Vágólapra másolva!
Május 23-án, Athénban megismétlődik a 2005-ös Bajnokok Ligája-döntő párosítása, mivel - az FC Liverpool keddi továbbjutása után - másodikként az AC Milan került be a fináléba. Bár a múlt heti első meccsen az olasz csapat 3-2-es vereséget szenvedett a Manchester United otthonában, a San Siróban nem ismertek kegyelmet Kakáék, és 3-0-ra kiütötték az ezúttal rendkívül gyengén futballozó angol együttest.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó:
Forrás: [origo] AC Milan (olasz) - Manchester United (angol) 3-0 (2-0)
Milánó, San Siro-stadion, 67 500 néző
v.: Frank De Bleeckere (belga)
Milan: Dida - Oddo, Nesta, Kaladze, Jankulovski - Gattuso (Cafú, 84.), Pirlo, Ambrosini - Seedorf - Kaká (Favalli, 86.), Inzaghi (Gilardino, 67.).
MU: Van der Sar - O'Shea (Saha, 77.), Brown, Vidic, Heinze - Fletcher, Scholes, Carrick - C. Ronaldo, Rooney, Giggs.
gól: Kaká (11.), Seedorf (30.), Gilardino (78.)
sárga lap: Ambrosini (75.), Gattuso (81.), illetve C. Ronaldo (84.)
továbbjutott: a Milan, 5-3-as összesítéssel

Előzmények
A Manchester United óriási önbizalommal utazott el Milánóba, nem véletlenül, hiszen Sir Alex Ferguson együttese az egész szezonban remek formában van, és a BL-elődöntős odavágón is nagycsapathoz méltó momentum volt, amikor (és ahogyan) 2-2-es állásnál a hajrában szerzett győztes gólt. Mindez ugyanis azt jelentette, hogy előnnyel futhatott ki az együttes a San Siro több mint 67 ezres közönsége elé.

A Milant persze nem féltette senki, hiszen, bár vereséget szenvedett Angliában, az idegenben szerzett két gól miatt tisztában voltak vele a piros-feketék, hogy hazai pályán egy "sovány" sikerrel máris fináléba juthatnak. A feladat végrehajtásában kulcsszerep várt Kakára, aki az Old Traffordban két parádés gólt szerzett, és az olaszok tán szerdán is tőle várták a megváltást.

Ami az összeállításokat illeti, a Manchester Unitedben ismét a fedélzeten volt a sérüléséből felépült Nemanja Vidic, védőtársa, Rio Ferdinand viszont csak a kispadra ülhetett le. Patrice Evra utóbbihoz hasonlóan nem állhatott Sir Alex Ferguson rendelkezésére, a bekk eltiltás miatt szurkolhatott csak a lelátóról. A hazaiaknak "csak" a térdproblémákkal küszködő csapatkapitányukat, Paolo Maldinit kellett nélkülözniük.

Első félidő
A meccs zuhogó esőben kezdődött, de ez nem érdekelte Kakát, aki már az első percben villant egyet, villámgyorsan elfutott a jobbszélen, laposan, de veszélyesen középre lőtt labdájáról azonban lekéstek a hazai csatárok - igaz, a vendégvédők is. Ennek ellenére parádés volt a brazil gyors startja.

A következő támadást is a nagy lendülettel kezdő Milan vezette, és bizony Seedorf 16 méteres remek lövésénél résen kellett lennie a honfitárs, tehát szintén holland Van der Sarnak, aki bravúrral szögletre mentett.

Kaká továbbra is extázisban focizott: Oddo a 16-os jobb sarkáról emelt a brazil támadó felé, akinek a 12 méteres pörgetése kis híján a hálóban landolt. S a 11. percben ki más szerezhette volna a Milan gólját, mint Kaká? Az élete formájában futballozó játékos Seedorf visszafejelt labdáját 16 méterről, ballal lőtte szép mozdulattal a bal alsóba (1-0). Ekkor már továbbjutásra is állt Carlo Ancelotti olasz együttese, a már említett idegenbeli találatoknak köszönhetően.

