Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája angol "házi elődöntőjének" résztvevői gyenge főpróbát tartottak keddi visszavágójuk előtt, hiszen szombati bajnoki fellépésén a Liverpool kikapott 2-1-re a középcsapat Portsmouth otthonában, míg a Chelsea hazai pályán végzett 2-2-re a Bolton cseppet sem világverő alakulatával. Persze nem szabad feledni, hogy tartalékosan léptek pályára a felek, kedden pedig már a BL-fináléba kerülés a tét, tehát igencsak küzdelmes és pikáns csatára van kilátás. Steven Gerrardék 1-0-ra kikaptak Londonban az odavágón, így mindenképp gólt kell szerezniük a továbbjutáshoz az Anfield Road-i visszavágón.

A Premier League-beli botlás a Vörösök esetében azt jelenti, hogy veszélybe került a harmadik helyük, mivel a Fulhamet 3-1-re elpáholó Arsenal egy pontnyira megközelítette őket, a londoni Kékek viszont alighanem címvédő álmaiktól vehetnek búcsút a döntetlen miatt, ugyanis a listavezető Manchester United - idegenben 0-2-ről 4-2-re fordítva az Evertonnal szemben - ötpontos előnyre tett szert három fordulóval a bajnokság zárása előtt.

A BL-szereplők kedd esti párharca ennél fogva még inkább felértékelődött a két érintett számára, hiszen a 2005-ben diadalmaskodó Liverpoolnak csakis a döntőbe jutás kínál lehetőséget "valamilyen" trófea begyűjtésére, míg az orosz milliárdos klubtulajdonos, Roman Abramovics vagyonából agyonpénzelt londoni gárda esetében hatalmas felsülésnek hatna, ha sem a címvédés, sem a BL-finálé nem jönne össze.

Az elődöntő múlt szerdai első meccsén egyetlen góllal nyert a Stamford Bridge-en José Mourinho csapata, amely afféle "határeredmény", hiszen legalább ötven százaléknyi esélye van a Liverpoolnak is, hogy az Anfield Roadon, saját vehemens szurkolótábora előtt ledolgozza a hátrányt és újfent a Bajnokok Ligája-elsőségért lépjen majd pályára a május 23-ai, athéni döntőben.

Ami bizonyos: a Beatles-városi legénység a londoni mérsékelt teljesítmény után odahaza tökéletes előadással juttathatja csak tovább magát, mert a masszív Chelsea-védelem feltörése még akkor sem ígérkezik egyszerű feladatnak, ha a Bolton elleni bajnokin megsérült és kedden nem játszhat a portugál Ricardo Carvalho, a Kékek hátsó alakzatának talán legbiztosabb pontja. Mourinhónak nélkülöznie kell a visszavágón a középpályás irányító szerepbe már-már belerázódó, ám időközben operációra kényszerült német Michael Ballackot is. A siker amúgy nagyon kellene a Chelsea-nek, hiszen a BL-ben még semmi érdemi eredménye nincs, a finálé eddig kimaradt a klub históriájából.

Nem úgy a Liverpoolnak, amely történetében ötször nyerte meg a kontinentális bajnokok csúcsszériáját. "Nem a saját nívónkon játszottunk az első meccsen, nagyon elégedetlen voltam a londoni eredménnyel, de most az Anfield Road a színhely, és csak egyetlen gól a hátrányunk" - nyilatkozta Rafael Benítez vezetőedző, hozzátéve, hogy a Portsmouth ellen tartalékosan pályára küldött 'Pool kedden a legjobb összeállításban veszi fel a harcot a Chelsea-vel.

Forrás: EPA

José Mourinho taktikáját ezúttal is nehéz megjósolni

A két angol klub párviadaláról egyébként előzetesen is sejthető volt, hogy nem várható gólzápor, hiszen a Liverpool és a Chelsea az előző két szezonban összesen négy mérkőzést játszott egymással a BL-ben, és ezeken mindössze egyetlen találat született. Azt a Liverpool szerezte, és a 2005-ös elődöntőben továbbjutást ért a számára - most a Chelsea-nak az első találkozón sikerült megtörnie a jeget, és bevennie a Vörösök hálóját. Mindez azt jelenti, hogy a liverpooliaknak az Anfield Roadon a büntetőpárbajmentes továbbjutáshoz legalább kettő gólt kellene szerezniük kapott találat nélkül - optimizmusra adhat okot a számukra, hogy januárban a bajnokságban éppen 2-0-ra verték a londoniakat.

Akkor a gólokat Jermaine Pennant és Peter Crouch szerezték, és utóbbi várhatóan most is ott lesz a kezdők között, ellentétben az első mérkőzéssel. Az egy héttel korábbi találkozóhoz képest további változás lehet, hogy a sérüléséből felépült jobbhátvéd, Steve Finnan is vállalni tudja a játékot, így a balhátvéd alighanem Álvaro Arbeloa lesz, John Arne Riise pedig felhúzódhat a középpályára, kiszorítva az első meccsen gyengén futballozott Boudewijn Zendent. Benítez mester a hét végén azt is megtehette, hogy kulcsembereinek nagy részét pihentette: a Portsmouth elleni bajnokin Jose Reina, Daniel Agger, Jamie Carragher, Steven Gerrard, Dirk Kuyt, Javier Mascherano és Riise sem lépett pályára - ők most várhatóan mind ott lesznek a kezdő tizenegyben.

A másik oldalon José Mourinho a Bolton Wanderers ellen Frank Lampardot, Joe Cole-t és Didier Drogbát is a kispadra ültette, de mindhármukat kénytelen volt becserélni - ám együttese még így sem tudta megnyerni a találkozót, és ezzel nagy valószínűséggel elbukta a bajnoki címet. Még kellemetlenebb a Chelsea számára, hogy Ricardo Carvalho megsérült a találkozón, és így nem játszhat a Liverpool ellen. Az eltiltását letöltött Michael Essien így könnyen ismét a védelem tengelyében találhatja magát - ez a megoldás ugyanis még mindig jobbnak tűnik, mint a holland Khalid Boulahrouz szerepeltetése. Persze Mourinhónál sohasem lehet tudni...

Kedden arra is fény derült: Andrij Sevcsenko el sem utazott Liverpoolba. Az ukrán támadót, aki a Reuters hétfő délelőtti értesülése szerint kezdő lett volna a párharc visszavágóján, hivatalosan lágyéksérülés miatt kénytelen mellőzni José Mourinho vezetőedző, brit lapok azonban úgy vélik, inkább nézeteltérés áll az eset hátterében: Sevcsenko állítólag nem fogadta el, hogy a portugál tréner végül is csak csereként számított volna rá. Távollétében vélhetően Salomon Kalou kap majd lehetőséget - Didier Drogba mellett - a bizonyításra.

A várható kezdőcsapatok:
v.: Manuel Enrique Mejuto Gonzalez (spanyol)
Liverpool: Pepe Reina - Steve Finnan, Jamie Carragher, Daniel Agger, Alvaro Arbeloa - Steven Gerrard, Xabi Alonso, Javier Mascherano, John Arne Riise - Peter Crouch, Dirk Kuyt.
Chelsea: Petr Cech - Paulo Ferreira, Michael Essien, John Terry, Ashley Cole - Claude Makelele, Frank Lampard, John Obi Mikel, Joe Cole - Salomon Kalou, Didier Drogba.

www.global-soccer.eu / (MTI)