal - Priskin, Rajczi (Huszti, 53.)
gól: Vucinic (64., 11-esből), Burzanovic (82., 11-esből), illetve Priskin (1.)
sárga lap: Pavicevic (19.), Purovic (68.), Burzanovic (71.), Poleksic 88.), Batak (92.), illetve Bodor (15.), Tőzsér (33.), Vaskó (63.), Balogh (82.)

Sporttörténelmi mérkőzésre készült Montenegró: a Szerbiától 2006-ban különvált délszláv állam önálló történetének első válogatott mérkőzését vívta Podgoricán a Várhidi Péter által alaposan megfiatalított magyar nemzeti csapat ellen. A debütálás helyszíne, Podgorica városa félelmetes hírű a női kézilabdázás világában, a hazai szurkolók, valamint a montenegrói szövetség elnöke - a kis ország valaha volt talán legnagyobb játékosa -, Dejan Savicevic most azt remélik, hogy előbb-utóbb így lesz ez a labdarúgással kapcsolatban is.

Felfokozott hangulatban - és szakadó esőben - 15 ezer szurkoló előtt léptek pályára a csapatok, a kis podgoricai stadion fedett VIP-páholyában pedig a jeles személyiségek egész sora között helyett foglalt Michel Platini, az UEFA nemrég megválasztott elnöke is. Talán még meg sem melegedett a párna a fontos emberek alatt, illetve a másik hosszanti lelátón nem is tudták a drukkerek szorosabbra gombolni az esőkabátot, máris a hazai kapuban táncolt a labda. Mindössze harminc másodperc telt el a mérkőzésből, amikor Tőzsér ívelt középre egy szabadrúgást a jobb oldalról, Priskin pedig kihasználva a hazai védők, valamint Poleksic kapus tétovázását a kapu közepébe csúsztatta a labdát.

Aligha ilyen kezdésről álmodik egy "újszülött" válogatott, ráadásul a bekapott gólt megelőző védelmi hibáktól eltekintve is úgy tűnt: igencsak megilletődött a montenegrói gárda. Ezt gyorsan kihasználhatta volna a fiatal Várhidi-csapat, azonban Balogh perdítésénél lesen tartózkodott az MTK védője (centimétereken múlott a helyzet megítélése, de jó döntést hozott a játékvezető).

Forrás: MTI

Podgoricai vízirevü, akik előadják: Vucinic és Hajnal

Az első negyedórát követően fokozatosan felvette a ritmust a montenegrói együttes, de igazán komoly gólhelyzetet nem tudtak kialakítani Zoran Filipovic játékosai, míg a magyar csapat rendkívül szervezetten, jól védekezett, amikor pedig a helyzet úgy hozta, lendületes kontrákat próbáltak vezetni Tóth Balázsék. A védősor jobb oldalán Csizmadia néha kicsit bizonytalannak tűnt, Balogh azonban több alkalommal is jó érzékkel segítette ki mattersburgi kollégáját, és a nemzeti tizenegy korelnöke, a harminchat esztendős Végh Zoltán is szokott magabiztosságával állta a sarat a rendkívül felázott talajú pályán (a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt).

A második félidő elején rögtön érezni lehetett, hogy ez a negyvenöt perc közel sem lesz olyan békés, és nyugodt a magyar válogatott szempontjából, amilyen az első volt, hiszen a szünetben Végh Zoltánt váltó Fülöp Mártonnak a játékrész első öt percében több dolga volt, mint az MTK kapusának az egész első felvonásban.

Filipovic kapitány alaposan feltüzelte játékosait, akik egyre hevesebb támadásokat vezettek az egyenlítő gól megszerzése érdekében. A 64. percig tudta tartani magát - nagyrészt Fülöp bravúrjainak köszönhetően - a Várhidi-csapat, ekkor azonban Purovic büntetőt harcolt ki egy talán elkerülhető Vaskó-szabálytalanság segítségével. Az AS Roma sztárja, Mirko Vucinic laza mozdulattal gurította a kapuba a labdát, a gólt követő eufória pedig sejtetni engedte, hogy innentől rettenetesen nehéz dolga lesz a magyar válogatottnak.

Egyértelműen vérszemet kapott a hazai csapat, érezhető volt, hogy mindenáron szeretnék megnyerni a történelmi mérkőzést a montenegróiak. Vaskóék egyre nehezebben állították meg Vukcevicéket, nyolc perccel a lefújás előtt pedig Vucinicet nem is sikerült, csak szabálytalanság árán, így következhetett az újabb, ezúttal is jogos hazai tizenegyes, amit ezúttal Burzanovic váltott gólra.

A fordulattól nem zuhant össze Várhidi Péter csapata, Tőzsérék átvették az irányítást, és látszott, hogy megpróbálják legalább döntetlenre menteni az első félidőben látottak alapján simán nyerhetőnek tűnő mérkőzést. Az AEK karmesterének volt is egy gólszagú kísérlete a ráadás pillanataiban, azonban az egyik hazai játékoson megpattanó szabadrúgását földöntúli bravúrral hárította Vukasin Poleksic, a hazaiak - kenyerét egyébként Tatabányán kereső - kapusa.

A vége 2-1-es hazai győzelem, a magyar válogatott tehát nem tudta elrontani a montenegróiak örömét ezen a futballtörténelmi összecsapáson. A Várhidi-csapat egy félidőn keresztül szervezett játékot nyújtott, azonban végül nem sikerült kihasználni azt a lélektani - és persze fizikai - előnyt, amelyet a harmincadik másodpercben szerzett vezető gól jelentett. A második negyvenöt percben a montenegrói együttes rendkívüli lelkesedéssel végül megfordította az állást a végig szakadó eső következtében mély talajúvá vált pályán a végére talán el is fáradó magyar válogatott ellen.

Várhidi Péter, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Sok ilyen mérkőzést kell játszanunk, mert ezekből a csatákból lehet később tovább építkezni. Nem érdemeltünk vereséget, elégedett voltam a játékosok hozzáállásával, és az első félidőben a mutatott játékkal is. A gyors gólon kívül is voltak helyzeteink, közel álltunk ahhoz, hogy tovább növeljük előnyünket, de ez sajnos nem sikerült. Az eredménytől függetlenül gratulálok mindenkinek, nem szabad elkeserednünk, haladnunk kell tovább a megkezdett úton."

A folytatás szerdán a Megyeri úton Moldova ellen, immár Európa-bajnoki selejtezőn.

További barátságos mérkőzések:
Brazília - Chile 4-0 (2-0)
gól:
Ronaldinho (16. 11-esből, 49.), Kaká (31.), Juan (60.)

Kína - Ausztrália 0-2 (0-2)

Japán - Peru 2-0 (1-0)

Ausztria - Ghána 1-1 (0-0)

[origo]