A MU-nak a félidő derekáig abszolút nem volt helyzete, a rossonerók pedig megint veszélyeztettek, a világbajnok Pirlo 17-ről ballal suhintotta rá, s pattogó labdája másfél méterrel kerülte el a Vörös Ördögök kapuját.

Giggs végre - a 25. perc tájékán - megtörte a jeget, de a Milan-védelmet nem, hiszen távoliját vetődve hárította Dida.

A 30. minutumban Seedorf használta ki a manchesteri védeleme megingását. Az "épphogy" csapatba került Vidic megbotlott, Pirlo egy csel után szélről középre ívelt, ismét Vidic a 16-os előterébe - tehát rossz helyre... - fejelt, Fletcher még fel is pörgette a labdát a holland középpályásnak, aki kapásból, 15 méterről a kapu bal oldalába bombázott (2-0).

Forrás: MTI

Jankulovski is látja: a labda már a hálóban

Inzaghi csak a játékrész végén került közeli kapcsolatba a labdával, ekkor (40. perc) Oddo beadását 10-ről bivalyerősen lőtte a bal kapufa mellé.

A ManUnited teljesen erőtlenül játszott, nemhogy a Roma elleni hazai 7-1-es formájára, de még a múlt heti 3-2-es diadal idején mutatottra sem emlékeztetett, jellemző volt az ötlettelenségre a játékrész záró momentuma: Cristiano Ronaldo - a tőle megszokott fineszes cselek helyett - 30 méterre a kaputól lövésre vállalkozott, de a labda egy tucat méterrel elkerülte Dida ketrecét.

Második félidő
A szünet után nyolc percet kellett várni az újabb Kaká-varázslatra: a brazil csatár egy labdaszerzés után majdhogynem az egész MU-térfélen végigrobogott, a 16-oson belül egy visszahúzós csellel bolondot csinált Vidicből, majd ballal finoman próbált ellőni Van der Sar mellett, de a rutinos hálóőrt nem tudta megtréfálni.

A MU teljesen hatástalanul futballozott, a hazai védelem ugyanis átjárhatatlan volt, Cristiano Ronaldo például kétszer is ígéretes helyzetből a sorfalba lőtte szabadrúgását, vagy ha kellett, Dida szerezte meg a labdát az angoloktól.

A 63. percben aztán csak sikerült veszélyeztetniük a vörösmezeseknek, de Fletcher nem volt elég ördöngős, kissé kisodródott helyzetből, 11 méterről külsővel a bal felsőt vette célba, ám nem volt jó az irányzék. Kevéssel később Rooney próbált kapura ollózni egy jobbról érkezett beadást, de Oddo letarolta az angol csatárt, így semmi nem lett az esetből, még 11-es sem.

Forrás: MTI

Kakát az eső sem zavarta abban, hogy ismét világklasszis teljesítményt nyújtson

Az edzők nem nagyon csereberéltek, az elsőre mindössze a 67. percben került sor, ekkor két vb-aranyérmes váltotta egymást, Inzaghi helyett Gilardinót küldte pályára Carlo Ancelotti. A beállt ék szép passzal hozta játékba Kakát, akinek a lövése ezúttal levágódott a védőkről.

A cserecsatár ennél azonban többet akart - gólt szerezni. Ez sikerült is neki, hiszen a 78. percben Ambrosini remek labdáját egyedül vezethette rá Van Der Sarra, és 15 méterről tökéletesen tekert a bal alsóba (3-0) - érdekesség, hogy mindhárom gólt itt landolt.

A hajrá már csak a cserékről és a sárga lapokról szólt (érdekesség, a 75. percig nem figyelmeztetett senkit a belga bíró), ami azt jelenti, hogy a Milan végül a vártnál sokkal könnyebben verte meg és búcsúztatta a Manchester Unitedet.

Ezzel megismétlődik a 2005-ös BL-döntő párosítása, hiszen május 23-án, Athénban az angol FC Liverpool és az olasz AC Milan meccsel majd a legrangosabb európai trófeáért. Két éve egészen elképesztő találkozót vívott a fináléban a két fél: 3-0-s Milan-vezetés után egyenlített a Liverpool, majd tizenegyesekkel a Vörösök diadalmaskodtak.

Emlékeznek?