Vágólapra másolva!
Jelentős többséggel elfogadta csütörtöki plenáris ülésén az Európai Parlament (EP) az európai profi labdarúgás jövőjéről szóló jelentést, amelyben egyebek között nagyobb átláthatóságot, egyszersmind jobb szabályozást sürget a területen, állást foglalva a közvetítési díjak szolidárisabb elosztása mellett és a sporthoz kapcsolódó bűncselekmények elleni harc érdekében is.

Járóka Lívia (Fidesz-MPSZ) képviselő a témához kapcsolódó írásos nyilatkozatában rámutatott: "a futballmérkőzéseken hétről hétre súlyos rasszista incidenseknek, Közép- és Kelet-Európában felerősödő romaellenességnek lehetünk tanúi". Harangozó Gábor (MSZP) közleményében kiemelte: a futballnak a sportról, a játékról kell szólnia, ezért a cél a labdarúgó-mérkőzések erőszak- és a fajgyűlöletmentes megtartása, valamint a rendbontó csoportok elleni határozott fellépés.

A jelentés egységes európai szintű szabályozást sürget a labdarúgás területén. Kéri az EU-tanácsot, hogy dolgozzon ki és fogadjon el intézkedéseket a sportágat veszélyeztető bűncselekmények, mint például a pénzmosás, a tiltott fogadások, a dopping és a mérkőzések eredményéről való megállapodások, valamint a labdarúgó-eseményeket kísérő kényszerprostitúció elleni küzdelem céljából. Továbbá sürgeti, hogy a találkozók legyenek mindenki számára hozzáférhetőek. A közvetítésekből befolyt jogdíjak méltányos elosztása szintén célkitűzésként szerepel a dokumentumban.

Az EP rasszizmusellenes és sokszínűség munkacsoportja, melynek Járóka Lívia az egyik alelnöke, írásos véleményében mind európai, mind tagállami szinten elítélte a pályán belüli és kívüli rasszizmus minden formáját, valamint ajánlásokat fogalmazott meg a versenyszervezők, a nemzeti szövetségek, a ligák, a klubok és a szurkolói csoportok számára.

A jelentés kiemelte a sporton keresztül történő nevelés jelentőségét, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a labdarúgás elősegítheti a hátrányos szociális helyzetben lévő fiatalok társadalomi beilleszkedését. Járóka Lívia hangsúlyozta: "A sportpályákon tapasztalható fajgyűlölet elleni küzdelemben, a klubok mellett az Európai Bizottságnak és a tagállamok kormányainak aktívan részt kell venniük. Az eddigieknél szigorúbb szankciók alkalmazása szükséges a labdarúgásban előforduló bármilyen rasszista indíttatású esemény alkalmával, továbbá mind az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), mind a nemzeti ligák részéről elengedhetetlen a fegyelmi szabályzatok következetes és szigorú betartása."

Harangozó szerint az erőszakos incidensek minimálisra csökkentése érdekében szükség van egy olyan nemzetközi szabályozásra is, amely lehetővé teszi, hogy az egyes szurkolókról illetve szurkolói csoportokról összegyűjtött adatokat a mérkőzések biztonságának szavatolása céljából a tagországok egymásnak kiadhassák. Szerinte elengedhetetlen, hogy a szabályozás rögzítse: a szurkolók adatainak kiadásakor az érintettek személyiségi jogai nem sérülnek, adataikkal visszaélni nem lehet.

A stadionokban előforduló erőszakos cselekmények elleni fellépést nem lehet kizárólag a rendvédelmi szervekre hárítani. A probléma kezeléséhez kulturális és társadalmi összefogásra van szükség - vélte Harangozó Gábor.