Vágólapra másolva!
Az AS Roma gól nélküli döntetlent játszott a Lazióval a római városi rangadón, a már bajnok Inter 3-1-re győzött az Empoli ellen az olasz labdarúgó-bajnokság 34. fordulójában, a kék-feketék uruguayi légiósa, Alvaro Recoba szögletből szerzett gólt. Az egyetlen vasárnapi angol bajnokin az Arsenal remek hajrájával verte 3-1-re a Fulhamet, míg a Bundesligában a Werder Bremen nem tudta kihasználni a Schalke botlását, és 3-2-re kikapott Bielefeldben. A Primera Divisiónban jó napot zártak a bajnoki címre pályázók, a Barcelona, a Sevilla és a Real Madrid is begyűjtötte a három pontot, Franciaországban Fabian Barthez egy szurkolóval verekedett össze, a Bordeaux és Marseille pedig rangadón aratott fontos sikert.

Serie A, 34. forduló:
AS Roma - Lazio 0-0
Róma, Olimpiai-stadion, 80 ezer néző
Roma:
Doni - Panucci, Mexes, Chivu, Tonetto (Wilhelmsson, 54.) - De Rossi, Pizarro - Taddei, Perrotta, Mancini (Tavano, 86.) - Totti (Vucinic, 78.).
Lazio: Peruzzi - Behrami (Bonetto, 78.), Cribari, Siviglia, Zauri - Mudingayi, Ledesma, Mutarelli (Manfredini, 76.) - Jimenez - Pandev (Makinwa, 62.), Rocchi.

A presztízsen kívül sok tétje nem volt a Serie A 34. fordulójában a fővárosi derbinek, hiszen az AS Roma biztosan ezüstérmes nyer, míg a Lazio borítékolhatóan - a negyedik olasz - BL-induló lesz, s legjobb esetben is csak harmadik helyen végezhet a tabellán. Ennek ellenére a két csapat játékosai és vezetői nagy csatát ígértek, a "főfarkas", hátfájással bajlódó Francesco Tottit például annak ellenére "összedrótozták" vasárnap 15 órára, hogy szerdán még maga a játékos is csak 20 százalék esélyt adott arra, hogy kezdő lesz a csúcsmeccsen.

Ősszel némi meglepetésre a Lazio simán, 3-0-ra legyűrte a Romát, Luciano Spalletti legényei így nemhiába forraltak bosszút a "visszavágóra". Érdekesség, hogy olyannyira fontos meccsnek tartották a bordómezesek a vasárnapit, hogy az előző fordulóban tartalékosan léptek pályára az Atalanta stadionjában, mit sem törödve az elszenvedett vereséggel és az Inter bajnokká tételével.

A szurkolók persze most sem bírtak magukkal, a meccs előtt két fanatikust is szúrt sebekkel kellett kórházba szállítani, a stadion bejárata előtt ugyanis egymásnak estek a két tábor hívei...

Amilyen nagy várakozás előzte meg a derbit, legalább annyira unalmas volt az első (szűk) fél óra, szinte alig volt játékban a labda, s még helyzetecskét sem láthattak a nézők. A 27. percben végre villant egyet Mancini, Panucci előreívelését ollózó mozdulattal lőtte nagyon sokkal a kapu mellé. Nem sokkal később Rocchi egy "hazai" kapu előtti kavarodás után emelt 10 méterről jócskán fölé. A 34. minutumban Ledesma 28-ról suhintotta rá, s ez már tetszhetett a világkoskékben játszókért rajongóknak, mivel a kapu mögötti vasról a hálóba vágódó labda láttán mindenki gólt kiáltott - mindhiába, hiszen hátulról itt nem ér kettőt, mint a grundokon.

A másik oldalon Mancini lőtt laposan 16 méterről Peruzziba, a kipattanóra Totti startolt rá - feleslegesen, hiszen lesen állt a rómaiak tízese. A Tottihoz hasonlóan világbajnok Perrotta szintén kihagyott egy helyzetet a 38. percben, a Real Madridban is megfordult, gólérzékeny jobbhátvédnek mondott Panucci szép előreívelését az ötös jobb sarkáról centikkel fejelte mellé. A fájós hátú Totti a 40. perc 20-ról csavart jócskán mellé - legalább próbálkozott.

A játékrész záró momentuma Peruzzi kiszaladásával kezdődött, a 37 éves kapus sikeresen öklözött, de a kapuja üresen maradt, a jobb oldalról azonnal érkezett is a labda Taddei fejére, de a hosszúnál érkező karakteres arcú középpályás estében mellé fejelt.

A felejthető első félidőt egy szintén szerény második követte, párszor azért mégis veszélyben voltak a kapuk. A 16-os vonalnál érkező Jimenez nem sokkal a középkezdés után egy jobbról kapott labdát tiszta helyzetben lőtt a Roma-védelembe, az 51. percben ugyanő beadással próbálkozott, de Mutarelli közelről mellé pörgetett.

