Vágólapra másolva!
A hétfői személyes találkozót követően csütörtökön megérkezett a Magyar Labdarúgó Szövetségbe (MLSZ) Michel Platininek, az európai szövetség (UEFA) elnökének a levele, melyben összesen 785 millió forintnak megfelelő összegű támogatásról biztosította tagszervezetét. A francia sportvezető a Kisteleki István MLSZ-elnöknek címzett levelében tételesen felsorolja, hogy milyen forrásokkal számolhat a magyar szövetség.

Az MLSZ közlése szerint a nemzetközi szövetségtől (FIFA) érkező 144 milliós tétellel együtt így összesen 929 millió forintnyi támogatás kerül a hazai futballt irányító szervezet számlájára a következő időszakban.

Kisteleki a Platinivel és Joseph Blatter FIFA-elnökkel folytatott egyeztetést követően arról számolt be hétfőn, hogy "mindkét szervezet irányítója kinyilvánította maximális szimpátiáját az MLSZ három alapvető projektjével (az OLLÉ pályaépítési, illetve az utánpótlás-nevelési programmal, valamint az edzőcentrum építésével) kapcsolatban és biztosította ezeket a kezdeményezéseket mind erkölcsi, mind más jellegű támogatásáról".

Az UEFA-elöljáró leveléből kiderül, hogy az európai szövetség 1,2 millió svájci frankot juttat az MLSZ-nek az úgynevezett HatTrick programon keresztül. Ebből "szokásos tevékenységre" 200 ezret már átutalt, további 200 ezret pedig ezután küld, mégpedig a 2007/2008-as pénzügyi évre. Az OLLÉ-programot 400 ezer frankkal támogatja, és ugyanennyivel járul hozzá "minőségi menedzsment projektek" megvalósításához. Az összegeket a HatTrick Testület jóváhagyása után juttatja el az MLSZ-hez. A telki nemzeti edzőközpont létesítéséből 2 millió euróval veszi ki a részét az UEFA, ezen felül a magyar szövetség igényt tarthat 500 ezer euróra "társadalmi programokra".

Joseph Blatter már korábban jelezte, hogy a FIFA az úgynevezett Goal 2 és Goal 3 programja keretében 400-400 ezer dollárral járul hozzá az MLSZ kezdeményezéseinek - az utánpótlás-nevelési, illetve az OLLÉ műfüves pályaépítési projektnek - a megvalósításához.

Blatter és Platini levelet írtak Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek is, melyben elismerték a kormányfőnek a labdarúgás érdekében az utóbbi időben végzett tevékenységét. Blatter egyenesen a Miniszterelnöki Hivatalba címezte sorait, míg Nyonból az éppen Budapesten tartózkodó UEFA-szakemberek kézbesítették Platini köszönetét.

"Mindkét futballvezető arról is tájékoztatta a kormányfőt, hogy a Kisteleki István MLSZ-elnökkel folytatott hétfői tárgyalásaik során részletes ismertetőt kaptak azokról a fejlesztési programokról, amelyek meghatározzák a magyar szövetség jövőbeni ténykedését. Valamennyit szimpátiával fogadták és azokat mind a FIFA, mind az UEFA jelentős támogatásban részesíti" - olvasható az MLSZ levelében.