Színészkedésekkel, földön fekvésekkel, "álcsatákkal" tarkított időszak után csere következett: Totti 72 percet bírt a pályán, helyére jött a magyarok által már jól ismert montenegrói Vucinic, aki végül a meccs utolsó veszélyeztetését "követte el", 18-as löketét Peruzzi védte.

De ne szaladjunk ennyire előre, az ezt megelőző bő negyed órából kiemelendő azért Jimenez bombája, amely nem ért célba (73. perc), Peruzzi nyújtózkodva védte Mancini 14 méteres löketét (77. perc), majd egy "poborskys" passzt De Rossi szórakozott el a 88. percben.

Nem született gól, a győzelemre egyik csapat sem szolgált rá, így Rómában minden bizonnyal csendesen battyogtak haza a csalódott drukkerek... A mérkőzés után bejelentette visszavonulását Angelo Peruzzi, aki ezekkel a szavakkal kommentálta lépését: "A döntést már januárban meghoztam, ezen nem kívánok változtatni. Az elmúlt hetekben törött ujjal védtem, de már elegem van a meccsek előtti fájdalomcsillapító injekciókból, ennek így nincs tovább értelme."

Delio Rossi, a Lazio vezetőedzője ingerülten reagált kapusa bejelentésére. "Mindig, mindenről én értesülök utoljára. Angelónak illett volna jeleznie az egyesület vezetőinek és nekem, hogy mire készül. Ettől függetlenül szenzációs hálóőrnek tartom, remélem, még meggondolja magát."

A már bajnok Inter az Empolit fogadta a San Siróban, és a vendégek ünneprontó hangulatban érkeztek Milánóba, mert Saudati révén két helyzetből is gól szerezhettek volna, de Júlio César mindkétszer hárított, egy ízben nagy bravúrral. Aztán a 27. percben Recoba indult el befelé jobbról, Cambiassóhoz passzolt, aki sarokkal húzta tovább a labdát az üresen álló Cruznak, az argentin csatár pedig ballal a rövid sarkot választotta.

Forrás: EPA

Cruz nyitotta a gólok sorát a San Siróban

Recoba maga is feliratkozhatott volna a góllövők közé, de a bal kapufa megakadályozta ebben, a túloldalon Almiron kifliszerűen kanyarodó lökete kerülte el centikkel a kapu bal oldalát. A második felvonást is bátran kezdte az Empoli, Pozzi fejesét Júlio César még kiütötte, de Saudati 16 méteres suhintásával szemben már tehetetlen volt az Inter cerberusa.

Viharos sebességre kapcsolt az Inter, Grosso helyzeténél Bassi még védett, de az Empoli kapusa az 59. percben óriásit hibázott, Recoba ugyanis kapura tekerte a szögletet, és a vendégek hálóőre ahelyett, hogy fölétolta volna, a gólvonal mögé ütötte a labdát. A góltól megrogyott a toszkán alakulat, amit hamar kihasznált a bajnok, Cambiasso úgy szerelt, hogy azzal egyből gólpasszt adott Stankovicnak, aki meg is oldotta a helyzetet, és jobbal a jobb sarkot rojtozta ki.

A hátralévő időben még jópár helyzetet elpuskázott az Inter, az Empoli pedig már csak egy kapufáig jutott, a vége 3-1 lett, a lefújás után pedig kezdetét vette az örömünnep a milánói stadionban.

További eredmények:
Ascoli - Reggina 2-3 (1-2)
gól: Fini (15.), Bonnani (82.), illetve Amoruso (24., 32.), Foggia (52.)
piros lap: Minieri (87., Ascoli)

Livorno - Palermo 1-2 (0-0)
gól: César (53., 11-esből), illetve Corini (48., 11-esből), Di Michele (75.)

Messina - Atalanta 0-0

Parma - Cagliari 2-1 (1-0)
gól: Budan (28.), Gasbarroni (76., 11-esből), illetve Conti (67.)

Siena - Sampdoria 0-2 (0-1)
gól: Maggio (39.), Delvecchio (89.)

Udinese - Catania 0-1 (0-0)
gól: Spinesi (53., 11-esből)
piros lap: Motta (51., Udinese), Di Natale (54., Udinese), Dossena (79., Udinese)

Internazionale - Empoli 3-1 (1-0)
gól: Cruz (27.), Recoba (59.), Stankovic (60.), illetve Saudati (57.)

Tartalékolt a Milan a BL-elődöntő visszavágójárahttp://www.origo.hu/sport/focivilag/2007042802rol.html?pIdx=2Mi várható a Serie A hajrájában?http://www.origo.hu/sport/focivilag/20070427topligas.html?pIdx=3